Χρειάστηκαν χρόνια και χρόνια ώστε να φτάσουμε στο 2017, χρονιά κατά την οποία δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες ώστε να αποκτήσει το Βοστάνειο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, δηλαδή τη σωτήρια μονάδα για τους ασθενείς με εμφράγματα, παρέχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα τόσο σε εμφραγματίες όσο και σε πάσχοντες από τη στεφανιαία νόσο να υποβληθούν σε στεφανιογραφία και την τοποθέτηση stent, όπου αυτό απαιτείται.
Χθες ο Διοικητής Γιώργος Καμπούρης με ένα επικοινωνιακού χαρακτήρα δελτίο Τύπου έσπευσε να ανακοινώσει τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, επί της ουσίας όμως το ξεκίνημα γίνεται ελλειμματικό, καθώς ο γιατρός που θα χειρίζεται το στεφανιογράφο, δηλαδή θα έχει την ευθύνη, θα έρχεται τέσσερις φορές το μήνα από την Αθήνα και είναι πιθανό αυτά τα ταξίδια στην πορεία να αραιώσουν! Επί της ουσίας η κρίσιμη μονάδα για τους καρδιοπαθείς της Λέσβου η οποία παρέχει τη δυνατότητα να γίνονται και άλλες αγγειακές επεμβάσεις, αλλά το Βοστάνειο δεν έχει αγγειοχειρουργούς, ξεκίνησε να λειτουργεί με πρωτοβουλία του κ. Καμπούρη, καθώς το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν είναι θετικό.
Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία
Το 2017 όταν τίποτα δεν έδειχνε ότι υπήρχε περίπτωση η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δεχθεί να γίνει Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στη Λέσβο, ο τότε Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, η Μυτιληνιά στην καταγωγή Σύμβουλος του τότε Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, Μαρία Βαμβουρέλλη και η τότε Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, που χωρίς να χάσει χρόνο έσπευσε στην επαναπροκήρυξη αναπορρόφητων πόρων της Περιφέρειας για προμήθειες στον χώρο της υγείας, ήταν οι παράγοντες που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο ώστε να αποκτήσει η Λέσβος τη σωτήρια μονάδα.
Η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έδωσε την έγκριση σκοπιμότητας, η κ. Καλογήρου «έβαλε τα λεφτά» (600.000 ευρώ!) καλώντας εμμέσως πλην σαφώς την τότε ΣΥΡΙΖΑία διοικήτρια Άννα Ζερβού να τα αξιοποιήσει στο νοσοκομείο, πράγμα που η τελευταία έκανε αφού δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Μάλιστα όταν στην πορεία άρχισαν να παρατηρούνται καθυστερήσεις από πλευράς νοσοκομείου στην προκήρυξη του διαγωνισμού, γεγονός που τροφοδοτούσε την ανησυχία για το ενδεχόμενο απένταξης της προμήθειας, ήταν χαρακτηριστική η δήλωση της τότε Συντονίστριας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Εριφύλης Χιωτέλλη στα Νέα της Λέσβου ότι το θέμα του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου το παρακολουθούσε ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Είχε προηγηθεί ο αγώνας των λιμενικών της Μυτιλήνης με επικεφαλής τον Γιώργο Κουτρουμπίλα μετά τον άδικο θάνατο τον 40χρονου λιμενικού Παναγιώτη Κυμούρη, ενός νέου ανθρώπου που χάθηκε στο Βοστάνειο μετά από έμφραγμα, ενώ αν υπήρχε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο οι γιατροί θα είχαν στα χέρια τους τα εργαλεία για να σώσουν τη ζωή του. Έχοντας συμπληρωθεί 3 χρόνια από τις διαδικασίες για την έγκριση σκοπιμότητας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου από το Υπουργείο Υγείας, ο σημερινός διοικητής του νοσοκομείου κ. Καμπούρης ανακοίνωσε χθες τη λειτουργία της νέας μονάδας με στρατιωτικό γιατρό τον οποίο θα δανείζεται η Μυτιλήνη από το Ναυτικό Νοσοκομείο.
Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές πρωτοβουλίες του διοικητή καθώς η κυβέρνηση και εν προκειμένω το Υπουργείο Υγείας από την προηγούμενη ακόμα ηγεσία, υπό τον Βασίλη Κικίλια, δεν είδε μέχρι τώρα με θετικό μάτι την προοπτική λειτουργίας της μονάδας σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο, όπως το Βοστάνειο. Το κράτος των Αθηνών αδυνατεί να αντιληφθεί ότι για έναν ασθενή που υφίσταται έμφραγμα σε μία απομακρυσμένη περιοχή, όπως η Λέσβος, ο κίνδυνος να χάσει τη ζωή του ή να υποστεί σοβαρή αναπηρία από ένα ποσοστό καρδιακής ανεπάρκειας είναι πολύ σοβαρός σε σχέση με έναν εμφραγματία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγαλουπόλεων. Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο σώζει ζωές καθώς την ώρα που θα μεταφερθεί ο ασθενής με έμφραγμα δίνει τη δυνατότητα του άμεσου καθετηριασμού, ώστε με μπαλονάκι να γίνει διάνοιξη της αποφραγμένης αρτηρίας και να κερδίσει την καρδιά και τη ζωή του.
«Ήμουν τυχερός, δεν υπέστη κάποια βλάβη η καρδιά μου καθώς όταν έπαθα το έμφραγμα με οδήγησαν μέσα σε μισή ώρα σε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο», είχε πει ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Κόκλας σε συνέντευξή του όταν μιλούσε για το έμφραγμα που υπέστη και αυτό ουσιαστικά δείχνει την σπουδαιότητα από την λειτουργία αυτής της μονάδας.
Τα εμφράγματα δεν προγραμματίζονται!
Μέχρι τώρα τα εμφράγματα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης αντιμετωπίζονται με θρομβολυτικά φάρμακα, δηλαδή επιχειρείται η διάλυση του θρόμβου με διάφορες ουσίες που χορηγούνται στον ασθενή ενδοφλέβια. Μόνο που η θρομβόλυση δεν έχει άμεσα αποτελέσματα και μέχρι να ξεμπλοκάρει η αποφραγμένη αρτηρία είναι πιθανό το σημείο της καρδιάς που έχει πάθει το έμφραγμα και δεν αιματώνεται να υποστεί νέκρωση και ανάλογα με το σημείο και το μέγεθος του εμφράγματος καθορίζεται και η ανεπάρκεια, δηλαδή το ποσοστό της αναπηρίας με το οποίο θα βγει από το Βοστάνειο ο εμφραγματίας από πολύ μικρό έως πολύ μεγάλο, που μπορεί να χρειαστεί να του τοποθετήσουν βηματοδότη και απινιδωτή στις χειρότερες περιπτώσεις.
Με το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο η διάνοιξη της αποφραγμένης αρτηρίας μπορεί να γίνει σε σύντομο χρόνο ώστε η καρδιά του ασθενούς να ανασάνει. Δυστυχώς όμως ενώ βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο από τότε που δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Βοστάνειο, αυτή τη δυνατότητα δεν θα μπορέσουν ακόμα να την έχουν οι κάτοικοι της Λέσβου. Αν ένας πολίτης υποστεί έμφραγμα σε ημέρες που ο γιατρός ΔΕΝ θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη, τότε είναι προφανές ότι θα αντιμετωπίζονται στην Καρδιολογική Κλινική με το παλιό σύστημα της θρομβόλυσης. Ενώ αν μέσα στην ατυχία του ένας εμφραγματίας είναι τυχερός και βρίσκεται εδώ ο γιατρός, τότε θα έχει τη δυνατότητα της σωτήριας αντιμετώπισης με μπαλονάκι.
Καθώς όμως ουδείς έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει πότε θα πάθει έμφραγμα είναι προφανές ότι η εκκίνηση της νέας μονάδας, που ανακοίνωσε χθες ο Διοικητής κ. Καμπούρης, για άγνωστο πόσο θα καλύπτει ουσιαστικά μόνο την διενέργεια στεφανιογραφιών, δηλαδή όσοι ασθενείς έχουν πάθει έμφραγμα και έχουν αντιμετωπιστεί με την παρωχημένη θρομβόλυση, αντί να ταξιδέψουν στην Αθήνα θα υποβάλλονται σε στεφανιογραφία στη Μυτιλήνη.
Η πικρή αλήθεια
Σε όλη αυτή την δύσκολη πορεία είναι θετικό ότι ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Καμπούρης γνωρίζει από πρώτο χέρι τη σημασία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, έχοντας στην οικογένειά του Επεμβατικούς Καρδιολόγους, άρα τα περί Επεμβατικής Καρδιολογίας δεν του είναι άγνωστα. Κατά το διάστημα που βρίσκεται στο τιμόνι του νοσοκομείου φρόντισε να συμπληρώσει τον εξοπλισμό για τη μονάδα όπου χρειαζόταν νέες προμήθειες και διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο επιστράτευσε στρατιωτικό Επεμβατικό Καρδιολόγο, κάτι που έχει κάνει και για άλλους τομείς του νοσοκομείου, μεταξύ των οποίων και στην καρδιολογική κλινική κατά το παρελθόν.
Είναι προφανές πως όσο αυτή η κρίσιμη μονάδα δεν εντάσσεται στον Οργανισμό του νοσοκομείου Μυτιλήνης (η αναφορά του διοικητή στην ανακοίνωσή του περί ενεργειών για ένταξη στον Οργανισμό είναι προσχηματική, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Αθήνα έχει πει «όχι»), δηλαδή αν δεν προβλεφθεί αυτόνομο το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και συνεχίζει να παραμένει παρακλάδι της Καρδιολογικής Κλινικής, δεν πρόκειται να ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία του με μόνιμο προσωπικό σε σταθερή βάση, αλλά πάντα θα βρίσκεται εξαρτημένο από γιατρούς συνεργάτες – δανεικούς γιατρούς, οι οποίοι άλλοτε θα έρχονται και άλλοτε όχι και όποτε έχουν άδεια θα μένουμε ακάλυπτοι στη Λέσβο.
Σημειωτέον ότι απ’ τον μέχρι πρότινος Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια – που υποτίθεται πως συνδέεται από το περιβάλλον Σαμαρά με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου – μέχρι τώρα ο τομέας της δημόσιας περίθαλψης στον τόπο μας δεν είδε κάποιο χειροπιαστό όφελος. Αντιθέτως μάλιστα ο κ. Καμπούρης είχε σπεύσει να επαινέσει πέρυσι το φθινόπωρο σε συνέντευξή του τον τότε Υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, στον οποίο είχε αποδώσει τη διαμεσολάβηση για τη συνεργασία του στρατιωτικού γιατρού με το Βοστάνειο που είχε εξαγγελθεί ένα χρόνο πριν!!
ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ
Υπάρχει ακόμα δρόμος
Η σολομώντεια λύση για τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου αν και θα δώσει ένα όφελος στη Λέσβο με κάποιες στεφανιογραφίες, που για πρώτη φορά θα γίνονται στον τόπο μας, επί της ουσίας υπονομεύει τη μονάδα καθώς η υπολειτουργία θα την οδηγήσει αργά αλλά σταθερά στην αδράνεια.
Σε εποχές που οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Βοστάνειο είναι ένα δώρο ζωής, μία από τις σπουδαιότερες προσφορές για τον άνθρωπο τις τελευταίες δεκαετίες και είναι τουλάχιστον ντροπή για το Κράτος των Αθηνών να κρύβεται, εναποθέτοντας σε δανεικούς γιατρούς τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στο τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας.
Τα Νέα της Λέσβου που με δεκάδες πρωτοσέλιδα άρθρα τους εδώ και 11 χρόνια έχουν στηρίξει αυτή την αναγκαιότητα τιμώντας και τον αγώνα των λιμενικών, θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν το ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις μέχρι οι τοπικοί φορείς να ενεργοποιηθούν και το Κράτος των Αθηνών να κάνει αυτό που πρέπει, ώστε να εξασφαλιστεί η επί μόνιμης βάσης λειτουργία της μονάδας, όπως ισχύει εδώ και χρόνια στη γειτονική Χίο.
Κατανοούμε ότι υπάρχουν συμφέροντα που επιδιώκουν την υπονόμευση λειτουργίας της μονάδας και σε αυτά εξηγούνται οι διάφορες αναποδιές που παρατηρήθηκαν και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Νέας Δημοκρατίας μέχρι να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.
Αναγνωρίζοντας στον κ. Καμπούρη την πρωτοβουλία να «βάλει μπροστά τα μηχανήματα» του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, έστω και με σολομώντεια λύση, οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως αν δεν προχωρήσει σύντομα στο επόμενο στάδιο η λειτουργία της μονάδας, αυτό θα θέσει σε επισφάλεια τη βιωσιμότητα και τη μέλλουσα λειτουργία της.
Η ανακοίνωση του διοικητή
Χθες το πρωί ο διοικητής του νοσοκομείου ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου αναφέροντας τα ακόλουθα:
«Έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες και ξεπερνώντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ξεκίνησε, για πρώτη φορά στο Νησί μας, η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.
Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο έχει διατεθεί ένας στρατιωτικός επεμβατικός Καρδιολόγος, ο οποίος στα πλαίσια της συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του αρχικά για μία ημέρα την εβδομάδα, καθώς και με προσωπικό (ιατρός, νοσηλεύτρια, παραϊατρικό) του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση στην εκτέλεση στεφανιογραφιών.
Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες στεφανιογραφίες με απόλυτη επιτυχία. Η προσπάθεια συνεχίζεται με τις ενέργειες της Διοίκησης για ένταξη του Αιμοδυναμικού Τμήματος στον Οργανισμό του Νοσοκομείου και την πρόσληψη μόνιμου ειδικευμένου επεμβατικού καρδιολόγου, ώστε να διασφαλισθεί και η συνεχής 24ωρη λειτουργία του εργαστηρίου για επείγοντα περιστατικά.
Η λειτουργία του Εργαστηρίου είναι σημαντική για το Νησί μας καθώς συμβάλλει:
- Στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών
- Στην άμεση πρόσβαση των κατοίκων της Λέσβου σε εξειδικευμένες, υψηλής σπουδαιότητας υπηρεσίες υγείας
- Στη μείωση της ταλαιπωρίας και την εξάλειψη της οικονομικής επιβάρυνσης λόγω μετακίνησης των ασθενών εκτός νήσου.
- Στη βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας και σιγουριάς στον πληθυσμό της νήσου και των επισκεπτών της.
- Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης θα αναδειχθεί σε Κέντρο Αναφοράς για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και θα συμβάλει στην υγειονομική αυτάρκεια του ακριτικού μας νησιού.
Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της στόχευσης της Διοίκησης σε ενέργειες ουσιαστικής αναβάθμισης-βελτιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, ώστε οι προσφερόμενες υπηρεσίες να είναι συνεχώς βελτιούμενες, προσβάσιμες από όλους τους πολίτες και οικονομικά βιώσιμες, με επίκεντρο τον άνθρωπο, την ίαση και τη φροντίδα, καθώς και τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των ασθενών».