Εμβολιασμένο το 80% των εκπαιδευτικών, θωρακίζει την εκπαιδευτική κοινότητα
Μήνας ξεκινήματος νέας σχολικής χρονιάς ο Σεπτέμβριος και φέτος όμως λόγω της πανδημίας, το πώς ακριβώς θα ανοίξουν τα σχολεία και ποια μέτρα θα ισχύουν για μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι κάτι που σίγουρα απασχολεί τους γονείς, αλλά και γενικότερα την εκπαιδευτική κοινότητα. Στο επίκεντρο όλων αυτών το τι ισχύει φυσικά με τους εμβολιασμούς, ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού των σχολείων, καθώς ναι μεν αυτός δεν έχει καταστεί υποχρεωτικός, όπως συμβαίνει με τους υγειονομικούς, ωστόσο υπάρχουν ειδικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους. Στόχος όλων να μην επαναληφθούν οι δύο προηγούμενες χρονιές και με εφόδιο τα εμβόλια, τα τεστ και τις μάσκες να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά.
Διαφορετικά πρωτόκολλα
Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία φέτος, θα σημάνει ουσιαστικά και το ξεκίνημα εφαρμογής νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων σε σχέση με εκείνα, που ίσχυαν πέρυσι. Το κυριότερο από αυτά αφορά την υποχρέωση υγειονομικών ελέγχων με τεστ για όλους όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Πιο συγκεκριμένα οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα, ενώ οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν δύο self test την εβδομάδα. Τα τεστ αυτά θα παρέχονται δωρεάν στους μαθητές, αλλά για τους εκπαιδευτικούς θα συνεπάγονται ένα εβδομαδιαίο κόστος ύψους 20 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμά τους πρέπει να δηλώνεται στο self-testing.gov.gr. Φυσικά δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ οι μαθητές που προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου.
Ειδικά για την περίοδο έως και τις 12 Σεπτεμβρίου, όμως, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσέρχονται στα σχολεία και με self test, ενώ μόνο οι αναπληρωτές με rapid test, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους εκπαιδευτικούς από τις 13 του μήνα.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρα τα σημεία σχετικά με το τι θα ισχύει για τη χρήση μάσκας από τους μαθητές και το αν θα υποχρεούνται να τη φοράνε στα διαλείμματα λόγω συνωστισμού, όπως επίσης και μετά από ποιον αριθμό κρουσμάτων, ένα τμήμα θα κλείνει και θα μπαίνει σε καραντίνα.
Σημαντικά τα εμβόλια
Για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, βέβαια, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η εξέλιξη εμβολιασμών και στα παιδιά. Με το άνοιγμα της διαδικασίας στις ηλικίες άνω των 12 ετών, που αφορά επί της ουσίας τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων, η Κυβέρνηση προχωρά σε ειδική καμπάνια προώθησης των εμβολιασμών, για να θωρακίσει και το εκπαιδευτικό σύστημα. Την ίδια στιγμή, θετικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών με τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση να αναφέρει πως το 80% έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ενώ συνυπολογίζοντας το ποσοστό εκείνων που έχουν ανοσία λόγω νόσησης, προκύπτει πως είναι μόλις το 10%-12% εκείνοι που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Όσον αφορά τα παιδιά, ο Υπουργός σημείωσε πως «οι γονείς, που έχουν παιδιά στα σχολεία και δεν τα έχουν ακόμη εμβολιάσει, έχουν ακόμη χρόνο, το επόμενο 10ήμερο-15ήμερο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».
Εμβολιασμένοι στη Λέσβο
Όπως σημειώνει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Τίμος Θεοφανέλλης, αγγίζει το 80% το ποσοστό εκπαιδευτικών της Λέσβου, που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους. Νούμερο, που πλησιάζει τα ποσοστά σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως τα ανακοίνωσε ο κ. Σκέρτσος, αλλά επιπλέον δηλώνει και μια σημαντική θωράκιση του εκπαιδευτικού συστήματος απέναντι στον κορονοϊό.
«Η δική μας δουλειά είναι να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τα σχολεία ανοιχτά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοφανέλλης στα «ΝΕΑ της Λέσβου», σημειώνοντας πως πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην κλείσουν τα σχολεία. «Διαπιστώσαμε πέρυσι και πρόπερσι πως τα κλειστά σχολεία δημιούργησαν πολλά προβλήματα, ήταν δύσκολες χρονιές και αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία φέτος», δηλώνει.
Την καλή πορεία των εμβολιασμών επιβεβαιώνει και για τους δασκάλους η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη, σημειώνοντας πως πρέπει να διαπιστωθεί απλά σε τι ποσοστά έχουν εμβολιαστεί οι νέοι εκπαιδευτικοί από τους πάρα πολλούς που αναμένεται να παρουσιαστούν για τα καθήκοντά τους στη Λέσβο τις επόμενες τρεις ημέρες. «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, όπως επίσης και για το επίπεδο κάλυψης των αναγκών των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό» αναφέρει η κ. Στρατάκη, που επισημαίνει πως βρίσκονται ακόμη εν αναμονή πιο συγκεκριμένων οδηγιών για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν τη νέα σχολική χρονιά.