Εγκαινιάσθηκε η μεγάλη έκθεση «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco Ελλάδας – Κύπρου» την Τρίτη 14 Μαΐου από την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο της Κύπρου Κλέλια Βασιλείου, στην αίθουσα «Ειρήνη» του Δήμου Λευκωσίας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Δρ. Κ. Κωνσταντίνου, εκπρόσωποι του Υφυπουργού Τουρισμού, του Δήμου Λευκωσίας, του Τμήματος Δασών, της Αναπτυξιακής Τροόδους, καθώς και οι εκπρόσωποι των Γεωπάρκων ο Δρ. Φ. Φασουλάς, Συντονιστής Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων, ο Δ. Παττακός, Διευθυντής ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ, ο Π. Χατζηκώστας, Διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους Κύπρου, ο Β. Περάκης, Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας, ο Η. Κακούρης, εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου, εκπαιδευτικοί και φίλοι του Γεωπάρκου Τροόδους, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα.
Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος της Κύπρου Κλέλια Βασιλείου αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του Γεωπάρκου Τροόδους και στη σημασία των Γεωπάρκων για τη διατήρηση και προστασία της γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς, αλλά κυρίως για τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.
Σε χαιρετισμό του, ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της προστασίας μνημείων φυσικής κληρονομιάς, το επίσημο πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Γεωεπιστημών της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Ελληνικά Γεωπάρκα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO»: τη Νήσο Λέσβο, τον Ψηλορείτη και τη Σητεία.
Η έκθεση «Μνήμες Γαίας – Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα» και ακρωνύμιο GEO-IN του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014 – 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.