Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανικανότητα καταλογίζει στον Βορίδη ο Νικολάου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα πληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση η έκτακτη κρατική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, ενώ ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου αποκαλύπτει επιστροφή του φακέλου από τις Βρυξέλλες λόγω αδυναμίας τεκμηρίωσης του αιτήματος από το Υπουργείο 

Το πράσινο φως πήρε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων λόγω του κορονοϊού, μέσω της οποίας θα δοθούν σε κάθε κτηνοτρόφο 4 ευρώ για κάθε επιλέξιμο αιγοπρόβατο. 

 

Τα «κακά νέα» 

Υπάρχει, ωστόσο, και μια αρνητική διάσταση στο όλο θέμα, καθώς τα χρήματα δεν θα καταβληθούν άμεσα στους αιγοπροβατοτρόφους, αλλά εκτιμάται πως θα τα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς Σεπτέμβριο – Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων κωλυσιεργώντας, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, είχε σπεύσει από τις 9 Ιουνίου να ανακοινώσει τη δέσμευση 31 εκατομμυρίων ευρώ λέγοντας μεγάλα λόγια για το ενδιαφέρον του για την έκτακτη ενίσχυση των κτηνοτρόφων, το αίτημα της χώρας μας για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων στάλθηκε στις Βρυξέλλες στις 16 Ιουλίου 2020 και εγκρίθηκε στις 23 Ιουλίου 2020! 

Οι δικαιούχοι της έκτακτης αυτής ενίσχυσης θα πρέπει να έχουν υποβάλει, κατά το έτος 2019 δήλωση ΟΣΔΕ, να διαθέτουν 20 θηλυκά ενήλικα αιγοπρόβατα (ηλικίας άνω του ενός έτους) και να ‘χουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας γάλακτος το έτος 2019 (δικαιούχοι θα είναι και όσοι βρίσκονται στα νησιά, όπου η παράδοση γάλακτος δεν ήταν δυνατή λόγω της έλλειψης εγκεκριμένης μονάδας επεξεργασίας γάλακτος).

Οι αιτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ στη συνέχεια ο Οργανισμός θα διενεργήσει διασταυρωτικό έλεγχο και θα ετοιμάσει τον κατάλογο των τελικών δικαιούχων.

 

Ο Στρατής Νικολάου

Να θυμίσουμε ότι η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δέσμευση 31 εκατομμυρίων ευρώ για τους κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα είχε προκαλέσει τα πυρά του γραφείου αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου τον περασμένο Ιούνιο, ο επικεφαλής του οποίου Στρατής Νικολάου είχε κάνει λόγο για ψιχία, προκαλώντας τότε την αντίδραση του Κυβερνητικού Βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου.

Χθες ο κ. Νικολάου σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την έκτακτη αυτή κρατική ενίσχυση αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να υποβάλει το αίτημα λόγω της ανικανότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να τεκμηριώσει σωστά την πρόταση, με συνέπεια να επιστρέψει πίσω ο φάκελος από τις Βρυξέλλες και να ζητηθεί η υποβολή του εκ νέου! Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου «η αποζημίωση είναι πολύ μικρή και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει τις πραγματικές απώλειες των κτηνοτρόφων της Λέσβου. Εκτός όμως από την πενιχρή ενίσχυση υπάρχει και μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή. Η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στην ανικανότητα του Υπουργείου να τεκμηριώσει σωστά το αίτημα, με αποτέλεσμα ο φάκελος να επιστραφεί από την ΕΕ, για να υποβληθεί ξανά! Αν αληθεύει και το γεγονός ότι θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ανοιχτεί ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία  θα υποβάλουν οι κτηνοτρόφοι τα αιτήματά τους σε διάστημα ενός μηνός, η καθυστέρηση πληρωμής και η ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη». 

Καταλήγοντας ο επικεφαλής του γραφείου αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου υπογράμμισε ότι «αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία την στιγμή, που στην βάση πληροφορικής της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχουν τα στοιχεία που δείχνουν ποιο είναι το ζωικό κεφάλαιο που διαθέτει κάθε κτηνοτρόφος και θα έπρεπε με βάση αυτά τα στοιχεία, με τα οποία άλλωστε θα γίνουν και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, να πιστωθούν απευθείας οι λογαριασμοί των δικαιούχων. 

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης βαθαίνουν την ύφεση και  στον αγροτικό τομέα, κάνοντας πιο δύσκολη την αντιμετώπισή της, ενώ “σπρώχνουν” εκτός επαγγέλματος χιλιάδες μικρούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Την  παροιμία “όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα ημέρες κοσκινίζει” ακολουθεί ο κ. Βορίδης. Έτσι η ανικανότητα μαζί με την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ανοσίας αγέλης γίνεται εργαλείο πολιτικής από αυτή την κυβέρνηση για την εξόντωση των μικρομεσαίων αγροτών». 

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img