«Χάθηκε» και πάλι η σύνδεση με Θεσσαλονίκη

Spread the love
  • Τρία δρομολόγια για Καβάλα από τον Ιούνιο 

Η πολυαναμενόμενη για φέτος το καλοκαίρι ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά. Προφανώς τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν τα μέτρα για τον κορονοϊό για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, επηρέασαν τη σύνδεση με τη συμπρωτεύουσα, που ανέμεναν με αγωνία μετά από πολλά χρόνια οι νησιώτες. 

Το ένα δρομολόγιο που θα συνέδεε τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη είχε ενταχθεί στο πλάνο των άγονων γραμμών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Έκτοτε πολλά μεσολάβησαν που άλλαξαν τους προγραμματισμούς. 

Στα δυσάρεστα είναι ότι η σύνδεση με Θεσσαλονίκη που ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό… πήγε περίπατο, τουλάχιστον για φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει σύνδεση. 

Αυτό που θα ισχύσει από τον Ιούνιο και μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι τρία δρομολόγια που θα συνδέουν τη Μυτιλήνη με Καβάλα και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, όπως θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα των καλοκαιρινών δρομολογίων. Οι τρεις συνδέσεις την εβδομάδα με τη βόρεια Ελλάδα θα ισχύσουν μέχρι τέλος Αυγούστου. Από Σεπτέμβριο επιστρέφουν τα δυο δρομολόγια σύνδεσης με Καβάλα. 

Γεγονός είναι, πάντως, ότι και άλλες φορές στο παρελθόν έχουν ανακοινωθεί δρομολόγια σύνδεσης με Θεσσαλονίκη και στην πορεία… «ναυαγούν».

 

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

 Από 25 Μαΐου…

Μπορεί από σήμερα Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας, να επιστρέφουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όμως, η «απελευθέρωση» δεν αφορά το νησί μας, αλλά μόνο την Κρήτη και την Εύβοια. Από τις 25 Μαΐου θα αναμένουμε «ν’ ανοίξουν» οι μετακινήσεις προς τα νησιά από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ μόνο κάτοικοι των νησιών μπορούν να μετακινούνται στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Προς το παρόν πραγματοποιούνται μόνο τρία δρομολόγια την εβδομάδα για Πειραιά κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή και δυο δρομολόγια για Καβάλα κάθε Τετάρτη και Σάββατο.

Την Παρασκευή, πάντως, το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε τις επίσημες αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν στην ακτοπλοΐα μετά το «άνοιγμα» των μετακινήσεων. Θερμομέτρηση επιβατών, χρήση μάσκας και αποστάσεις στα αεροπορικά καθίσματα των πλοίων της ακτοπλοΐας, περιλαμβάνονται στα μέτρα για την ακτοπλοΐα και τον θαλάσσιο τουρισμό, που τίθενται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι και την 15η Ιουνίου και συμφωνήθηκαν στην διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη. 

Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, η Επιτροπή Ειδικών Λοιμωξιολόγων και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας.

Αναφερόμενος στα μέτρα αυτά ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε: «Σε στενή συνεργασία με τους ειδικούς πετύχαμε, με τα στοχευμένα μέτρα που λάβαμε εγκαίρως, να έχουμε ελάχιστα κρούσματα  στα νησιά μας. Τώρα, σχεδιάζουμε βήμα – βήμα την επόμενη μέρα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με κανόνες και οδηγίες που στόχο έχουν να προστατεύσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υγεία επιβατών και πληρωμάτων των πλοίων, αλλά και τη δημόσια υγεία σε κάθε νησί. Η περαιτέρω άρση των περιορισμών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα εξετάζεται συνεχώς και εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από εμάς τους ίδιους και τη συνέπειά μας στην τήρηση των μέτρων».  

Ειδικότερα συμφωνήθηκαν τα εξής:   

Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλόων. Οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 18/05/2020 μέχρι τις 15/06/2020 και αφορούν κυρίως:

 -Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.

-Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.  

-Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου. 

– Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου  βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους.

– Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.  

– Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).

-Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς και ενημερωτικά spot – ηχητικά μηνύματα.  

-Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων. 

-Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου

Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.

– Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.

– Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ.).  

– Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες). 

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση