Δέσποινα Μπεμπεδέλη και Μίκης Θεοδωράκης

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη στην παράσταση «Μια ζωή Γερμανική» το 2020
Spread the love

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη είναι μια από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες ηθοποιούς, με καταγωγή από τη Λέσβο μάλιστα και πιο συγκεκριμένα από τη Βατούσα. Με σημαντική πορεία στο ελληνικό θέατρο από τη δεκαετία του 1960, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό με τη συμμετοχή της σε μεγάλες και δημοφιλείς τηλεοπτικές παραγωγές μετά το 1998 (Βίος Ανθόσπαρτος, Ανήσυχα Λόγια, Περί Ανέμων και Υδάτων, Αν Θυμηθείς τ’ Όνειρό μου κ.ά.). 

Αυτό που λίγοι γνώριζαν και μας θύμισαν οι διαχειριστές της σελίδας του Δημοτικού Σχολείου της Θερμής στα κοινωνικά δίκτυα «Το Θήτα της Θερμής», με μια πάρα πολύ όμορφη ανάρτηση, είναι πως η κ. Μπεμπεδέλη, ενώ έπαιζε στο θέατρο του Κουν το εγκατέλειψε για να συμμετέχει στην παράσταση «Το Τραγούδι Του Νεκρού Αδερφού» του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται, μάλιστα, για μια πολύ γόνιμη συνεργασία του μεγάλου συνθέτη με τη Βατουσιανή ηθοποιό που συνεχίστηκε και σε πολλές συναυλίες του σε όλη την Ελλάδα.

«Το Τραγούδι Του Νεκρού Αδερφού», ο Μίκης Θεοδωράκης το παρουσίασε στο ελληνικό κοινό το 1962 εμπνευσμένος από τη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία, το δημοτικό και λαϊκό τραγούδι καθώς και από τους αρχαίους τραγικούς. Το έργο ήταν λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον Εμφύλιο, σε κείμενα, ποίηση και μουσική δική του (εκτός από το “Νανούρισμα”, σε ποίηση Κώστα Βίρβου) και γράφτηκε το 1961 στο Παρίσι. Στο αθηναϊκό κοινό παρουσιάστηκε από το θίασο του Μάνου Κατράκη, σε σκηνοθεσία Πέλλου Κατσέλη. Τραγουδούσαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βέρα Ζαβιτσιάνου και η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, με σολίστες στο μπουζούκι τον Κώστα Παπαδόπουλο και τον Λάκη Καρνέζη.

Το έργο ηχογραφήθηκε σε δίσκο το 1963, κομμένο όμως, καθώς η επιτροπή λογοκρισίας απαγόρευσε το τραγούδι «Αλυσίδα».

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση