Εντατικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των ατόμων 75 ετών και άνω στο Βοστάνειο για τον κορονοϊό και αυτό που φαίνεται είναι ότι η πανδημία έδωσε μία καλή ευκαιρία ώστε να καταλάβει και ο τελευταίος κάτοικος της Λέσβου τη μεγάλη ανοχή και τις αντοχές του νοσηλευτικού Ιδρύματος, το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε τον κυρίαρχο ρόλο και για την ανίχνευση των νέων κρουσμάτων και για την θεραπεία των ασθενών, ενώ τώρα αναδεικνύεται σε “γίγαντα” στους εμβολιασμούς!
Αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά: Για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα, καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο Γιώργος Καμπούρης
Στο Βοστάνειο από τις 12 Ιανουαρίου έχουν πραγματοποιηθεί 4.810 εμβολιασμοί. Απ’ αυτούς οι 2.362 πολίτες έχουν κάνει και την δεύτερη δόση, ενώ με το εμβόλιο της AstraZeneca είχαν γίνει 315 μέχρι χθες στο Κέντρο Υγείας Καλλονής από τις 15 Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν. Παράλληλα έχουν εμβολιαστεί, όπως έγραψαν τα “Νέα της Λέσβου”, και οι τρόφιμοι και οι υπάλληλοι των γηροκομείων και του Ιδρύματος Θεομήτωρ με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
«Σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία για ολόκληρη την ανθρωπότητα, η πατρίδα μας έγινε σημείο αναφοράς διεθνώς για την οργάνωση και το σχεδιασμό της, ώστε να έχουμε τη μικρότερη εξάπλωση και άρα τις λιγότερες συνέπειες», είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης. Και συνέχισε: «Ποτέ στο παρελθόν μέσα σε τόσο μικρό διάστημα δεν έγιναν τόσο πολλά! Ενισχυθήκαμε με προσωπικό, αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ και τόσα άλλα με ουσιαστικό ενδιαφέρον από την Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, την ηγεσία και τον υπηρεσιακό μηχανισμό του Υπουργείου Υγείας, αλλά ακόμα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που μας τίμησε με την επίσκεψή του στο νοσοκομείο μας τον Δεκέμβριο.
Όμως επιτρέψτε μου να πω ότι τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς τον άνθρωπο, χωρίς το προσωπικό του νοσοκομείου μας και χωρίς όλους εκείνους τους συμπατριώτες μας που με αίσθημα ευθύνης εφάρμοσαν τα μέτρα ακούγοντας τις οδηγίες των επιστημόνων και της κυβέρνησης. Σε όλους αυτούς τους πολίτες, θέλω με την ευκαιρία που μου δίνεται, να τους πω πως πρέπει να κρατηθούμε για λίγο ακόμα πιστοί στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων. Με τους εμβολιασμούς ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για να γυρίσουμε τη σελίδα της πανδημίας. Από τη στάση του καθενός μας θα εξαρτηθεί πόσο πιο γρήγορα θα γίνει αυτό και με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες συνάνθρωπων μας», είπε ο διοικητής του Βοστάνειου.
Τι ακολουθεί
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται – σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών – σε δύο ομάδες:
-Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου για νόσηση από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται – κάθετα – χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79.
-Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64, με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.
Διαθέσιμη μέσω του gov.gr είναι η βεβαίωση εμβολιασμού κατά της COVID-19. Πρόκειται για ιατρικό έγγραφο, λειτουργεί ως βεβαίωση ιατρικής πράξης και αφορά όσους πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Έτσι, κλείνει ο κύκλος της αμιγώς ψηφιακής διαδικασίας ελέγχου επιλεξιμότητας και καθορισμού των ραντεβού για τον εμβολιασμό που υλοποίησαν από κοινού τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας.
Η βεβαίωση εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 είναι διαθέσιμη από την επόμενη ημέρα της δεύτερης δόσης του εμβολίου στην κατηγορία «Υγεία και Πρόνοια» και την υποκατηγορία «Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» του gov.gr.
Οι ενδιαφερόμενοι ταυτοποιούνται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους και εκδίδουν αυτόματα τη βεβαίωση, η οποία περιλαμβάνει τον τύπο του εμβολίου που χορηγήθηκε, καθώς και τις ημερομηνίες και τα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργήθηκαν οι εμβολιασμοί.
Για την αποφυγή πλαστογράφησης, η ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού διαθέτει επίσης ψηφιακή σφραγίδα, κωδικό επαλήθευσης και κωδικό QR, ώστε να είναι εύκολη και άμεση η διαδικασία ελέγχου της γνησιότητάς της.
Αυτήν την εβδομάδα και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης της βεβαίωσης και μέσω των ΚΕΠ.