*Του Παναγιώτη Ανδριώτη,
Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης
Στον Δήμο Μυτιλήνης όπου είμαι εκλεγμένος το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να είναι ένα πολιτικό όργανο, να βάζει τους κανόνες, να προγραμματίζει την ανάπτυξη, αντί για αυτό είναι μία μηχανή αναπαραγωγής γραφειοκρατίας, ασχολείται με επουσιώδη θέματα, και αυτό όχι τυχαία, και οι Δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται σαν ένα πλυντήριο, να αποφασίσουν τις περισσότερες φορές για επουσιώδη θέματα, για τα οποία πολλές φορές δεν έχουν και γνώση. Η εκτίμησή μου είναι ότι γενικά η λειτουργία της αυτοδιοίκησης πάσχει, πρέπει λοιπόν να τροχοδρομηθεί μία άλλη αυτοδιοίκηση από την αρχή.
Μέχρι σήμερα στο Δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης ουδέποτε τέθηκε θέμα προγραμματισμού ενεργειών, μελετών και έργων, ούτε καν κριτήρια για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού. Υπό αυτή την έννοια που αναφέρω εκτιμώ ότι ούτε ανάπτυξη έρχεται, ούτε στελέχη εκπαιδεύονται στην αυτοδιοίκηση, ούτε έργο παράγεται. Έχω την ιδιότητα του Αντιπροέδρου και προσπαθώ να συμβάλω στο έργο του προέδρου και έχω καταθέσει σχέδιο αναμόρφωσης της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο προς το παρόν δεν εξετάσθηκε.
Ωστόσο με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου και μέλους της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ έχουμε επιτελέσει σημαντικό έργο, όπως τη δρομολόγηση του βιολογικού της Νότιας Μυτιλήνης και της Γέρας, την αξιοποίηση επιτέλους του φράγματος Σεδούντα, το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης κοινότητας Πλαγιάς, το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Αμπελικού, μαζί με άλλα μικροπροβλήματα ύδρευσης της επαρχίας Πλωμαρίου κ.ά.. Και άλλες παρεμβάσεις και διεκδικήσεις μου από τη Δημοτική Αρχή. Αρκεί να αναφέρω στα έγγραφά μου για τις κατολισθήσεις βράχων στο Πλωμάρι, τη μελέτη που ολοκληρώθηκε και σύντομα θα δημοπρατηθεί, η επισκευή του Πολύκεντρου Πλωμαρίου, παρεμβάσεις μου για το σεισμόπληκτο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου, την αξιοποίηση Αρχοντικού Κατσάνη, την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων, την ανάπλαση του παλαιού Σαπωνοποιείου Περάματος Γέρας, αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων Αγίας Μαρίνας, Δημιουργία νέου κλειστού Γυμναστηρίου στην Μυτιλήνη, Αξιοποίηση Ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Κατέθεσα επίσης πρόταση για τους Αγροτικούς δρόμους του Δήμου Μυτιλήνης.
Όλα αυτά καθώς με τη μέχρι τώρα στάση μου πιστεύω ότι έχω αποδείξει στους δημότες ότι στην Αυτοδιοίκηση αντίπαλος είναι τα προβλήματα και όχι οι παρατάξεις. Και θέλω να ξεκαθαρίσω υπ’ αυτήν την έννοια πως αν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο το οποίο έχει συμφωνηθεί από αντίστοιχες παρατάξεις, είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε συνεργασία, εφόσον υπάρχει πολιτικό πλαίσιο. Τέτοιο θέμα στην παράταξή μου μέχρι σήμερα δεν τέθηκε για συζήτηση.
Κάθε άλλος τρόπος συνεργασίας κινδυνεύει να εκληφθεί σαν μοίρασμα θέσεων.
Θέλω, δε, με την ευκαιρία να αναφερθώ στο θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα σας και αφορά τη συγκρότηση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού και να σημειώσω πως αν και προτάθηκε αρχικά η συμμετοχή μου σε συγκεκριμένη θέση, στη συνέχεια ο επικεφαλής του Συνδυασμού μας κ. Μαμάκος, μου ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει ο ίδιος. Το έντονο παρασκήνιο και μόνο γύρω από την συγκρότηση του Δ/Σ, έδειξε από μόνο του, ότι μόνο σκοπιμότητες και ισορροπίες εξυπηρετεί, τις οποίες δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ και να υπηρετήσω. Εφόσον τελικά, διαμορφωθεί η πρόταση διοίκησης του εν λόγω Νομικού Προσώπου, θα την αξιολογήσω, εκείνη την στιγμή, και θα αποφασίσω, με γνώμονα το συμφέρον του αθλητισμού, και τίποτα άλλο.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο μεταναστευτικό με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο τόπος μας και η διαχείρισή του κατά την άποψή μου μέχρι σήμερα είναι απαράδεκτη και βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό. Είναι γεγονός ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου μας. Το Δημοτικό συμβούλιο το 2020 αποφάσισε καμία δομή. Τότε έχοντας την άποψη ότι αυτό δεν είναι ψήφισμα για εφαρμογή, πρότεινα στο Δημοτικό Συμβούλιο αποσυμφόρηση και δημιουργία μικρής ελεγχόμενης δομής υποδοχής και ταυτοποίησης. Σήμερα είδαμε μετακινήσεις από την αρχική απόφαση, με την δημοσιοποίηση της κοινής ανακοίνωσης των δημοτικών παρατάξεων Κύτελη – Μαμάκου – Ζαφειρίου την οποία και ουδέποτε υπέγραψα.
Προσωπικά εξακολουθώ να πιστεύω τα ίδια με αυτά που το 2020 υποστήριξα, και αυτό θα ψηφίσω εάν επανέλθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποσυμφόρηση στο 50% τουλάχιστον του σημερινού πληθυσμού, και δημιουργία δομής ανθρώπινης μέχρι 2.000 ατόμων το ανώτερο.