- Συγκλόνισε ο σπαραγμός μιας γυναίκας που επί τρεις μήνες βρίσκεται έξω από την Εντατική, ελπίζοντας στη σωτηρία του γιου της από τον Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη, που τέθηκε χθες σε αναστολή
- Ανεπιτυχής η προσπάθεια ανατροπής των αναστολών από μερίδα συνδικαλιστών και πολιτών που κατέλαβαν τα γραφεία της διοίκησης και διαδήλωσαν στο προαύλιο του νοσοκομείου
29 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Μυτιλήνης εκ των οποίων ο ογκολόγος και ο νευροχειρουργός, καθώς επίσης και ένας πνευμονολόγος, ακτινολόγος, ουρολόγος και γιατρός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας παρέλαβαν χθες τα έγγραφα βάσει των οποίων τίθενται σε αναστολή μέχρι νεοτέρας καθώς δεν είχαν προσκομίσει πιστοποιητικά ότι εμβολιάστηκαν.
Παρά την προσπάθεια που έκαναν μερίδα συνδικαλιστών υπό τον πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, Ξενοφώντα Αυγερινό, να ανατρέψουν την επίδοση των εγγράφων για τις αναστολές, ο μηχανισμός της διοίκησης κατάφερε παρά την κατάληψη των γραφείων που είχε ξεκινήσει από τα ξημερώματα να υπερπηδήσει τα εμπόδια και να υπογραφούν τα έγγραφα των αναστολών, τα οποία επιδόθηκαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.
Από το ξημέρωμα μερίδα συνδικαλιστών και εργαζομένων είχαν συγκεντρωθεί στο νοσοκομείο και προχώρησαν στην κατάληψη των γραφείων της διοίκησης, καλώντας και την τοπική κοινωνία να συμπαρασταθεί σε μία παλλαϊκή διαδήλωση ενάντια στις διαθεσιμότητες του υγειονομικού προσωπικού, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό γίνεται στην πλέον κρίσιμη καμπή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με το τέταρτο σφοδρό κύμα του κορονοϊού.
Μικρή ήταν η συμμετοχή πολιτών εκτός νοσοκομείου, ανάμεσά τους και ο πρώην Αντιδήμαρχος Γιώργος Κατζανός, που εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές. Αυτό ωστόσο που συγκίνησε ήταν η κραυγή απόγνωσης τόσο ασθενών της ογκολογικής μονάδας που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο για να εκφράσουν την αγωνία τους για την εξέλιξη της υγείας τους χωρίς τον ογκολόγο Ηλία Νικολαΐδη που τους παρακολουθεί, όσο και συγγενών ασθενών, οι ζωές των οποίων πραγματικά κρέμονται από τα χέρια του νευροχειρούργου Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη.
Η υποχώρηση των συνδικαλιστών
Αν και αρχικά αποφασίστηκε η κατάληψη να συνεχιστεί και μάλιστα οι συνδικαλιστές κινήθηκαν να μεταφέρουν και μεγαφωνική εγκατάσταση στην αυλή του νοσοκομείου θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μετατρέψουν το προαύλιο του Βοστάνειου σε πόλο έλξης για την τοπική κοινωνία στην οποία πόνταραν να σπεύσει για να διαμαρτυρηθεί, ο διοικητής Γιώργος Καμπούρης κατάφερε με συνοπτικές αλλά στρατηγικής σημασίας κινήσεις να τους βγάλει “έξω από το παιχνίδι”.
Παρά την “έξωση” της διοίκησης από τον τομέα της στο παλιό κτίριο του Ιδρύματος, ο κ. Καμπούρης φρόντισε να υπογράψει τις 29 αναστολές και να τις επιδώσει κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης μέχρι το μεσημέρι στους εργαζόμενους. Αυτό ουσιαστικά «έριξε» την ψυχολογία και σήμανε και το τέλος της χθεσινής κινητοποίησης, η οποία δεν είχε συνέχεια. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι είχε διαχωρίσει επίσημα τη θέση του από τα όσα συνέβαιναν στο προαύλιο του νοσοκομείου το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων υπό τον πρόεδρο Στρατή Κλεάνθη.
Το ξέσπασμα Μπαϊραμίδη
Είναι η πρώτη φορά που ξέσπασε μπροστά στους δημοσιογράφους ο διακεκριμένος νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης, ο οποίος την ώρα που παραλάμβανε το έγγραφο για την αναστολή στην οποία τέθηκε, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την κινητοποίηση των εργαζομένων και τη συμπαράσταση των πολιτών, λέγοντας επί λέξει «δεν θα περάσει ο φασισμός»! Υπενθυμίζουμε πως ο Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης είναι ο γιατρός που ζήτησε να δει κατ’ εξαίρεση, όταν μετέβη στη Λέσβο μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και το κόμμα του βρισκόταν ακόμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήταν τότε που το επίτευγμα του νευροχειρουργού σε ένα απομακρυσμένο νοσοκομείο, όπως αυτό της Μυτιλήνης, έκανε το γύρο της Ελλάδας μετά το δημοσίευμα των Νέων της Λέσβου για το bypass εγκεφάλου που έκανε σε συνδικαλιστή των ναυτικών.
Για όσους γνωρίζουν τον κ. Μπαϊραμίδη η χθεσινή του τοποθέτηση αποτελεί μεγάλη υπέρβαση καθώς είναι ένας γιατρός, που εδώ και 11 χρόνια που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, όχι μόνο λειτουργεί με χαμηλούς τόνους, αλλά αποφεύγει συστηματικά τις δημόσιες τοποθετήσεις και γι’ αυτό χθες ξέσπασε και μάλιστα με μία βαριά φράση λόγω της αγανάκτησής του για την απομάκρυνσή του. Έχουμε γράψει ότι ο κ. Μπαϊραμίδης έχει νοσήσει με κορονοϊό, καθώς όμως έχει παρέλθει το εξάμηνο από τη νόσησή του καλείται από το Κράτος να εμβολιαστεί.
Οι δυο που ξεχώρισαν
Ουσιαστικά ο κ. Μπαϊραμίδης και ο ογκολόγος Ηλίας Νικολαΐδης είναι οι δύο γιατροί που έχουν ξεχωρίσει σε όλη αυτή την ιστορία με τις αναστολές στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, καθώς ο καθένας έχει μία ιδιαίτερη προσφορά. Ο κ. Νικολαΐδης είναι ο μοναδικός ογκολόγος σε ένα νοσοκομείο που περιθάλπει πολλές εκατοντάδες ασθενών σηκώνοντας ένα τεράστιο βάρος εδώ και πολλά χρόνια, αλλά φέρνοντας αποτελέσματα. Ο κ. Μπαϊραμίδης έχει καταφέρει επιτεύγματα που γίνονται μόνο σε κεντρικά ιατρικά κέντρα και στο εξωτερικό, επεμβάσεις που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδιανόητες για ένα επαρχιακό νοσοκομείο, όπως το δικό μας.
Είναι ο γιατρός που, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από μερικούς μήνες ανέλαβε να χειρουργήσει ασθενή την οποία δεν αναλάμβανε άλλος γιατρός στην Ελλάδα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της και μάλιστα με βάση καλά πληροφορημένες πηγές αυτό ζητήθηκε ευγενικά από το πρωθυπουργικό περιβάλλον από τα κεντρικά του κυβερνώντος κόμματος από το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο είχαν προσφύγει συγγενείς για τη διάσωση της ασθενούς. Το ίδιο Υπουργείο από χθες έθεσε τον γιατρό σε διαθεσιμότητα.
Ο σπαραγμός της μάνας
Συγκλόνισε χθες στο προαύλιο του νοσοκομείου ο σπαραγμός μιας γυναίκας πού βρισκόταν εκεί για να συμπαρασταθεί στους γιατρούς εκλιπαρώντας να μην θέσουν τον κ. Μπαϊραμίδη σε διαθεσιμότητα, καθώς όπως είπε κινδυνεύει η ζωή του γιου της, ο οποίος νοσηλεύεται στην Εντατική χειρουργημένος από τον γιατρό.
«Έχω το παιδί μου εδώ και τρεις μήνες στην Εντατική, είχε ένα σοβαρό χειρουργείο και τον έσωσε ο κ. Μπαϊραμίδης, που θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος στην Ελλάδα, αλλά μπαίνει σε αναστολή», είπε η μάνα που βρίσκεται στην Μυτιλήνη από την Πτολεμαΐδα έχοντας εναποθέσει όλες τις ελπίδες για τη σωτηρία του γιου της στον κ. Μπαϊραμίδη. Και συνέχισε: «Το δικό μου το παιδί τι θα γίνει στην Εντατική; Ποιος θα σώσει το παιδί μου όταν φεύγει ο γιατρός που τον χειρούργησε, που τον κοιτούσε τόσο καιρό; Ποιος μου εγγυάται για το παιδί μου εμένα; Ο Μητσοτάκης; Η κυβέρνηση ή ο καινούργιος Υπουργός που μπήκε, ποιος;», διερωτήθηκε η γυναίκα ξεσπώντας σε λυγμούς.
Μπαϊραμίδης και Νικολαΐδης
Μπαϊραμίδης και Νικολαΐδης μίλησαν στους δημοσιογράφους και μάλιστα ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε περισσότερο στον συνάδελφό του νευροχειρουργό, λέγοντας ότι «προχθές του είπα να πάμε να πιούμε μία μπίρα το βράδυ και μου είπε ότι θα έμενε στο νοσοκομείο ο Ευρυβιάδης γιατί έχει ένα δύσκολο περιστατικό ασθενούς και ίσως χρειαζόταν να τον χειρουργήσει! Σήμερα το Υπουργείο Υγείας τον έχει θέσει σε αναστολή. Τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι ασθενείς που περιμένουν από το συνάδελφο;».
Αναφερόμενοι και οι δυο στους εμβολιασμούς σημείωσαν ότι δεν είναι αντίθετοι αλλά θεωρούν ότι προσβάλλεται η επιστημονική τους υπόσταση όταν ουσιαστικά ο εμβολιασμός επιβάλλεται με το ζόρι και μάλιστα όταν οι ίδιοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, ούτε κάποιο άλλο παράγοντα όπως η παχυσαρκία, που θα μπορούσε ενδεχομένως να τους καταστήσει ευάλωτους. Από την άλλη πλευρά ο κ. Νικολαΐδης παρότι, όπως και ο συνάδελφός του κ. Μπαϊραμίδης αποφεύγει επιμελώς τη δημοσιότητα, χθες προφανώς λόγω της αγανάκτησης από τη διαθεσιμότητά του προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά κάνοντας λόγο «για παρενέργειες σε ασθενείς που παρακολουθεί και τις οποίες δεν μπορούν να εξηγήσουν».
Με ψυχρή λογική
Ο διοικητής του νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γιώργος Καμπούρης, με ψυχρή λογική, χωρίς συναισθηματισμούς, έκανε σε άλλο χώρο με τους συνεργάτες του όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή των αναστολών, ενώ συνεδρίασε και το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Μιλώντας στους γιατρούς και στους συνδικαλιστές τόνισε ότι «σέβομαι το δικαίωμα του καθενός για το θέμα των εμβολιασμών, από κει και πέρα όμως οι νόμοι υπάρχουν για να τους εφαρμόζουμε».
Περνώντας κανείς μετά το μεσημέρι χθες από το νοσοκομείο έβλεπε το προαύλιο που λίγες ώρες πριν ήταν γεμάτο από εργαζόμενους και άλλους διαδηλωτές να έχει πλέον αδειάσει, καθώς οι μεν γιατροί και το προσωπικό πήραν το δρόμο για τα σπίτια τους, ενώ οι άλλοι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα πόστα τους.
Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Αυγερινός επιτέθηκε στην κυβέρνηση αναφερόμενος και στην χθεσινή αλλαγή του Υπουργού υγείας, την οποία ανέλαβε ο Βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης Θανάσης Πλεύρης. «Έβαλαν αυτόν στο Υπουργείο Υγείας που είναι από τον πιο σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας δείχνοντας οι κυβερνώντες ποιες είναι οι προθέσεις τους», είπε ο κ. Αυγερινός καλώντας σε αγώνες τους εργαζόμενους. Μαζί και η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννα Χωριανοπούλου, η οποία εξέφρασε τη συμπαράστασή της υπογραμμίζοντας ότι το επίτευγμα της επιστήμης, που είναι το εμβόλιο, έχει εργαλειοποιηθεί και χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να ανοίξει την κερκόπορτα για τον ιδιωτικό τομέα.
Φέρνουν άλλους στη θέση τους;
Σήμερα αναμένεται να φτάσει στην Μυτιλήνη και να αναλάβει καθήκοντα στο Βοστάνειο ογκολόγος, ο οποίος μετακινείται προσωρινά με απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας για να καλύψει το κενό του Ηλία Νικολαΐδη. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δύσκολα θα καλυφθεί ένα τέτοιο κενό από έναν γιατρό, όπως ο κύριος Νικολαΐδης, που εργαζόταν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να υπάρχει ισότιμη περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα και να μην παραμελείται κανένας. Για να μπορέσει ο ογκολόγος που μετακινείται προσωρινά στη Μυτιλήνη να καλύψει το κενό του κυρίου Νικολαΐδη θα πρέπει να υπερβάλει εαυτό, κάτι που θα φανεί άμεσα στην ογκολογική μονάδα, παρότι δεν είναι λίγοι οι καρκινοπαθείς που ανησυχούν για υποβάθμιση της περίθαλψής τους και για τις θεραπείες τους.
Από τη δική του πλευρά μετά τη λήξη της κινητοποίησης ο Διοικητής κ. Καμπούρης αφού αναφέρθηκε στα της οργάνωσης του νοσοκομείου απηύθυνε έκκληση στους 29 να επανέλθουν στα πόστα τους. «Εργαστήκαμε συντονισμένα εδώ και μέρες σε επαφή με το προσωπικό μας καθώς καλλιεργούμε το κλίμα της συνεργασίας και της ενθάρρυνσης στο δύσκολο ρόλο τους», είπε ο κ. Καμπούρης. Και συνέχισε: «Μέσα από το διάλογο καταφέραμε να πείσουμε τους περισσότερους. Σκεφτείτε ότι σε περίπου 800 μισθοδοτούμενους ετέθησαν σε αναστολή οι 29. Είμαστε δηλαδή από τα νοσοκομεία με το μικρότερο ποσοστό ανεμβολίαστων εργαζομένων και εργαστήκαμε σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως και για να γίνει αναδιάρθρωση για να καλυφθούν τα όποια κενά, ενώ ενεργοποιούμε και τις λίστες των επικουρικών ώστε να καλυφθούν προσωρινά με συμβασιούχους οι κενές θέσεις που δεν είναι δυνατό να καλυφθούν από εσωτερικές μετακινήσεις».
Καταλήγοντας ο διοικητής απευθύνθηκε στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή λέγοντας τα εξής: «Συνεχίζω να επιμένω ότι στο νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν περισσεύει κανένας υπάλληλος και με αυτό το δεδομένο απευθύνω έκκληση και στους 29 να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν άμεσα στους ασθενείς τους. Να επιστρέψουν στους ασθενείς του νοσοκομείου μας που τους έχουν ανάγκη. Το λειτούργημά στην υγεία δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο επάγγελμα. Πρέπει λοιπόν όλοι μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να βρεθούμε κοντά στον άνθρωπο. Τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, όπως γνωρίζετε, ήμουν ο πρώτος που εμβολιάστηκα και μέχρι τώρα δεν το μετάνιωσα ούτε μία στιγμή. Απεναντίας καλώ κάθε πολίτη που έχει αμελήσει τον εμβολιασμό του να μην καθυστερεί άλλο, είναι άδικο, ενώ έχουμε το όπλο της επιστήμης στα χέρια μας να ρισκάρουμε να υποστούμε ακόμα και ανεπανόρθωτες βλάβες ή να κινδυνέψει και η ζωή μας, ενώ αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε».