- Η αδυναμία συνεννόησης και το “άγριο παζάρι” μεταξύ των νέων Δημάρχων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου απειλεί να τινάξει στον αέρα τα πολεοδομικά θέματα του νησιού μας
Από μια κλωστή φαίνεται πως κρέμεται η τύχη των πολεοδομικών θεμάτων της Λέσβου λόγω της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Λέσβου και της αδυναμίας των δύο Δημάρχων, Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου να συνεννοηθούν, με γνώμονα το όφελος και των δύο πλευρών και κυρίως των δημοτών των δύο Δήμων (ιδιαίτερα δε, του νέου Δήμου Μυτιλήνης), που κινδυνεύουν να βρεθούν σε μεγάλες περιπέτειες!
Την ίδια ώρα το Περιφερειακό Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διαβλέποντας τους κινδύνους που έχουν μπροστά τους οι δύο νέοι Δήμαρχοι παρεμβαίνει με επιστολή του, ζητώντας να πρυτανεύσει η λογική ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για την Πολεοδομία και κατ’ επέκταση την οικοδομική και αναπτυξιακή – οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας.
Δεν λειτουργούν δυο Πολεοδομίες
Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που η διάσπαση του ενιαίου Δήμου Λέσβου δίνει την δυνατότητα στους νεοσύστατους Δήμους να έχει ο καθένας τη δική του Πολεοδομική υπηρεσία. Η λειτουργία ωστόσο δύο τέτοιων υπηρεσιών είναι ανέφικτη με το υφιστάμενο προσωπικό, ενώ επιπλέον αναμένεται να δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα που θα έχουν ως συνέπεια να παγώσουν για καιρό τα οικοδομικά θέματα. Συν τοις άλλοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι τρέχουν και προγράμματα στον τόπο μας για τα οποία είναι απαραίτητες οι πολεοδομικές εγκρίσεις.
Έντονο παρασκήνιο
Το παρασκήνιο γύρω από το συγκεκριμένο θέμα είναι εντονότατο με το Τεχνικό Επιμελητήριο να προσπαθεί από το προηγούμενο διάστημα να πείσει τους δύο Δημάρχους για την επιβεβλημένη αναγκαιότητα να παραμείνει η Πολεοδομία Λέσβου αδιαίρετη και ενιαία που θα εξυπηρετεί και τις δύο περιοχές, αντί να δημιουργηθούν εκ του μηδενός δύο νέες υπηρεσίες, ενέργεια από την οποία εκτιμάται ότι τα προβλήματα θα είναι εξαιρετικά σοβαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος έχει δηλώσει ότι είναι θετικός σε μια τέτοια προοπτική, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχει θέσει όρο ότι προκειμένου να δεχθεί και ο ίδιος να παραμείνει ενιαία η Πολεοδομία θα πρέπει να μείνει ενιαία και η Τεχνική Υπηρεσία, διατηρώντας την έδρα της στη Μυτιλήνη και εξυπηρετώντας και τους δύο νέους Δήμους. Αυτή η προοπτική ωστόσο δεν γίνεται αποδεκτή από τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, ο οποίος δηλώνει ότι αν η Τεχνική Υπηρεσία παραμείνει στην Μυτιλήνη ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα είναι φτωχός συγγενής του Δήμου Μυτιλήνης και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να συνδέεται το ενιαίο της Πολεοδομίας με την προοπτική να παραμείνει ενιαία η Τεχνική Υπηρεσία.
Ψυχροπολεμικό κλίμα
Είναι προφανές πως λίγα 24ωρα πριν ο ενιαίος Δήμος Λέσβου διασπαστεί στους δύο νέους Δήμους, εκτός από την ανετοιμότητα που είναι εμφανής και αναμένεται από Δευτέρα να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, υπάρχει και αρνητικό κλίμα στις σχέσεις των δύο νέων Δημάρχων που δεν μπορούν να βρουν μια κοινή ενωτική γραμμή πλεύσης στην κατανομή προσωπικού και τη λειτουργία των Υπηρεσιών, ενώ ζητούμενο παραμένει ποια θα είναι η επόμενη μέρα και για τα νομικά πρόσωπα.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο
Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο να ανακύψουν σοβαρά προβλήματα για τους πολίτες του νησιού μας σε περίπτωση διάσπασης και της Πολεοδομίας Λέσβου σε δύο Πολεοδομίες Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης απασχόλησε τη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορειοανατολικού Αιγαίου, η οποία αποφάσισε να σταλεί επιστολή και στους δύο Δημάρχους, με την ελπίδα μήπως έστω και την ύστατη ώρα αντιληφθούν το μέγεθος των προβλημάτων με τα οποία μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι οι ίδιοι και οι δημότες τους.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
«Χαθήκαμε αν διασπαστεί η Πολεοδομία»
Στην επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου που υπογράφει ο πρόεδρος του φορέα, Στρατής Μανωλακέλλης, αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Κύριοι Δήμαρχοι,
Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 42858/06-08-2019 & 42860/06-08-2019 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που αφορά στον τρόπο διάσπασης του ενιαίου Δήμου Λέσβου και στη δημιουργία δύο νέων Δήμων στο νησί της Λέσβου, και ειδικότερα στο κομμάτι που αναφέρεται στις Υπηρεσίες Δόμησης.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ως άνω αναφερθείσα απόφαση και τους μεταβατικούς Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), που καταρτίζονται με αυτή, δημιουργούνται δύο Υ.ΔΟΜ. στο νησί, μία σε κάθε νέο Δήμο. Άποψή μας είναι ότι η επικείμενη διάσπαση της υφιστάμενης Υ.ΔΟΜ. θα δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα, τόσο στους πολίτες, όσο και στους μηχανικούς της νήσου, δεδομένων ότι:
α) Θα πρέπει να χωριστεί το αρχείο της, τόσο αυτό των οικοδομικών αδειών, όσο κι αυτό των λοιπών εγγράφων, ανάλογα με τη χωρική κατανομή, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, αφού πρόκειται για 60.000 οικοδομικές άδειες και άνω των 300.000 εγγράφων.
β) Η μετακίνηση των τεσσάρων υπαλλήλων της υφιστάμενης Υ.ΔΟΜ. στον Δήμο Δυτικής Λέσβου θα επιφέρει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Πολεοδομίας Μυτιλήνης, αφού στην ήδη υποστελεχωμένη Υπηρεσία θα πρέπει να τοποθετηθούν τέσσερις νέοι συνάδελφοι, που, προφανώς, δεν θα γνωρίζουν τη δαιδαλώδη πολεοδομική νομοθεσία, και ακόμα, τους Χάρτες Γης, Π.Δ Παραδοσιακών Οικισμών, ΣΧΟΟΑΠ κλπ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αποδυναμωθούν οι Υπηρεσίες των Δ/νσεων Περιβάλλοντος και Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, τη στιγμή που είναι προφανής η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού.
Το ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου, ως ο πρώτος Τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προτείνει και προτρέπει τις δύο νέες Δημοτικές Αρχές της Λέσβου και τα νέα τους Δημοτικά Συμβούλια, να πάρουν αποφάσεις για κοινή Υ.ΔΟΜ., τουλάχιστον μέχρι την τροποποίηση των νέων – μεταβατικών Ο.Ε.Υ. αυτών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν, ή και να εξαλειφθούν, τα όποια προβλήματα ανακύψουν, τόσο από την έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, όσο κι από την διάσπαση του αρχείου.
Ένα παράδειγμα, που συνηγορεί υπέρ των παραπάνω, αποτελεί ο Δήμος Κέρκυρας, όπου υπάρχει σαφώς πιο αυξημένος ρυθμός ανοικοδόμησης, σε σχέση με τη Λέσβο, ωστόσο η Υ.ΔΟΜ. αυτού παραμένει ενιαία, παρά τη διάσπασή του σε τρεις νέους Δήμους.
Με τη σκέψη ότι θα πρυτανεύσει η λογική, παρακαλούμε, όπως απαντήσετε στην πρότασή μας αυτή, καθώς οι συναντήσεις και η έκθεση της κατάστασης, προφορικά, έχουν ήδη γίνει.
Κλείνοντας την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να ζητήσουμε από τις δύο νέες Δημοτικές Αρχές να χαράξουν το δρόμο της ενότητας και να δράσουν στο πνεύμα αυτής, σ’ αυτή τη δύσκολη, ομολογουμένως, συγκυρία, για το καλό του κοινωνικού συνόλου».
ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ
Έλεος κύριοι Δήμαρχοι!
Στο ερώτημα αν σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστου είναι όλα έτοιμα για να λειτουργήσουν οι νέοι Δήμοι από Δευτέρα, η αίσθησή μας είναι πως κανένας από τους δύο Δημάρχους δεν μπορεί να απαντήσει μετά βεβαιότητας. Με αυτό το δεδομένο το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν είναι να συνεργαστούν μεταξύ τους και να ακούσουν τους επιστημονικούς φορείς – συμβούλους του Κράτους, όπως το ΤΕΕ για να μην βάλουν τους πολίτες της Λέσβου σε περιπέτειες.
Ας σταθούν λοιπόν και οι δύο νέοι Δήμαρχοι στο ύψος των περιστάσεων, αφήνοντας στην άκρη τους τακτικισμούς και τις λογικές μικροσυμφερόντων και τοπικισμών. Πρώτοι εκείνοι θα πρέπει να αποφύγουν την πόλωση δίνοντας το παράδειγμα ότι οι δύο Δήμοι δημιουργούνται για την καλύτερη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και σε καμία περίπτωση δεν διαχωρίζεται η Λέσβος στους πανωχωρίτες και στους κατωχωρίτες! Έλεος πια, αυτής της μορφής η ασυνεννοησία είναι που έχει καταδικάσει εδώ και δεκαετίες τον τόπο εδώ που βρίσκεται!
Στρατής Σαμιώτης