- Επιχείρηση του Υγειονομικού και της αστυνομίας στο κτίριο των αποθηκών που είχε καταληφθεί από αλληλέγγυους, που παρείχαν «φιλοξενία» σε πρόσφυγες και μετανάστες
Εικόνες αθλιότητας αντίκρισαν στελέχη της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας μαζί με την αστυνομία, σε επιχείρηση που πραγματοποίησαν στις 7 το πρωί της Παρασκευής, στο κατειλημμένο εδώ και δυο χρόνια περίπου κτίριο αποθηκών της πρώην ΚΙΦΑ (δίπλα απ’ το Lidl). Όγκοι σκουπιδιών, μπουκάλια από αλκοόλ παντού, αυτοσχέδια κρεβάτια, απερίγραπτη δυσοσμία. Μέσα εκεί ζούσαν πάνω από 10 πρόσφυγες και μετανάστες που παρελήφθησαν από την αστυνομία για τους απαραίτητους ελέγχους των στοιχείων τους.
Ομάδες αναρχικών και αλληλέγγυων της συλλογικότητας «No Border» – οι περισσότεροι από τους οποίους αλλοδαποί από χώρες της Ευρώπης ή της Αμερικής – είχαν καταλάβει το κτίριο, όπως και τις διπλανές αποθήκες Χαϊτόγλου, προκειμένου να προσφέρουν στέγη, φαγητό και «αλληλεγγύη» σε πρόσφυγες και μετανάστες. Το πρώτο διάστημα εκατοντάδες άτομα βρίσκονταν εκεί καθημερινά, ενώ η επιγραφή «welcome refugees» θυμίζει κακόγουστο αστείο. Η αστυνομία μέχρι τώρα δεν τολμούσε να πλησιάσει.
Αμφιβόλου ποιότητας φαγητό σερβίρονταν εκεί, ενώ υπήρχαν και αυτοσχέδια κρεβάτια. Στην καλύτερη περίπτωση στρώματα και στη χειρότερη κουβέρτες στρωμένες στο τσιμεντένιο πάτωμα έπαιζαν το ρόλο… κρεβατιού. Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα «ανοιχτό κέντρο», όπως συχνά υποστηρίζουν οι αλληλέγγυοι, για να δικαιολογήσουν τη δράση τους, αλλά χώρος «φιλοξενίας». Οι αποκλειστικές εικόνες που δημοσιεύουν σήμερα τα «Νέα της Λέσβου» είναι χαρακτηριστικές.
Περίπου 10-12 αλλοδαποί αφρικανικών χωρών, όλοι άνδρες, που ήταν μέσα στο κτίριο απομακρύνθηκαν από την αστυνομία.
Μετά το ΣΤΕΠ… στον Καρά-Τεπέ
Η κατάληψη των αποθηκών αυτών υπολογίζεται ότι είχε ξεκινήσει είτε παράλληλα, είτε λίγο μετά την αστυνομική επέμβαση στο κτίριο του πρώην ΣΤΕΠ δίπλα από τη ΔΕΗ, το 2017.
Πριν από αυτό είχαν εγκατασταθεί δίπλα από την πλαζ Τσαμάκια. Η επέμβαση της Αστυνομίας στο ΣΤΕΠ έγινε το 2017 μετά από κύμα διαμαρτυριών από κατοίκους και περίοικους και μετά από μήνυση που είχε υποβάλει η τράπεζα Alpha στην οποία ανήκει το βιομηχανικό κτίριο. Μάλιστα μετά την εκκένωση του κτιρίου είχαν δημιουργήσει προκλητικά για μέρες αυτοσχέδιο καταυλισμό, στο δρόμο ακριβώς απέναντι προκαλώντας την αγανάκτηση πολιτών.
Για τα υπό κατάληψη κτίρια των πρώην αποθηκών δίπλα από το lidl δεν είχε γίνει – τους πρώτους μήνες τουλάχιστον – κάποια ενέργεια από την πλευρά των ιδιοκτητών, ενώ η αστυνομία δεν είχε επέμβει. Γνώριζε ωστόσο τη δραστηριότητα που υπήρχε μέσα στα κτίρια αυτά. Το πρώτο διάστημα μάλιστα η «λειτουργία» τους ήταν διακριτική με κλειστές πόρτες, στην πορεία όμως και εφόσον αντιλήφθηκαν ότι δεν θα τους απομάκρυναν, έγινε χώρος συγκέντρωσης εκατοντάδων ατόμων. Ήταν σαν να «συνθηκολόγησαν» οι ομάδες του No Border με την αστυνομία να τους ανεχθούν σε κάποιο χώρο για να σταματήσουν να «διεκδικούν» το κτίριο του πρώην ΣΤΕΠ.
Κοντά στη θάλασσα…
Δεν είναι τυχαίο ότι η δράση όλων των συλλογικοτήτων εστιάζεται σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και δη με «θέα» στα απέναντι τουρκικά παράλια. Τα «Νέα της Λέσβου» είχαν προβάλει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Επάνω Σκάλας για όλα όσα συνέβαιναν στο πρώην ΣΤΕΠ και είχαν καταγγείλει ότι υπήρχαν άτομα που παρακολουθούσαν με κιάλια τα βράδια τα απέναντι παράλια.
Λίγο παρακάτω από το ΣΤΕΠ στην περιοχή του Καρά-Τεπέ, κοντά στη θάλασσα (ακριβώς πίσω), ο χώρος ήταν… ιδανικός.
Έκλεβαν ρεύμα
Όπως διαπίστωσαν τα κλιμάκια, έκλεβαν μάλιστα και ρεύμα από στύλο της ΔΕΗ για να ηλεκτροδοτούν το χώρο αυτό, ο οποίος θύμιζε χωματερή. Μέσα εκεί ζούσαν άνθρωποι, ανάμεσα σε σκουπίδια και περιττώματα. Αμέτρητες συσκευασίες φαγητού και μπουκάλια.
Το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας συνόδευε η αστυνομία, ενώ παρών ήταν επίσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Προσφυγικής κρίσης Δημήτρης Κουρσουμπάς, ο οποίος δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ότι θα συνεχισθούν οι έλεγχοι και σε άλλου τέτοιου είδους δομές σε κατειλημμένα κτίρια.