Παρέλαση διάσημων chef στο Lesvos Food Fest

Spread the love

Πλούσιο θα είναι και φέτος το πρόγραμμα του 3ου Lesvos Food Fest που θα ξεκινήσει από τη Γέρα, θα συνεχίσει στη Σκάλα Πολιχνίτου, στο Μανταμάδο, την Πέτρα, το Μόλυβο και τέλος την Ερεσό. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στη Λέσβο θα βρεθούν και θα συμμετάσχουν σε παραδοσιακά μαγειρέματα πολλοί επώνυμοι σεφ και συγκεκριμένα ο Λέσβιος chef Χάρης Κατρακάζας, ο γνωστός για τις μοναδικές πίτες του Κωστής Κωστάκης, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου ο οποίος στηρίζει από το ξεκίνημά του το θεσμό, αλλά και ο γνωστός από τη συμμετοχή του στην κριτική επιτροπή του master chef junior Μανώλης Παπουτσάκης, ο οποίος θα κάνει και πολλά μαγειρέματα με παιδιά, καθώς και ο Παναγιώτης Μπελτζινίτης, food stylist και food photographer.

Το πρόγραμμα

2 Ιουλίου – “Ιστορίες του Γεραγώτικου ελαιώνα”
-11:00 Λαϊκή Αγορά και Συμπόσια, εγκαταστάσεις ΜΟΔΟΥΣΑΣ, Παπάδος Γέρας
Γνωρίζουμε τα προϊόντα της περιοχής μέσα από μια λαϊκή αγορά κατευθείαν από τους παραγωγούς. Τοπικοί Σύλλογοι θα ετοιμάσουν ιδιαίτερα κεράσματα για όλους τους επισκέπτες.
-11:00-12:30: ΣΥΜΠΟΣΙΑ (ανοιχτές συζητήσεις γύρω από γεμάτο τραπέζι), ουζομεζέδες και κεράσματα από τοπικούς Συλλόγους.
«Ιστορίες του Γεραγώτικου Ελαιώνα»
-19:30 Έναρξη φεστιβάλ με «Ιστορίες του Γεραγώτικου Ελαιώνα», Εγκαταστάσεις ΜΟΔΟΥΣΑΣ, Παπάδος Γέρας.
Η Κοιν.Σ.Επ. ΜΟΔΟΥΣΑ φιλοξενεί παραγωγούς από όλο το νησί με τα προϊόντα τους, και αφηγείται ιστορίες για παιδιά και ενήλικες με έμφαση στα ελαιοτριβεία, τους ανθρώπους τους και τον «κίτρινο χρυσό». Live μαγειρέματα, κεράσματα και cocktails, αναδεικνύουν το ελαιόλαδο, αλλά και το ούζο σε ένα σύγχρονο γαστρονομικό πανηγύρι. Καλεσμένοι ο Κώστας Στοφόρος (συγγραφέας) που ταξιδεύει τα παιδιά με «Ένα κουτί Θάλασσα» και η Ελεάνα Χατζάκη που μας αφηγείται μαγικά, «Ιστορίες κάτω από την Ελιά».

-19:30 – 21:30: Στοφόρος Κώστας (συγγραφέας): «Ένα κουτί θάλασσα» στη Γέρα. Τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους παραμύθι.
-19:30-21:00: Live μαγειρέματα και κεράσματα από δημιουργούς-έκπληξη.
-20:00: Άνοιγμα bar-mixology Γκίκας Βαγγέλης (ιδιοκτήτης επιχείρησης Barspoon): cocktails με βάση ούζο, ελαιόλαδο και άλλα αναπάντεχα τοπικά συστατικά!
-21:00: Χατζάκη Ελεάννα (αφηγήτρια): «Μαγικές ιστορίες κάτω απ’ την ελιά» (για μικρούς και μεγάλους).
-22:00: Παραδοσιακό σχήμα με τους: AΛΕΚΟ Καφούνη (σαντούρι, φωνή), ΓIANNA Μαϊστρέλλη (βιολί), AΛEΞANΔPA Χρυσικοπούλου (φωνή, λύρα), ΔHMHTPH Μπαλατσούκα (κιθάρα, φωνή).

3 Ιουλίου – “Στη Σκάλα Πολιχνίτου με ουζομεζέδες του Κόλπου Καλλονής”
-19:30 Λιμανάκι Σκάλας Πολιχνίτου
Ο Λέσβιος chef Χάρης Κατρακάζας και ο πρ. καθηγητής Χαρίλαος Θεοδωρέλλης σε συνεργασία με επαγγελματίες της περιοχής, τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο ο “Μπάλος”, το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Πολιχνίτου, τον Αθλητικό Σύλλογο Πολιχνίτου και τον Ιππικό Σύλλογο Πολιχνίτου, μας συστήνουν τη γαστρονομία της περιοχής με live μαγειρέματα, γευσιγνωσίες, πολύ χορό και μουσική.
-21:00 Βραδιά Ούζου με Live Μουσική και τοπικούς χορούς, Λιμανάκι Σκάλας Πολιχνίτου.

4 Ιουλίου – “Οι δρόμοι του τυριού στο Μανταμάδο”
Η φρέσκια μυζήθρα, η διαχρονική φέτα, η άλλοτε γλυκιά και άλλοτε πικάντικη γραβιέρα και φυσικά το φημισμένο λαδοτύρι θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του γευστικού ταξιδιού. Τις εκδηλώσεις οργανώνουν ο Ανθρωπιστικός-Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηλιαχτίδα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων «Η Ομόνοια», τον Αγροτικό Σύλλογο Μανταμάδου, τον Σύλλογο Γυναικών Μανταμάδου, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Ταξιάρχης» και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Νηπιαγωγείου Μανταμάδου.
-10.30 Τυροκομεία Μανταμάδου
Ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα θα μας μυήσει στα μυστικά της τυροκόμησης και θα μας περπατήσει στους δρόμους του τυριού. Με αφετηρία τα σύγχρονα τυροκομεία Μυστακέλλη, Κουτσαμπάση, Αδαλή και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανταμάδου θα ξεκινήσει ένα οδοιπορικό που θα καταλήξει στην Πλατεία του χωριού.
-11.30 Τα παιδιά τυροκομούν, Πλατεία Μανταμάδου
Ένα εργαστήρι όπου θα μάθει στα παιδιά πώς να παρασκευάσουν το δικό τους τυρί και πώς οι αγνές πρώτες ύλες αποτελούν τον βασικό άξονα μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
-19.30 “Οι δρόμοι του τυριού” Πολύκεντρο Μανταμάδου
Το απόγευμα ξεκινάει με γευσιγνωσία τυριού. Θεατρικά δρώμενα με ζωντανή τυροκόμηση, παραδοσιακές μαγειρικές από τις “Μανταμαδιοτοπούλες” που θα αφηγηθούν την ιστορία του τυριού. Τη σκυτάλη θα πάρει ο αγαπημένος μας σεφ Κωστής Κωστάκης που θα παντρέψει παραδοσιακά φύλλα από όλη την Ελλάδα με μίγματα εκλεκτών τυριών και προϊόντων από τον Μανταμάδο.


-21.30 Πλατεία Μανταμάδου
Η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακή μουσική και ουζάκι με μεζέ στην πλατεία του χωριού.

5 Ιουλίου – “Γλυκά κεράσματα κουταλιού στην Πέτρα”
-10:00 Παιδικά μαγειρέματα, Εκκλησία Αγίου Νικολάου, Πέτρα
“Γλυκά” παιδικά εργαστήρια θα διδάξουν στους μικρούς μας μάγειρες παραδοσιακές συνταγές με προϊόντα της Λέσβου. Θα ανοίξουν παραδοσιακό φύλο και θα φτιάξουν γλυκούς γκιουζλεμέδες με ανθότυρο, που θα κεράσουν στους παρευρισκόμενους. Θα μας ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ανακύκλωσης παρέα με τον καλεσμένο τους, Κωστή Κωστάκη, ο οποίος θα μας μιλήσει για τις παραδοσιακές πίτες της Ελλάδας.
-19:30 Πλατεία Ηρώου, Πέτρα
Εργαστήρι παρασκευής γλυκών κουταλιού από φρούτα εποχής, όπως τα φτιάχνουν οι Πετρανές νοικοκυρές. Ένα “κέρασμα εποχής” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέτρας σε έναν διαμορφωμένο χώρο που θυμίζει άλλες εποχές, αλλά και στην αυλή της ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη, που για μια ακόμη φορά μας ανοίγει τις πόρτες της και μας ξεναγεί στο μοναδικό αρχοντικό της με τους αμέτρητους πίνακες ζωγραφικής και τις συλλογές που πραγματικά εντυπωσιάζουν. Θα ακολουθήσει live μαγείρεμα παρέα με τον Αλέξανδρο Παπανδρέου, που θα μας αποκαλύψει τα μυστικά μιας αλλοτινής συνταγής: Χαλβάς “Κουκτσάτος” παραδοσιακό γλυκό (…χωρίς κουκούτσια) για να κλείσει γλυκά η μέρα μας!

6 Ιουλίου – “Street Food στον Μόλυβο”


-19:30 Οδός “Μιχαήλ Γούτου”
Μολυβιάτισσες νοικοκυρές μαγειρεύουν στο δρόμο τοπικές γλυκές και αλμυρές συνταγές. Λέσβιοι παραγωγοί ελαιολάδου, ούζου, μελιού, τυροκομικών προϊόντων, πατάτας, βράσματος κ.ά. θα δώσουν το παρών για γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις προϊόντων. Τη δράση οργανώνει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου σε συνεργασία με το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου.
Μαζί μας στo… δρόμο θα είναι ο chef Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο Παναγιώτης Μπελτζινίτης, food stylist και food photographer, που θα δοκιμάσουν τα προϊόντα, θα παρουσιάσουν τους παραγωγούς και θα προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους παρουσίασης των εδεσμάτων.
-21:30 Live νησιώτικη μουσική με “Χρώματα Αιγαίου” από τη Βασιλική Παπαγεωργίου με ούτι, κανονάκι και άλλα παραδοσιακά μουσικά όργανα, μας προσκαλούν να χορέψουμε στον δρόμο.

7 Ιουλίου – “Γλυκιά σαν καραμέλα”
Ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού θα προβάλει την παρασκευή της “καραμέλας” με την παραδοσιακή τεχνική, καθώς και την ανάδειξή της μέσα από νέες δημιουργικές συνταγές. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό Σύλλογο Ερεσίων «Φανίας» θα αναβιώσει τις “καντρίλιες” με μαθήματα χορού. Το 3ο Lesvos Food Fest θα κλείσει στην αμμουδιά της Σκάλας Ερεσού με τραγούδι και γλέντι.
-11:00 – Πλωτά μαγειρέματα στην πλατεία Παπανικολή της Σκάλας Ερεσού.
O διακεκριμένος chef Μανώλης Παπουτσάκης μας προτείνει τρόπους ένταξης της καραμέλας στην σύγχρονη κουζίνα.


-18:00 – “Καραμέλα” στην αυλή της Φανής στη Σκάλα Ερεσού
Ερέσια νοικοκυρά θα μας δείξει την παρασκευή της “καραμέλας” με τον παραδοσιακό τρόπο.
– 19:30 – “Καντρίλιες” στην πλατεία Παπανικολή στη Σκάλα Ερεσού
Το γλέντι θα ξεκινήσει χορεύοντας “καντρίλιες” με τραγούδια μιας άλλης εποχής.
-20:30 – Παρέες με τραγούδι στην αμμουδιά
Mε ούζο και μεζέδες, τραγούδι και χορό σαν μια μεγάλη παρέα, θα κλείσουμε το 3ο Lesvos Food Fest στην παραλία της Σκάλας Ερεσού.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Λαϊκή Αγορά
-1/7 – 19:30 Λαϊκή αγορά χωρίς μεσάζοντες, Κεράσματα από τοπικούς Συλλόγους, Party Δικτύωσης Παραγωγών
Μαθήματα Χορού “Καντρίλιες”
-4 έως 7 Ιουλίου, στις 19:30, στην Πλατεία Παπανικολή, Σκάλα Ερεσού
Παιδικές Δράσεις
-2/7 – 19:30 “Ένα Κουτί Θάλασσα” από τον Κώστα Στοφόρο, Εγκαταστάσεις Μοδούσας, Παπάδος
-3/7 – 10:00 Παιδικά Μαγειρέματα, Πλατεία Λευκονοίκου, Μόλυβος
-4/7 – 11:30 Τυροκόμηση με τον Κωστή Κωστάκη, Πλατεία Μανταμάδου
-5/7 – 10:00 Παιδικά Μαγειρέματα με τον Κωστή Κωστάκη, Εκκλησία Αγίου Νικολάου, Πέτρα
-6/7 – 11:00 Παιδικά Μαγειρέματα με τον Μανώλη Παπουτσάκη, Πλατεία Παπανικολή, Ερεσός
-Ούζο με μεζέ σε ταβέρνες και ουζερί στις περιοχές Πολιχνίτου και Σκάλας Ερεσού
-Ερεσιώτικο Πρωινό με τοπικά προϊόντα και συνταγές σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις της περιοχής.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση