Η κίνηση κάποιων κατοίκων της Μόριας να κλείσουν τις εισόδους του χωριού προκειμένου εν μέσω τεταμένου κλίματος στο ΚΥΤ ακριβώς δίπλα τους (κινητοποιήσεις, συμπλοκές, φωτιές) να προστατεύσουν με κάποιο τρόπο τον τόπο τους, τα σπίτια τους, βαφτίστηκε «πογκρόμ», χαρακτηρίστηκε «φασισμός»! Και βρήκαν «πεδίο δράσης» οι γνωστές μειοψηφίες, αναρχικοί, αλληλέγγυοι μαζί – βέβαια – με ΜΚΟ από τη μια πλευρά, αλλά και από την άλλη πλευρά ομάδες νεαρών ακραίων, να διασταυρώσουν ξανά τα «ξίφη» τους. Ένα κλίμα που είχαμε ξαναζήσει στο πρόσφατο παρελθόν στην πόλη, αναζωπυρώνει, με μεμονωμένες ομάδες ακραίων (από αριστερά και δεξιά) να δημιουργούν σκηνικό έντασης στην πόλη.
Μέσα από αυτό το «κρυφτούλι» ομάδων που εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα, καλλιεργούν αλλά και συντηρούν κλίμα έντασης. Δεν φταίνε οι κάτοικοι της Λέσβου για τις συνθήκες στο ΚΥΤ Μόριας ,όπως δεν φταίνε οι πρόσφυγες – μετανάστες για την πίεση που δέχεται η κοινωνία εξαιτίας του προσφυγικού. Φταίνε συγκεκριμένες πολιτικές που οδήγησαν την κατάσταση μέχρι το σημερινό αδιέξοδο. Οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής , οι πολιτικές της Ευρώπης που ασκεί κριτική έχοντας κλειστά τα σύνορά της. Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να σπείρει το διχασμό να «παίζει» με τις αντοχές της κοινωνίας , να βάζει ταμπέλες να δημιουργεί κλίμα έντασης και φόβου μέσα στην πόλη, στις πλάτες μεταναστών και κατοίκων.
Τα μπλόκα στη Μόρια
Μετά την επέμβαση της Αστυνομίας για τη διάλυση της νέας συγκέντρωσης μεταναστών το μεσημέρι της Τρίτης στην προκυμαία, ακολούθησαν το απόγευμα νέες φωτιές από αγνώστους στο τρίστρατο στην είσοδο της Παναγιούδας, ενώ ομάδες κατοίκων της Μόριας αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα και ανέλαβαν να φυλάνε οι ίδιοι το χωριό τους, για να μην περάσει κανείς φοβούμενοι για επεισόδια. Στην πρωτοβουλία των κατοίκων προσπάθησε να παρεισφρήσει μια ομάδα νεαρών του ακραίου χώρου .Όπως μας λένε κάτοικοι που βρισκόταν στο «μπλόκο», δεν τους άφησαν να εμπλακούν αφού μέλημά τους εξαρχής ήταν να μην υπάρξει ένταση στο χωριό. Επί τόπου εξάλλου βρισκόταν και η αστυνομία.
«Ακούσαμε για κουκουλοφόρους και στειλιάρια, εγώ δεν γνωρίζω τίποτα τέτοιο, ούτε κανένας κάτοικος μου κατήγγειλε κάτι τέτοιο» μας είπε ο Πρόεδρος της Μόριας κ. Γιάννης Μαστρογιάννης.
Ο Πρόεδρος της Μόριας είπε για την ενέργεια των κατοίκων να φυλάξουν τις εισόδους τους χωριού « δεν υπήρξε καμιά απόφαση του Τοπικού συμβουλίου για τα μπλόκα. Ήταν μια αυθόρμητη κίνηση κάποιων κατοίκων πάνω στην απόγνωσή τους και την αγωνία τους για να νιώσουν περισσότερο ασφαλείς . Εμείς λέμε στον κόσμο ότι η αντίδρασή μας πρέπει να είναι ειρηνική και σύμφωνα με το νόμο . Ευτυχώς έβρεξε σήμερα (σς. χθες) και η κατάσταση είναι πιο ήρεμη. Έχουμε φθάσει στο σημείο να ευχόμαστε να είναι κακός ο καιρός. Αυτό που ζητάμε από τον κόσμο του χωριού είναι να ηρεμήσουν τα πνεύματα, δεν θέλουμε κανενός είδους εντάσεις. Η ζωή των κατοίκων έχει αναστατωθεί τα τελευταία χρόνια. Και τώρα ακόμη περισσότερο. Έχουν βιώσει κλοπές, καταστροφή των περιουσιών τους, φωτιές και τώρα υπάρχει και ο φόβος καθώς υπάρχουν 20.000 άνθρωποι δίπλα μας οι οποίοι βρίσκονται σε αντίδραση. Δεν είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς αυτό που ζούμε, αν δεν ζει εδώ».
Από τη Δευτέρα ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο της Μόριας δεν λειτουργούν ενώ από χθες Τετάρτη έκλεισε και το Δημοτικό σχολείο του χωριού . Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου, αποφάσισε να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο μέχρι και την Παρασκευή σε ένδειξη αντίδρασης για τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθούν αλλά και με το φόβο , επεισοδίων. Αρκετοί κάτοικοι της Μόριας αν έχουν σπίτι στη Μυτιλήνη ή συγγενείς και φίλους στη Μυτιλήνη τις τελευταίες ημέρες έχουν προτιμήσει να μην μένουν στο χωριό.
Νύχτα έντασης στη Μυτιλήνη
Τη νύχτα της Τρίτης, μετά από όλα όσα είχαν προηγηθεί η ένταση μεταφέρθηκε στη Μυτιλήνη. Ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλληλέγγυοι και ΜΚΟ οργάνωσαν συγκέντρωση – περίπου 100 ατόμων η οποία ξεκίνησε στις 10.30 το βράδυ από την Επάνω Σκάλα και κινήθηκε προς τον Καρά Τεπέ με συνθήματα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Δυνάμεις της αστυνομίας δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν . Η πορεία στη συνέχεια επέστρεψε προς Μυτιλήνη και κινήθηκε μέσω της αγοράς όπου γύρω στα μεσάνυχτα είχε ξεκινήσει μια άλλη συγκέντρωση – περίπου 50 νεαρών ατόμων που φορούσαν κράνη – και ξεκίνησε από το στενό του Παλαιού Δημαρχείου, και κινήθηκαν προς το σημείο όπου βρισκόταν η άλλη κινητοποίηση. Μέχρι αργά το βράδυ οι ομάδες αυτές αναστάτωσαν το κέντρο της Μυτιλήνης και κυρίως την παλιά πόλη, επενέβη η αστυνομία διαλύθηκαν γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.
Ανάστατοι οι καταστηματάρχες
Έντονη δυσφορία και προβληματισμό δημιουργεί τους κατοίκους της Μυτιλήνης το κλίμα φόβου που πάει να δημιουργηθεί. Καταστηματάρχες της περιοχής ανησύχησαν για τα μαγαζιά τους και μετέβησαν στην περιοχή της Επάνω Σκάλας όπου έγιναν μάρτυρες των γεγονότων. Με έκπληξη χθες το πρωί οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών της παλιάς αγοράς βρήκαν έξω από τα καταστήματά του τα «απομεινάρια» της προηγούμενης βραδιάς και συγκεκριμένα κοντάρια και σκουπόξυλα.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών παλιάς αγοράς Γιάννης Μολυβιάτης τόνισε στα «Νέα της Λέσβου» ότι: «τρέχαμε νυχτιάτικα στα μαγαζιά μας να δούμε αν πάθαμε ζημιά καθώς ο ένας ειδοποιούσε τον άλλο. Σαν να μην έφθανε η οικονομική κρίση και η αναδουλειά έχουμε να ασχολούμαστε και με αυτά τα προβλήματα. Είμαστε αγανακτισμένοι και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να προστατευθούμε. Θα φθάσουμε να κοιμόμαστε στα μαγαζιά μας ή να φυλάμε «σκοπιά» σε βάρδιες για προστατεύσουμε τις περιουσίες μας».