Είναι η πρώτη χρονιά φέτος που (αν δεν παρενέβαινε ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου) θα ξεκίνουσε και η τρίτη διαβροχή για τη δακοκτονία, χωρίς να έχουν προσληφθεί οι γεωπόνοι τομεάρχες από την Περιφέρεια. Πάνω, δηλαδή, που έδειξε διάθεση η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη να βελτιώσει τις συνθήκες της δακοκτονίας στη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο πήγαμε ολοταχώς προς υποβάθμιση! Και για να λέμε και τα πράγματα ξεκάθαρα, είναι μεγάλη υποβάθμιση να εκτελείται το έργο της δακοκτονίας χωρίς επίβλεψη από πλευράς Περιφέρειας και το όλο έργο των ψεκασμών να επαφίεται στο φιλότιμο και τη συνέπεια του εργολάβου!
Άλλωστε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας δεν έχει τα περιθώρια να επιβλέψει τη δακοκτονία ουσιαστικά, καθώς το προσωπικό είναι ολιγάριθμο. Αυτός είναι και ο λόγος που άργησε να ολοκληρωθεί η πρόσληψη των τομεαρχών, καθώς η αρμόδια υπάλληλος που γνώριζε και χειριζόταν στη συγκεκριμένη υπηρεσία αυτά τα θέματα μετακινήθηκε (με απόφαση ποιου άραγε;) σε άλλη υπηρεσία για να καλύψει άλλα κενά και το δικό της κενό έμεινε ακάλυπτο!
Γενικότερα το πρόβλημα από την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι εξαιρετικά σοβαρό σε σημείο ώστε «να έχει χαθεί η μπάλα» και είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Διεύθυνσης Μεταφορών, το οποίο αναδείξαμε με ρεπορτάζ μας στο φύλλο της 9ης Αυγούστου, καθώς τα προβλήματα από τη δυσκινησία της εν λόγω υπηρεσίας είναι τεράστια στους συναλλασσόμενους πολίτες και επαγγελματίες. Αυτός ήταν και ο λόγος που υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του προϊσταμένου ο Παναγιώτης Πλωμαρίτης, ένας από τους πιο εργατικούς υπαλλήλους – στυλοβάτες της υπηρεσίας, καθώς προφανώς ο άνθρωπος θα αγανάκτησε από την αδιαφορία των πολιτικών του προϊσταμένων. Αλλιώς δεν αφήνει κανείς έτσι εύκολα τη θέση του και αυτό δείχνει και το ήθος του καθώς δεν έμεινε για την καρέκλα και το μισθό του προϊσταμένου!
Φυσικά όλοι τούτοι εδώ οι προβληματισμοί που διαβάζονται με ενδιαφέρον από τον κοσμάκη που ταλαιπωρείται και βλέπει την καθημερινότητά του στις συναλλαγές με αυτές τις υπηρεσίες να επιδεινώνεται, πρέπει να… προβληματίσουν τους αρμόδιους της Περιφέρειας, οι οποίοι έπρεπε να είχαν φροντίσει ΧΘΕΣ για την ενίσχυση των υπηρεσιών, η οποία δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Κάπως έτσι και η δακοκτονία φέτος έγινε χωρίς επίβλεψη, οι επαγγελματίες του αυτοκινήτου περιμένουν για εβδομάδες για να πάρουν τις πινακίδες (άδειες), οι πολίτες τα διπλώματα και ό,τι άλλο έχει σχέση με την Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών. Και δεν είναι τα μόνα.
Στο ερώτημα λοιπόν «τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;», δηλαδή τι κάνει η Περιφερειακή Αρχή για τη βελτίωση των συνθηκών στις υπηρεσίες της, απάντηση δεν υπάρχει. Κι όλα αυτά ενώ οι κοινωνίες των νησιών μας βρίσκονται αντιμέτωπες με… ζυμώσεις, παρασκήνια, συμφωνίες, «γάμους» και «βαπτίσεις», συγχωνεύσεις παρατάξεων και διανομή αξιωμάτων! Με άλλα λόγια όλο το βάρος πέφτει στο πώς μοιράζονται οι καρέκλες της Περιφέρειας στο βωμό της πολιτικής ισχύος.