Έκλεισε ο «Αιολικός κύκλος»

Spread the love

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο λογοτέχνης Τάκης Χατζηαναγνώστου, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που σημάδεψαν την πνευματική ζωή της Λέσβου και ιδρυτικό μέλος της «Λεσβιακής Παροικίας» Αθηνών.

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την θλίψη της για την απώλεια του ανθρώπου με έντονη προσφορά στην πνευματική και κοινωνική ζωή της Λέσβου και της Ελλάδας. 

Ο Τάκης Χατζηαναγνώστου με παρουσία πάνω από 60 χρόνια στα Ελληνικά Γράμματα και μ’ ένα έργο πολυσήμαντο αποτελούσε και τον σύνδεσμο με τον 21ο αιώνα, με τη νέα γενιά, της συνέχειας της «Λεσβιακής Άνοιξης» και του «Αιολικού κύκλου», όπως εύστοχα όρισε ο Γιώργος Βαλέτας, την παρουσία πνευματικών μορφών της Λέσβου που διακρίθηκαν και για την μεγάλη τους αγάπη για τον τόπο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της “Λεσβιακής Παροικίας” Αθηνών την οποία υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας επί 20 χρόνια (1965-1985), και στη συνέχεια ως Πρόεδρός της επί άλλα 15 (1985-2000). Η Συνέλευση του σωματείου τον εξέλεξε πανηγυρικά ως Επίτιμο Πρόεδρο. 

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), συνεργάστηκε μαζί με τον άξιο συντοπίτη, αντιμετωπίζοντας με την ίδια θέρμη τις κοινές αγωνίες για τα ζητήματα του νησιού με έμφαση φυσικά στην πολιτιστική του ταυτότητα και πορεία.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και οι Ομοσπονδίες, Αδελφότητες, Σύλλογοι των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε συνδιοργάνωση με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας τίμησαν τον πολυβραβευμένο λογοτέχνη της Λέσβου και της χώρας μας Τάκη Χατζηαναγνώστου, για τα 75 χρόνια συνεχούς παρουσίας του στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων.

 

Βιογραφικό του Τάκη Χατζηαναγνώστου

Γεννήθηκε το 1923 στη Μυτιλήνη, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, της οποίας χρημάτισε ανώτατο διευθυντικό στέλεχος. 

Στη λογοτεχνία μπήκε από πολύ νωρίς, από τα μαθητικά του ακόμα χρόνια (πρώτα δημοσιεύματα διηγημάτων του το 1939). Συνέγραψε θεατρικές επιθεωρήσεις στη λεσβιακή ντοπιολαλιά, που παίχτηκαν από ερασιτεχνικούς θιάσους της ιδιαίτερης πατρίδας του, καθώς και πολλά θεατρικά έργα (πάνω από τριάντα), αρκετά απ’ τα οποία ανέβηκαν κυρίως από ερασιτεχνικούς θιάσους στη Μυτιλήνη, την Αθήνα, το Μονακό, και την Αυστραλία. 

Έδωσε πλήθος διαλέξεων πάνω σε πνευματικά θέματα στην Αθήνα και την επαρχία, καθώς και στο εξωτερικό, σε ομογενειακές παροικίες (Αμερική, Αυστραλία). Διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό “Λόγος” της Μυτιλήνης (1953-1955), και το πολιτιστικό περιοδικό “Συνεργασία” της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1974). Εξέδωσε περί τα 37 βιβλία, κυρίως μυθιστορήματα και διηγήματα, αρχίζοντας από ποιήματα (1951). 

Συνεργάστηκε ως σεναριογράφος με τον κινηματογράφο (“Ψαρόγιαννος”, “Αγώνας δίχως τέλος”), και με την τηλεόραση, στα ελληνικά κρατικά κανάλια της οποίας έδωσε, είτε σε διασκευές έργα της λογοτεχνίας μας, είτε σε πρωτότυπα έργα, μερικά απ’ τα πιο επιτυχημένα σίριαλ, όπως: η “Γαλήνη”, οι “Πανθέοι”, η “Τελευταία νύχτα της γης”, η “Μαρία Πάρνη”, ο “Δρόμος”, “Η Λάμψη των άστρων”, η “Θύελλα”, οι “Ημέρες Οργής” κ.λ.π. (περί τα 400 επεισόδια συνολικά). Παίχτηκαν όλα μεταξύ των ετών 1976 – 1992. 

Πεζογραφικά έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ουγγρικά, Ρουμανικά, Κινέζικα κ.λπ. 

Τιμήθηκε επανειλημμένα με βραβεία, ανάμεσα στα οποία: το Βραβείο Ουράνη της “Ομάδας των Δώδεκα” για το μυθιστόρημά του “Ζωή”, το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημά του “Ένας πολίτης ελεεινής μορφής”, το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τα διηγήματά του “Άτομο”, και το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για την πεζογραφία, για το μυθιστόρημά του “Ένα νησί ταξιδεύει”.

Σημειώνεται ότι το διήγημά του “Φυγή” εκπροσώπησε την Ελλάδα (διά της “Καθημερινής”) στον παγκόσμιο διαγωνισμό διηγήματος της εφημερίδας Herald-Tribun της Νέας Υόρκης το 1954, και μεταφράστηκε σε 22 ξένες γλώσσες, ενώ οι εκδόσεις Galimard της Γαλλίας το περιέλαβαν επιλεκτικά σε μια έκδοση με τον τίτλο “Les 54 meilleurs contes du monde”. 

Κύκνειο λογοτεχνικό άσμα του, το μυθιστόρημα “Τοπία ζωής” του 2016, από τις εκδόσεις “Αγγελάκη”. Το προηγούμενο, “Ένα παρελθόν χωρίς μέλλον” των εκδόσεων “Αιολίδα” περιείχε τις αναμνήσεις του απ’ την πολύχρονη θητεία του στα ελληνικά γράμματα. 

 

Η «Λεσβιακή Παροικία» 

Σε ανακοίνωσή της η «Λεσβιακή Παροικία ανέφερε»: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι χτες, Δευτέρα ο γνωστός συμπατριώτης μας, διακεκριμένος λογοτέχνης Τάκης Χατζηαναγνώστου έφυγε από τη ζωή. Πλήρης ημερών, σχεδόν εκατό ετών, κράτησε μέχρι την τελευταία στιγμή το πνεύμα του ακέραιο, λαμπερό, πάντα διερευνητικό και ανήσυχο». 

Και συνεχίζει: «Ο θανών, λάτρης του γενέθλιου τόπου, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Λεσβιακής Παροικίας» και διετέλεσε επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου.

Ως συγγραφέας και γενικότερα ως λογοτέχνης πολυγραφότατος, ξεχώριζε στα έργα του για το ιδιάζον ύφος του, για τις αλήθειες και τους κοινωνικούς προβληματισμούς του, τον βαθύ ανθρωπισμό του και τον λυρισμό, όπου χρειαζόταν, για να εξιδανικεύσει τις σκέψεις του. 

Ο πολυβραβευμένος Τάκης με πολλές διακρίσεις, ό,τι δημιουργούσε ήταν πάντα αποτέλεσμα πόνου ψυχής, αυτό που απλά ονομάζουμε μεράκι. 

Η εκδημία του είναι μια μεγάλη απώλεια για τους δικούς του, για τους πολλούς φίλους, τους συμπατριώτες Λέσβιους αλλά και για τον κόσμο τού πνεύματος και των γραμμάτων.

Η «Λεσβιακή Παροικία» εκφράζει τα θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του με την ευχή να είναι γεροί να τον θυμούνται.

Σε όσους τον γνωρίσαμε ο Τάκης θα μείνει αξέχαστος. Μια ολόκληρη εποχή».

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση