Λήξη συναγερμού χθες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης για την οικογένεια από την κεντρική Λέσβο που διανυκτέρευσε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του Βοστάνειου, με την υποψία να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, όπως αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που έχει την ευθύνη των χειρισμών για τη νόσο.
Για τους δύο γονείς και τα δύο παιδιά που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο το βράδυ της Τρίτης μετά από παρέμβαση ιδιώτη παιδιάτρου της Κεντρικής Λέσβου, εκτιμήθηκε από την Αθήνα ότι οι περιπτώσεις τους δεν χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση και προς τούτο μάλιστα προκαλεί εντύπωση ότι δεν προωθήθηκαν ούτε αναλύσεις στο Ινστιτούτο Παστέρ. Επί της ουσίας ο συναγερμός από τον ιδιώτη παιδίατρο σήμανε, καθώς η οικογένεια επέστρεψε στις 11 Φεβρουαρίου από την Ιταλία και μάλιστα από το Μιλάνο, όπου υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα με την εξάπλωση του κορονοϊού. Την Παρασκευή εκδήλωσε συμπτώματα λοίμωξης το ένα παιδί με πυρετό και τη Δευτέρα η μητέρα, ενώ το άλλο παιδί και ο πατέρας δεν είχαν συμπτώματα. Την Τρίτη απευθύνθηκαν το απόγευμα στον παιδίατρο, ο οποίος ακούγοντας για την επιστροφή τους από την Ιταλία στις 11 Φεβρουαρίου ενεργοποίησε το μηχανισμό ενημερώνοντας το νοσοκομείο. Το Βοστάνειο ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ εφάρμοσε τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα με την υποδοχή των ασθενών με τις προβλεπόμενες στολές από έναν γιατρό και την παραμονή τους σε ειδικό θάλαμο.
Ωστόσο κατά περίεργο τρόπο χθες ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη λήξη του συναγερμού με το αιτιολογικό πως μέχρι την επιστροφή της οικογένειας από το Μιλάνο δεν υπήρχε πρόβλημα στην Ιταλία.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναδείχθηκε από το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας στο νοσοκομείο Μυτιλήνης για τη διαχείριση τέτοιων δύσκολων και έκτακτων καταστάσεων, καθώς όλα έγιναν στην εντέλεια δεδομένου πως ο νέος διοικητής Αντιστράτηγος, Γιώργος Καμπούρης, σε συνεργασία με τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρήστο Θεοδώρου και το προσωπικό του Ιδρύματος, εδώ και ένα μήνα, όπως έγραψαν τα “Νέα της Λέσβου” άρχισαν μέσα από συσκέψεις και ασκήσεις ετοιμότητας να προσαρμόζουν τον μηχανισμό του Βοστάνειου στις μεγάλες απαιτήσεις της έκτακτης αυτής ανάγκης και το βράδυ της Τρίτης όταν το νοσοκομείο Μυτιλήνης κλήθηκε να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες ο μηχανισμός λειτούργησε άψογα και μάλιστα όχι για έναν ασθενή, αλλά για μια ολόκληρη οικογένεια.