- Βολές του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια και το ΓΕΩΤΕΕ ότι εξυπηρετούν τις πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Χαράλαμπου Αθανασίου
- Ούτε κουβέντα από την Περιφέρεια για τις υπερδεσμεύσεις για τα εγγειοβελτιωτικά έργα
Ανεβάζει τους τόνους για τα αγροτικά ζητήματα του τόπου ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νησί μας όχι μόνο δεν δείχνει διατεθειμένο «να αφήνει τίποτα να πέσει κάτω», αλλά επιπλέον αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα που δεν έχουν τεθεί μέχρι τώρα από άλλους φορείς εκπροσώπησης του αγροτικού κλάδου, όπως είναι η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων!
Λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον απόηχο της επίσκεψης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, το γραφείο αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου επί της ουσίας καταγγέλλει την Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα που διεκδικεί επιπλέον πόρους από την κατανομή της υπερδέσμευσης για τα Σχέδια Βελτίωσης, η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο δεν φαίνονται πουθενά να διεκδικούν.
Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της κατανομής της υπερδέσμευσης για τα Σχέδια Βελτίωσης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, καθώς φαίνεται πως ενώ “το παιχνίδι έχει ανάψει” σε άλλες περιοχές της Ελλάδος που πιέζουν με κάθε τρόπο, με στόχο να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι στο πρόγραμμα, η Λέσβος δεν φαίνεται πουθενά. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης ζητά επιπλέον κονδύλια για τα Σχέδια Βελτίωσης, η Περιφέρεια Κρήτης ζητά να ενταχθούν σ’ αυτά όλοι οι επιλαχόντες της, στην Πελοπόννησο Περιφερειακοί Σύμβουλοι διαμαρτύρονται για την σχετική κατανομή που τους αφορά και ζητούν περισσότερα, και απ’ ό,τι φαίνεται μόνο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η οποία έλαβε – όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – και την χαμηλότερη αναλογικά κατανομή σε όλη τη χώρα, ύψους 57% επί του αιτηθέντος ποσού, φαίνεται να είναι ικανοποιημένη από την κατανομή.
Το γραφείο αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου αναφέρει ότι αγνόησε η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη εδώ και 4 μήνες υποδείξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως υπάρχει από την προηγούμενη κυβέρνηση Υπερδέσμευση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια βελτίωσης. Με αυτή την τακτική δεν άσκησαν καμιά πίεση στο Υπουργείο, όπως τους καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έκαναν καμιά διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για να δοθούν επιπλέον πόροι στην τελευταία Περιφέρεια σε ανάπτυξη της ΕΕ, με ιδιαιτερότητες και μειονεκτήματα (νησιωτικότητα, προσφυγικό, δεκαετής καραντίνα καταρροϊκού, ευλογιά, κ.ά.).
«Εμφάνισαν την κατανομή της υπερδέσμευσης, που δόθηκε σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα εκδίδοντας μάλιστα και σχετική ανακοίνωση!», τονίζει το γραφείο αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Και συνεχίζει: «Με την κατανομή όμως που δόθηκε είναι αδύνατον να λυθούν τα αναπτυξιακά και διαρθρωτικά προβλήματα που έχει ο αγροτικός μας τομέας, και για άλλη μία φορά η Περιφέρειά μας θα μείνει ουραγός όλων των άλλων Περιφερειών της χώρας και της Ευρώπης.
Δεν είναι δυνατόν Περιφέρειες, όπως της Κρήτης, με κάλυψη δημόσιας δαπάνης ύψους 74% να ζητούν επιπλέον πόρους και η Περιφέρειά μας με κάλυψη δαπάνης μόλις 57% να εμφανίζεται ικανοποιημένη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου καλεί την Περιφέρεια και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο εάν πραγματικά επιδιώκουν την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών, «να πάψουν να εξυπηρετούν τις πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες του κ. Αθανασίου, να παραδειγματιστούν από τις άλλες Περιφέρειας της χώρας και ειδικά την Περιφέρεια της Κρήτης και να ζητήσουν επιπλέον πόρους για την ένταξη όλων των επιλαχόντων επενδυτών (ή να καλύψει η ίδια η Περιφέρεια, από το δικό της προϋπολογισμό, τους επιλαχόντες)».
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι πέρυσι η Περιφέρεια, είχε διαθέσει έξτρα 20 εκατ. ευρώ, πέραν του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομίας, για πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που αφορούσε τις τουριστικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο και είχε καλύψει δεκάδες προτάσεις και καλεί τη νέα Περιφερειακή Αρχή να πράξει ανάλογα και να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλοι οι επιλαχόντες.
Τέλος, υπογραμμίζει προς κάθε αρμόδιο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει με υπερδέσμευση επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 175 εκατ. ευρώ. και για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα που υλοποιούνται από το πρόγραμμα Leader.
«Ας μη ολιγωρήσουν κι εδώ και ας φροντίσουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες πιστώσεις που απαιτούνται και ζητεί η ΕΤΑΛ Α.Ε. γιατί οι επενδύσεις που εντάσσονται και στο πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των νησιών μας», αναφέρει καταλήγοντας το γραφείο αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.
Τι κάνει η Περιφέρεια;
Με την ευκαιρία να σημειώσουμε πως εκτός από τα 300 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης και τα 175 εκατ. ευρώ Υπερδέσμευση για το πρόγραμμα Leader που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν υπερδεσμεύσεις της τάξης των 15 εκατ. ευρώ για τις Ομάδες Παραγωγών και 144 εκατ. ευρώ για εγγειοβελτιωτικά έργα, για τα οποία δεν μιλά κανείς σε επίπεδο Λέσβου και Βορείου Αιγαίου.
Επίσης το ζητούμενο παραμένει τι θα γίνει με τα εγγειοβελτιωτικά έργα και αν έχει κάποιο προγραμματισμό προς αυτήν την κατεύθυνση η Περιφέρεια, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χαθούν οι πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι από τον περασμένο Ιούνιο με εισηγήσεις του τότε Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασσίμη, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, Αποφάσεις όχι μόνο για τα Σχέδια Βελτίωσης και το πρόγραμμα Leader, αλλά και για άλλες δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για υπερδέσμευση για δημόσια εγγειοβελτιωτικά έργα, προϋπολογισμού άνω των 2,2 εκατ. ευρώ με φορείς τις Διαχειριστικές Υπηρεσίες των Περιφερειών, ύψους 144 εκατ. ευρώ. Όπως επίσης και για το μέτρο 9 για ιδιωτικές επενδύσεις σύστασης Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Συνολικά τον Μάιο του 2019 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δρομολόγησε προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τη δυνατότητα χρήσης προγραμματικής υπερδέσμευσης, ύψους 1.325.000.000 ευρώ (23,6% της δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020), για το σύνολο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.