«Τώρα ο λαός μπορεί να συγκρίνει ποιος είπε την αλήθεια»

Spread the love

Από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχει διατελέσει διορισμένος Περιφερειάρχης και εξελέγη για δύο τετραετίες Δήμαρχος Μυτιλήνης, ενώ με τη λήξη της τελευταίας του θητείας στο Δήμο ήταν ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης που εκλέχθηκε στο Βόρειο Αιγαίο το 2010. Σε αυτές τις εθνικές εκλογές ο Νάσος Γιακαλής κατέρχεται υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, επιβεβαιώνοντας όσους εδώ και δεκαετίες εκτιμούσαν ότι η πολιτική του πορεία δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς τη βουλευτική υποψηφιότητα.
Σε μια συνέντευξη-ποταμό σήμερα στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Γιακαλής μιλά για όλους και για όλα και δεν διστάζει, απαντώντας σε ερώτησή μας, να χαρακτηρίσει με σκληρές εκφράσεις τα προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος που σήμερα κατέρχονται ως υποψήφιοι με το ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο.

-Κύριε Γιακαλή, έχετε διατελέσει διοικητής στο Βοστάνειο, διορισμένος Περιφερειάρχης, Δήμαρχος και ήσασταν ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης για το Βόρειο Αιγαίο. Τώρα υποψήφιος Βουλευτής! Η βουλευτική υποψηφιότητα ήταν αναμενόμενη, όπως αρκετοί εκτιμούσαν από τα προηγούμενα χρόνια στον τόπο μας. Δηλαδή ότι η πολιτική πορεία του Νάσου Γιακαλή θα κορυφωνόταν με βουλευτική υποψηφιότητα…

«Στην πολιτική και Αυτοδιοικητική μου πορεία, υπήρξαν σημαντικές στιγμές για μένα. Χαρές, στεναχώριες, πολύ τρέξιμο, μεγάλες προσπάθειες, αγώνας για το καλό του τόπου και των συμπολιτών μας. Οι πολίτες με τίμησαν εκλέγοντάς με δυο φορές Δήμαρχο και πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Τους οφείλω μεγάλη ευγνωμοσύνη. Είχα την τύχη όταν το ΠΑΣΟΚ και ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς έστηναν το ΕΣΥ, αυτή τη μεγάλη λαϊκή κατάκτηση, να διατελέσω Πρόεδρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Σπουδαία περίοδος, τεράστια εμπειρία, σπουδαίοι άνθρωποι που στελέχωσαν το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας ως γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Μπορούσα να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά είχα μεράκι με την Αυτοδιοίκηση και αφιερώθηκα εκεί. Ευτύχησα και στον Α’ και στο Β’ βαθμό να έχω καλούς συνεργάτες και ισχυρές πειθαρχημένες πλειοψηφίες. Γι’ αυτό και τα καταφέραμε με τόσο δύσκολα έργα. Όπως ο Βιολογικός της πόλης, ειδικά το τμήμα της αγοράς και της Καβέτσου, οι βιολογικοί των χωριών, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, η διαπλάτυνση της Ελευθερίου Βενιζέλου από το ύψος της μαρίνας που διευκόλυνε την κυκλοφορία της πόλης, το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και άλλα δεκάδες έργα, που άλλαξαν την όψη της πόλης και των χωριών. Δέχτηκα πριν κάποιους μήνες την πρόταση της Προέδρου κ. Φώφης Γεννηματά να είμαι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στο Νομό. Την αποδέχτηκα. Οφείλω πολλά στους απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ τους οποίους φιλοδοξώ να εκπροσωπήσω στη Βουλή. Δεν φυγομάχησα ποτέ. Στην σημερινή δύσκολη συγκυρία, όφειλα να είμαι παρών. Και είμαι όπως πάντα ΠΑΡΩΝ».

-Ήσασταν αποστασιοποιημένος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ μετά το 2015 ή αυτό είχε να κάνει γενικότερα με το γεγονός ότι αυτοδιοικητικά βρεθήκατε στην αντιπολίτευση από το 2014;

«Δεν ήμουν ποτέ αποστασιοποιημένος από το ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχα σε κάθε προσπάθεια αναδιοργάνωσής του. Δεν είναι του χαρακτήρα μου να αποστασιοποιούμαι. Έχω μια ιστορία στο χώρο. Έκανα δεκάδες παρεμβάσεις ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης σε ένα Περιφερειακό συμβούλιο που υπολειτουργούσε με ευθύνη της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής. Πέντε χρόνια και λόγω ότι οι συνεδριάσεις γίνονταν με τηλεδιάσκεψη, οι 41 περιφερειακοί σύμβουλοι δεν βρεθήκαμε ποτέ μαζί και ίσως και κάποιοι δεν είχαν γνωριστεί μεταξύ τους. Υπήρξε μια σκόπιμη υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Έκανα παρέμβαση για μηδενικό ΦΠΑ στα νησιά που «σηκώνουν» την προσφυγική κρίση, θέση που έχουν και τα Επιμελητήρια. Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα άλλα νησιά λόγω νησιωτικότητας. Παρεμβάσεις για την κτηνοτροφία και τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα, για την δακοκτονία και το πλήγμα που δέχτηκε η Λέσβος πέρυσι, για τον τουρισμό, για την απορρόφηση των Κοινοτικών κονδυλίων και άλλες πολλές παρεμβάσεις. Δυστυχώς αυτές οι παρεμβάσεις μου δεν έλαβαν την δέουσα δημοσιότητα. Εξάλλου τα πρακτικά των Περιφερειακών Συμβουλίων υπάρχουν για όποιον αμφισβητεί τους ισχυρισμούς μου».

-Τη στάση πρώην συντρόφων σας κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Ραγκούσης – Ξενογιαννακοπούλου, που σήμερα σηκώνουν τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, πώς τη σχολιάζετε;

«Η στάση τους είναι τυχοδιωκτική! Ποιος ήταν ο Ραγκούσης, ποια ήταν η Ξενογιαννακοπούλου, ποιος ήταν ο Κουρουμπλής, η Τζάκρη και ο Σπίρτζης; Αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ, δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους, όπως θα ‘λεγε και ο μακαρίτης ο Κατσιφάρας. Αλλά τα πολιτικά ρετάλια που σαλτάρουν από το πλοίο, όπως τα ποντίκια, δεν έχουν πολιτικό μέλλον. Ορισμένοι απ’ αυτούς διαφώνησαν, έτσι έλεγαν, με το μνημόνιο. Τους είδαμε όμως να αποδέχονται το ΟΧΙ να γίνεται ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και ψήφισαν πρόθυμα το 3ο Μνημόνιο, την εκχώρηση για 99 χρόνια της δημόσιας περιουσίας, το νόμο Κατρούγκαλου κτλ. Θα τους κρίνει ο λαός στις 7 Ιουλίου».

-Γιατί η Νέα Δημοκρατία ανέκτησε τις δυνάμεις της από την ήττα του 2015, ενώ το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δυσκολεύεται, καθώς στο δίπολο των κομμάτων εξουσίας τη δεύτερη θέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Η ΝΔ είναι ένας ομοιογενής πολιτικά χώρος. Είναι στη συντριπτική πλειοψηφία η παλιά Δεξιά (Συναγερμός, ΕΡΕ). Παρέδωσε το 2009 μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με ένα έλλειμμα 15,6%, το οποίο ψευδώς όπως αποδείχτηκε παρουσίασε ως 6%. Αυτό σήμαινε έλλειμμα 25 δις ευρώ από τα Κρατικά ταμεία. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της ανερμάτιστης πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή. Ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ τότε, είχαν θράσος και το… έπαιξαν αντιμνημονιακοί. Αρνήθηκαν το 2011 πεισματικά την κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης που τους προτάθηκε. Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου έκαναν τότε λάθος. Έπρεπε να περιγράψουν με ειλικρίνεια την κρισιμότητα της κατάστασης και να ζητήσουν από την Βουλή πλειοψηφία 200 εδρών ή να απευθυνθούν στο λαό για εκλογές. Φορτωθήκαμε ένα δυσανάλογο βάρος και το πληρώσαμε ακριβά. Τώρα όμως ο λαός μπορεί να συγκρίνει ποιος είπε την αλήθεια και ποιοι το έπαιζαν αντιμνημονιακοί, αλλά όταν ήρθαν στην εξουσία και είδαν την πραγματικότητα υπέγραψαν και οι δυο μνημόνια και όχι μόνο. Η ζωή και η ιστορία θα καταδείξει ποιος είχε τελικά δίκιο για τη χώρα και την ευρωπαϊκή της προοπτική».

-Οι χειρισμοί της Προέδρου σας Φώφης Γεννηματά με Βενιζέλο – Καμίνη κ.ά. πιστεύετε ότι δίχασαν τους ψηφοφόρους;

«Κάθε Πρόεδρος κόμματος, οποιουδήποτε κόμματος, έχει το προνόμιο να ορίζει τον επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Αυτό έκανε η κ. Γεννηματά. Ίσως η στιγμή δεν ήταν η κατάλληλη για ρήξη. Ο Ε. Βενιζέλος ήταν ένα σπουδαίο στέλεχος, έφυγε, δεν τον έδιωξε κανείς. Εκτιμώ ότι έπρεπε να βρεθεί λύση και να δώσει και εκείνος μαζί μας την κρίσιμη μάχη των εκλογών. Αυτό πιστεύω».

-Έχετε πλούσια πολιτική εμπειρία. Ποια είναι η άποψή σας για το έργο του ΣΥΡΙΖΑ; Τα στελέχη του υποστηρίζουν ότι έγιναν πρωτόγνωρα πράγματα, απλή αναλογική, Κλεισθένης με ουσιαστικές αρμοδιότητες στις Κοινότητες (για να δούμε και λίγο τα δικά σας, τα Αυτοδιοικητικά), διάσπαση του Δήμου Λέσβου, Μεταφορικό Ισοδύναμο, απεμπλοκή της Νότιας Παράκαμψης (ένα έργο που χειριστήκατε επί δημοτικής Αρχής σας), λιμάνι Σιγρίου, διπλασιασμός πόρων ΠΕΠ, Ειδικό Αναπτυξιακό για τα νησιά και ας μην συνεχίσω, αλλά να καταγράψω τη δική σας άποψη.

«Δεν θέλω να σχολιάσω τι υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα κριθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και το έργο του σε λίγες μέρες, όπως όλοι μας, από τον κυρίαρχο λαό. Θεωρώ θετική πράξη το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Όλα τα άλλα έργα, έχουν μια ιστορία, στην οποία και εγώ και άλλοι αιρετοί έχουμε συμβάλλει καθοριστικά. Δεν είναι έργα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή των τοπικών στελεχών του. Μπορώ να μιλώ ώρες για τα περισσότερα, πώς ωρίμασαν, πώς εντάχθηκαν, ποιος ξεκίνησε και ποιος ολοκλήρωσε τις μελέτες. Όπως και πόσα σπουδαία έργα είχα εντάξει είτε ως αιρετός, είτε ως διορισμένος Περιφερειάρχης. Αλλά ο χώρος της συνέντευξης είναι περιορισμένος».

-Με την εμπειρία που έχετε στην πολιτική και την Αυτοδιοίκηση, τι πιστεύετε πως είναι αυτό που δεν έχει σήμερα από την εκπροσώπησή του στο Κοινοβούλιο ο Νομός Λέσβου και θα πρέπει να το αποκτήσει;

«Τιμώ τους εκπροσώπους που ο νομός μας στέλνει στη Βουλή. Και αυτοί αξιολογούνται στις προσεχείς εκλογές. Θεωρώ ότι ο νομός πρέπει να έχει εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο Κοινοβούλιο. Υπάρχει εμπειρία από το κίνημα, έργο θετικό, σπουδαίες πρωτοβουλίες. Σαφώς κάναμε και λάθη. Αυτό όμως θα το αποφασίσουν οι πολίτες, ψηφοφόροι της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγ. Ευστρατίου στις εκλογές της Κυριακής. Είμαστε αισιόδοξοι».

-Πόσο εφικτό βλέπετε να καταλάβει το Κίνημα Αλλαγής την τρίτη έδρα στο Νομό μας και ποιες θα είναι οι δικές σας προτεραιότητες αν εκλεγείτε;

«Δίνουμε ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μια μάχη σε δύσκολες συνθήκες δικομματικής πόλωσης. Στόχος η συρρίκνωσή μας. Δεν θα το πετύχουν. Ζητάμε και ζητώ από τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ να συγκρίνουν και χωρίς συναισθηματισμούς και οργή να επιστρέψουν στο κίνημα που άλλαξε την πολιτική και κοινωνική ζωή στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ των τεράστιων θεσμικών αλλαγών, της Κοινωνικής Πρόνοιας των μεγάλων έργων, των δημοκρατικών αγώνων, της εθνικής συμφιλίωσης».

-Τι είναι αυτό που σας έκανε εντύπωση από τις προεκλογικές επαφές σας με τους ψηφοφόρους;

«Ο κόσμος έχει κουραστεί μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης. Έχει μεγάλα προβλήματα. Στα μάτια των απλών ανθρώπων, είδα την αγωνία για το αύριο και διαπίστωσα ότι θέλουν να τους λέμε την αλήθεια. Διακρίνω μια ωριμότητα, που μακάρι να μεταφραστεί και σε ψήφο. Θα είναι θετικό για τη Δημοκρατία».

-Τι λέτε, κλείνοντας, απευθυνόμενος στους πολίτες λίγες μέρες πριν τις εκλογές;

«Ζητώ από τους συμπολίτες μας να ψηφίσουν την Κυριακή μαζικά. Η αποχή δεν είναι λύση. Το λευκό – άκυρο δεν είναι λύση. Τους ζητώ να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Να σκεφτούν και να συγκρίνουν. Τώρα έχουν αυτή την δυνατότητα. Προσωπικά αν εκλεγώ, τους δίνω την υπόσχεση ότι θα αγωνιστώ, όπως έκανα πάντα για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το νομό μας. Θα αγωνιστώ για κάθε δίκαιο αίτημα των παραγωγικών τάξεων του νομού μας. Για κάθε αίτημα που θα έχει σχέση με την Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Πρόνοια, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και την ελπίδα του αύριο, τη νεολαία μας, η οποία βίωσε με σκληρότητα την οικονομική κρίση. Τα προβλήματα εξάλλου δεν έχουν πολιτικό χρώμα. Έχω μάθει να αγωνίζομαι. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, αν οι συμπολίτες μου και οι σύντροφοί μου με τιμήσουν με την ψήφο τους την Κυριακή».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση