Για όλους και για όλα μιλάει ο βουλευτής της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιος, Χαράλαμπος Αθανασίου, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στα «Νέα της Λέσβου». Για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ τονίζει ότι «καταρτίσθηκε για να κερδίσει και όχι για να εξυπηρετήσει υποψηφίους». Για τον ΦΠΑ αναφέρει ότι αποτελεί στοίχημα για τη ΝΔ η μείωση των συντελεστών, ενώ εκτενή αναφορά κάνει στο προσφυγικό και απαντά για τις επιθέσεις που δέχθηκε και ο ίδιος στο πλαίσιο κλίματος πόλωσης που δημιουργήθηκε στο νησί.
Εξαίρει την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην υπογράψει τις αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης «παρά το πολιτικό κόστος για τον ίδιο, τον τιμά», όπως λέει χαρακτηριστικά. Αναφέρεται επίσης στο βαλτωμένο έργο του «Σάρλιτζα» αλλά και τον σταθμό Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος που υπολειτουργεί.
-Κύριε Αθανασίου, θα ξεκινήσουμε με ένα ζήτημα από το χώρο της Δικαιοσύνης, τον οποίο έχετε υπηρετήσει επί σειρά ετών, ως Αρεοπαγίτης και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Πώς σχολιάζετε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην υπογράψει τις αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης;
«Θα απαντήσω χωρίς περιστροφές: Είναι μια απολύτως ορθή απόφαση, σε σύμπνοια με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Η απόφαση αυτή, που συνεπάγεται για τον ίδιο τον κύριο Παυλόπουλο πολιτικό κόστος, είναι μια απόφαση που τον τιμά και αποδεικνύει πως είναι συνεπής και άξιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θυμίζω πως εφόσον μια Κυβέρνηση τελεί υπό παραίτηση, όπως κατά δήλωση του Πρωθυπουργού τελούσε η απελθούσα αμέσως μετά τις τριπλές εκλογές, αυτή δεν απολαμβάνει πλέον δημοκρατικής νομιμοποιήσεως. Ως εκ τούτου δεν νοείται να λαμβάνει παρά μόνο τις απολύτως αναγκαίες αποφάσεις, αλλά και αυτές που αφορούν τη διεξαγωγή των εκλογών.
Επομένως, ήταν μεγάλα θεσμικά σφάλματα της Κυβέρνησης τόσο ο ορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης όσο και η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η ΝΔ και άλλες πολιτικές δυνάμεις ορθώς απείχαν από τις σχετικές διαδικασίες στη Βουλή».
– Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Λέσβο, πολλοί θεωρούν ότι, πέρα από την ανανέωση, λειτουργεί και σαν «ομπρέλα» για όλες τις τάσεις, το συμμερίζεστε αυτό;
«Τα ψηφοδέλτια καταρτίζονται για να κερδίζουν εκλογές, όχι για να εξυπηρετούν τους υποψηφίους. Προσωπικά, έχω δηλώσει σε πολλούς τόνους ότι δεν νιώθω πως έχω αντίπαλο κανέναν νεοδημοκράτη, διεξάγω έναν προεκλογικό αγώνα αξιών. Εχθροί μου είναι μόνο τα προβλήματα του νομού και αντίπαλοι όσοι ακόμα υπερασπίζονται τη χειρότερη κυβέρνηση αυτού του τόπου. Όλοι μαζί θα πολεμήσουμε για ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τη ΝΔ στο νομό μας, και θα κριθούμε για τα αποτελέσματα της μάχης μας».
– Το θέμα του ΦΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα στα νησιά. Τι θα κάνει η ΝΔ εφόσον γίνει κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει η αγωνία των πολιτών για το αν θα δοθεί νέα παράταση στους μειωμένους συντελεστές;
«Η ΝΔ υπερασπίστηκε ως Κυβέρνηση επί Αντώνη Σαμαρά, αλλά και ως αντιπολίτευση, τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ παρά τις πολύ έντονες πιέσεις. Δυστυχώς η απελθούσα Κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός μνημονίου που η χώρα δεν χρειαζόταν και οφειλόταν μόνο στους καταστροφικούς χειρισμούς της περίφημης περιόδου «περήφανης διαπραγμάτευσης», απεμπόλησε αυτό για το οποίο εμείς, ως ΝΔ, τόσες νικηφόρες μάχες δώσαμε. Φυσικά θεωρούμε καθήκον μας να πράξουμε ό,τι μπορούμε ώστε ο συντελεστής να διατηρηθεί μειωμένος. Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως η μείωση και ο εξορθολογισμός των συντελεστών ΦΠΑ, εν γένει, αποτελεί στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία».
-Ποιες είναι οι θέσεις σας όσον αφορά το προσφυγικό; Τι πρέπει ν’ αλλάξει για να βελτιωθεί η κατάσταση στα νησιά και να υπάρξει ομαλή λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής;
«Η Νέα Δημοκρατία εδώ και τρία χρόνια έχει εκπονήσει ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο συμπυκνώνεται σε πολύ συγκεκριμένους άξονες, τους οποίους αναφέρω επιγραμματικά:
1. Οριστικό τέλος στις πολιτικές των ανοιχτών συνόρων
2. Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου που σήμερα είναι υπερβολικά αργές.
3. Αποσυμφόρηση των νησιών μας που έχουν κληθεί να καταβάλουν δυσανάλογο τίμημα με αυτό που τους αναλογούσε.
4. Απέλαση όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα μας, σύμφωνα με τους ισχύοντες δικαιικούς κανόνες και εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για τις επιστροφές.
5. Καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και συνεπώς βελτίωση των συνθηκών ζωής στα Κέντρα Υποδοχής».
–Λόγω του προσφυγικού υπήρξε ένταση και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ ακραίων κύκλων, τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά, καθώς και ένα διχαστικό κλίμα στο νησί, στο πλαίσιο του οποίου είχατε δεχθεί και εσείς πυρά από διάφορες πλευρές. Έχοντας πλέον πέσει οι τόνοι, πώς σχολιάζετε αυτό το κύμα πόλωσης και τι έπαιξε ρόλο σε αυτό;
«Δυστυχώς, όταν η κατάσταση είναι τεταμένη λόγω της ανεπάρκειας των πολιτικών χειρισμών, καλλιεργείται το έδαφος για ακραίες συμπεριφορές απ’ όλες τις πλευρές που εκφέρουν ακραίο και λαϊκιστικό λόγο. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, είναι σύνηθες αυτοί που πρέπει να υπερασπιστούν αυτά που είναι αδύνατο να υπερασπιστεί κανείς, όπως τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, να λασπολογούν για να εκτρέψουν τη συζήτηση από τις ευθύνες τους. Είναι παλιό το κόλπο, το ζούμε και σε αυτή την προεκλογική περίοδο, που αν ρωτήσει κανείς κάποιον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, θα πάρει την απάντηση «ο Μητσοτάκης είναι ένας ακραιφνής ακροδεξιός και η ΝΔ έρχεται να βάλει τους Έλληνες να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα». Αυτά τα λένε σοβαρά, χωρίς να ντρέπονται. Οπότε καταλαβαίνετε τους μηχανισμούς που οδήγησαν στις ακραίες απόψεις εκείνης της εποχής.
Από την άλλη, υπήρχαν και αυτοί που ανεύθυνα κινδυνολογούσαν και λαϊκίζανε γιατί έτσι συνέφερε τους χώρους από όπου προέρχονταν, ακροδεξιούς ή ακροαριστερούς. Αλλά και τότε και τώρα, οι πολίτες κατάλαβαν ποιοι υπερασπίζονται τα δίκαιά τους και ποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια τραγική κατάσταση προς όφελος του μικροκομματικού τους συμφέροντος. Αυτό φάνηκε ήδη δύο φορές στις κάλπες τον προηγούμενο μήνα και πιστεύω θα φανεί ακόμα πιο καθαρά με το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου».
– Είχατε πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για τη διάσωση και αξιοποίηση του «Σάρλιτζα» και των ιαματικών πηγών, όμως το έργο έχει βαλτώσει για άλλη μια φορά. Υπάρχει πιστεύετε, τελικά, βούληση ν’ αξιοποιηθεί το Σάρλιτζα;
«Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η διάσωση και αξιοποίηση του Σάρλιτζα αποτέλεσε ένα προσωπικό μου στοίχημα, καθώς ο απώτερος στόχος ήταν η διάσωσή του προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρότυπο θερμαλιστικό κέντρο.
Ήταν πολλά τα γραφειοκρατικά προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και οι προσπάθειές μας ήταν συνεχείς, μέχρι να αποκτήσει σάρκα και οστά η τροπολογία που αφορούσε την «Παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης των θερμοπηγών και του ξενοδοχείου «Σάρλιζα» στη Θερμή Λέσβου, ιδιοκτησίας Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Σ.Α.Υ., στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου». Μια τροπολογία που συνέταξα και υποστήριξα ο ίδιος και η οποία ψηφίσθηκε στη Βουλή το Δεκέμβριο του 2014 και η οποία άνοιξε το δρόμο ώστε αυτό το μνημείο – σύμβολο του νησιού μας να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Δυστυχώς, όμως, από τον Δεκέμβρη του 2016 και παρά τις όποιες ενέργειες έλαβαν χώρα από τότε μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο έργο έχει παραμείνει στάσιμο.
Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι η βούλησή μου είναι και παραμένει η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων αρχών, θα περατωθεί και θα αποτελέσει ένα πρότυπο ανάπτυξης για το νησί μας».
-Ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά και κλιμακούμενα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, τα οποία είναι εντονότερα στο νησί μας. Στο Κάτω Τρίτος υπάρχει Σταθμός Γεωργικής Έρευνας (ΣΓΕ) του ΕΛΓΟ, ο οποίος υπολειτουργεί. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο σχέδιο για την καλύτερη αξιοποίησή του, ώστε να μπορέσει να συμβάλλει στην άμβλυνση των προβλημάτων των αγροτών μας;
«Ο αγροτικός τομέας επιδεινώθηκε αρκετά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα Γεωργικά Ινστιτούτα από 30 συρρικνώθηκαν σε 11. Οι Σταθμοί Γεωργικής Έρευνας, ή υποβιβάστηκαν σε απλά εργαστήρια, όπως αυτός της Λέσβου, ή έκλεισαν. Η παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών μας συρρικνώθηκε και υπήρξε μεγάλο κύμα φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αυτά θα τα αλλάξει. Οι αγρότες μας και η αγροτική παραγωγή θα στηριχθούν, όπως άλλωστε και ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας στο σύνολό του, ενώ θα δοθούν κίνητρα προς μία ποιοτικότερη και πιο ορθολογική παραγωγή.
Θα συνδέσουμε την εφαρμοσμένη γεωργική και αγροτική έρευνα με τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, που παραμένει ακόμα ζητούμενο στη χώρα μας και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε πίσω στη Λέσβο τους νέους επιστήμονες που αγαπούν το νησί, αλλά η έλλειψη προοπτικών τους οδήγησε να φύγουν.
Η έμφαση του ΣΓΕ θα είναι η παροχή υποστήριξης στα θέματα του ελαιολάδου και κατ’ επέκταση στα υπόλοιπα θέματα της τοπικής αγροτικής παραγωγής».