- Έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή Επικίνδυνων και Ετοιμόρροπων Κτιρίων στην πολυκατοικία, το μπαλκόνι της οποίας κατέρρευσε
Πληγές ανοίγει η πρόσφατη κατάρρευση μπαλκονιού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε πολυκατοικία της Μυτιλήνης, ένα θέμα που ανέδειξαν τα «Νέα της Λέσβου» κατ’ αποκλειστικότητα στο φύλλο τους την περασμένη Δευτέρα, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό γεγονός, δεδομένου ότι το μπαλκόνι μεγάλου βάρους θα μπορούσε να είχε σκοτώσει άνθρωπο αν δεν κατέρρεε ξημερώματα, όπου στην αυλή της πολυκατοικίας δεν υπήρχε κίνηση.
Όπως γράφαμε από την περασμένη Δευτέρα, στην υπόθεση επενέβη η τοπική αστυνομία. Οι νεότερες εξελίξεις είναι πως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο σημείο όπου καταγράφηκε η κατάρρευση του μπαλκονιού μετέβη (εκτός από τους άνδρες της αστυνομίας), ο ίδιος ο Υποστράτηγος Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ. για το Βόρειο Αιγαίο, Ελευθέριος Ντουρουντούς, προκειμένου ιδίοις όμμασι να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος και να εκτιμήσει την κατάσταση, ώστε να δώσει οδηγίες στους υφισταμένους του για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.
Έλεγχος της Επιτροπής
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. εκτίμησε την κατάσταση ως σοβαρή και γι’ αυτό η αστυνομία ζήτησε να γίνει αυτοψία για την ασφάλεια των ενοίκων του κτιρίου. Προς τούτο εστάλη έγγραφο στην αρμόδια Επιτροπή Επικίνδυνων και Ετοιμόρροπων Κτιρίων, η οποία διενήργησε αυτοψία την Παρασκευή και αναμένεται να συνταχθεί η Έκθεση από την οποία θα κριθούν οι περαιτέρω ενέργειες.
Οι διαπιστώσεις των μελών της Επιτροπής δεν είναι μέχρι τώρα γνωστές και η σύνταξη της έκθεσης θα γίνει στην Πολεοδομία Μυτιλήνης.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν πολιτικοί μηχανικοί που μετέβησαν στο σημείο της κατάρρευσης του μπαλκονιού, μετά την δημοσιότητα που έδωσε με το ρεπορτάζ της η εφημερίδα μας, το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της τοποθέτησης του οπλισμού με άλλη μεθοδολογία από την προβλεπόμενη στο σκυρόδεμα, με συνέπεια με την πάροδο των ετών και από την υγρασία που συνήθως έχουν οι πολυκατοικίες να διαβρωθεί ο οπλισμός και να κοπεί σαν σπιρτόξυλο το μπαλκόνι, που έπεσε στην αυλή της πολυκατοικίας. Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι τι διαπιστώνουν ανεπίσημα οι διάφοροι πολιτικοί μηχανικοί, αλλά τι θα γράψει στην Έκθεσή της η αρμόδια επιτροπή που έκανε τον έλεγχο την Παρασκευή.
Εάν πράγματι οι παραπάνω εκτιμήσεις διαπιστωθούν και από την αρμόδια Επιτροπή, τότε το ερώτημα είναι ποιος θα επιβάλλει τον έλεγχο και στα άλλα μπαλκόνια του ίδιου κτιρίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί κάτι ανάλογο σε άλλο διαμέρισμα στο μέλλον. Πολύ δε περισσότερο αν όντως επιβεβαιωθεί επίσημα από την Έκθεση των εμπειρογνωμόνων ότι το πρόβλημα οφείλεται σε τοποθέτηση του οπλισμού με άλλη μεθοδολογία, ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα και σε άλλες πολυκατοικίες; Με άλλα λόγια ότι δεν είναι επίφοβα να πέσουν στο μέλλον και άλλα μπαλκόνια κτιρίων στη Μυτιλήνη;
Στην περίπτωση, δε, της συγκεκριμένης πολυκατοικίας υπάρχει άνετος αύλειος χώρος και ουσιαστικά το μπαλκόνι κατέρρευσε πάνω στο γκαζόν του παρτεριού και κρεμάστηκε στην πιλοτή. Αν όμως κάτι αντίστοιχο συμβεί σε διαμέρισμα, το μπαλκόνι του οποίου έχει μέτωπο σε δημοτικό δρόμο από τον οποίο διέρχονται πολίτες, τότε τι θα συμβεί;
Ενεργοποιηθείτε!
Τα παραπάνω ερωτήματα τίθενται από τα «ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ» όχι γιατί υπάρχει από πλευράς μας διάθεση κινδυνολογίας, αλλά σε μια προσπάθεια που καταβάλλουμε και συνεχίζουμε εδώ και 10 χρόνια για να αφυπνίσουμε τους αρμόδιους φορείς και να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους, καθώς στο κεφάλαιο του σεισμικού ελέγχου η περιοχή μας βρίσκεται αρκετά πίσω, παρότι η Λέσβος έχει ρήγματα, όπως είναι αυτό της Ανατολίας.
Σε κάθε περίπτωση, επί του παρόντος η Έκθεση της Επιτροπής Επικίνδυνων και Ετοιμόρροπων Κτιρίων είναι αυτή που θα κρίνει τις περαιτέρω εξελίξεις και το ερώτημα είναι αν τα δύο μέλη της θα θελήσουν να ανοίξουν πληγές, δηλαδή θα τοποθετηθούν αυστηρά στην Έκθεσή τους ώστε να ληφθεί μέριμνα. Ωστόσο από την άλλη πλευρά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο έλεγχος σε μία πολυκατοικία δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς για να διαπιστωθεί αν έχουν τοποθετηθεί σωστά τα σίδερα στα μπαλκόνια χρειάζεται να γίνει ειδική ακτινογραφία, η οποία διενεργείται με ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα που χρησιμοποιείται στις οικοδομές και εκπέμπει υψηλότερα ποσοστά ακτινοβολίας από τα ακτινολογικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τις ακτινολογικές εξετάσεις στον άνθρωπο και γι’ αυτό ο χειρισμός του γίνεται από ειδικά καταρτισμένα στελέχη. Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, το πρόβλημα είναι ότι τέτοια μηχανήματα δεν υπάρχουν στη Λέσβο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπει κάποιος φορέας της αυτοδιοίκησης μπροστά αναλαμβάνοντας το βάρος των ελέγχων, ενδεχομένως σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και το κόστος για να έχουμε τουλάχιστον μία δειγματοληπτική εικόνα για το τι συμβαίνει στα μπαλκόνια κτιρίων της Μυτιλήνης.
Στη χώρα των λωτοφάγων
Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνει τίποτα από αυτά καθώς στο κεφάλαιο του σεισμικού ελέγχου μία περιοχή, όπως η Λέσβος, παρότι είμαστε περιτριγυρισμένοι από ρήγματα δεν έχει ασχοληθεί με τον προληπτικό έλεγχο των κτιρίων. Κάπως έτσι μέχρι τον επόμενο σεισμό ή την επόμενη κατάρρευση μπαλκονιού οι αρμόδιοι θα κοιμούνται ήσυχοι και οι βουλευτές μας δεν θα κάνουν ούτε μία παρέμβαση προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τη διενέργεια, έστω, δειγματοληπτικών ελέγχων.