Γιατί συνεχίζουν οι ροές μόνο στη Λέσβο;

Φωτογραφία αρχείου
Spread the love
  • «Κράχτης» έγινε η Γερμανία!

Οι ροές στη Λέσβο έχουν θέσει σε συναγερμό τις Αρχές και εντείνουν την ανησυχία για το καλοκαίρι που έρχεται, ιδιαίτερα καθώς αναμένεται – μόλις οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν – να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Η Λέσβος είναι το μόνο νησί του Ανατολικού Αιγαίου που συνεχίζει να δέχεται ροές  εδώ και μήνες. Τι έχει παίξει ρόλο όμως σε αυτό; 

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μυτιλήνη για το Αννόβερο της Γερμανίας θεωρείται ότι λειτούργησαν σαν «μαγνήτης», καθώς για τα δουλεμπορικά κυκλώματα αυτό προστέθηκε σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τη Λέσβο από το 2015 πρώτη επιλογή για πρόσφυγες και μετανάστες. 

Όταν έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνκελα Μέρκελ, ότι θα μετεγκατασταθούν 1.550 πρόσφυγες από τη Λέσβο απευθείας στη Γερμανία, αυτό ακούσθηκε σαν «καλό νέο». Στην πορεία αποδείχθηκε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να διατηρηθούν οι ροές μόνο στη Λέσβο και σε κανένα άλλο νησί του Αιγαίου, αφού τα ταξίδια στη Γερμανία έγιναν «κράχτης». Οι διακινητές «πουλάνε» στους μετανάστες ότι «όταν φθάσετε στη Λέσβο θα μπορέσετε να φύγετε απευθείας για Γερμανία». 

Γι’ αυτό και έχουν γεμίσει τα παράλια με κόσμο που περιμένει την ευκαιρία για να ταξιδέψει στη «γη της επαγγελίας»… τη Λέσβο. Οι φωτογραφίες με τους πρόσφυγες να επιβιβάζονται στο αεροπλάνο για ν’ αναχωρήσουν έγιναν… πρώτης τάξης διαφήμιση στα απέναντι παράλια. Μετανάστες που φθάνουν στο νησί έχουν αναφέρει ότι ο δουλέμπορος στα απέναντι παράλια τους ενημέρωνε ότι «όταν φθάσετε στη Λέσβο μπορείτε να φύγετε απευθείας για Γερμανία». Δεν είναι μόνο αυτό. Ακριβώς λόγω της διαδικασίας που ίσχυσε για τις μετακινήσεις στην Γερμανία εκδίδονταν έγγραφα και διαβατήρια στη Λέσβο σε χρόνο-ρεκόρ. Φυσικά και αυτό ενίσχυσε το ενδιαφέρον να ταξιδέψουν για τη Λέσβο… πάση θυσία. 

Πέρα από τα ταξίδια στη Γερμανία αυτό που επίσης παίζει ρόλο είναι το γεγονός ότι στο νησί έχουν τη «βάση» τους πολλές μεγάλες ΜΚΟ. Σε κανένα άλλο νησί του Ανατολικού Αιγαίου δεν υπάρχουν τα γραφεία και οι υπηρεσίες Οργανώσεων που λειτουργούν στη Λέσβο. Εδώ έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός που φυσικά και έλκει τους πρόσφυγες-μετανάστες από τα απέναντι παράλια καθώς γνωρίζουν ότι στη Λέσβο υπάρχουν υποδομές για να τους στηρίξουν. 

Όλα αυτά δημιουργήθηκαν από το 2015 όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση μέχρι σήμερα, ακριβώς λόγω του υπερπληθυσμού που υπήρξε στο νησί, που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται το μεγαλύτερο όγκο των ροών. Παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις για έλεγχο των ΜΚΟ, ούτε οι υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από επίσημα χείλη και εμπλέκουν οργανώσεις με τις παράνομες διακινήσεις και τα κυκλώματα των διακινητών έχουν φθάσει στη δικαιοσύνη, ούτε φαίνεται να υπάρχει έλεγχος στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί. Αν έχουν καταγραφεί ή αν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Κλείνουν δομές… αλλά πηγαίνουν Καρά-Τεπέ!

Με βάση τα επίσημα στοιχεία χθες ο πληθυσμός στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά-Τεπέ ήταν 6.327 άτομα. Σε αυτούς θα προστεθούν σήμερα Παρασκευή 60 άτομα που φιλοξενούνταν στη  δομή «Ταπουάτ» που κλείνει, καθώς ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα. 

Επίσης θα προστεθούν το Σαββατοκύριακο και 118 αιτούντες άσυλο που ολοκλήρωσαν την 14ήμερη καραντίνα στη δομή «Μεγάλα Θέρμα». Αμέσως, δηλαδή, ο πληθυσμός στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ  αυξάνεται ξανά στα 6.505 άτομα.

Πέρα από αυτό, μέχρι τέλος του μήνα, που όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα κλείσει ο δημοτικός Καρά-Τεπές, προβλέπεται να μεταφερθούν αρχικά στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ και άλλα 950 άτομα από τη δημοτική δομή. Επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει σχεδιασμός για μετακίνησή τους στην ηπειρωτική χώρα. 

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση