“Στον πάτο” οι πτήσεις τσάρτερ!

Spread the love

  • Με το ζόρι μετράμε 13.000 Ευρωπαίους τουρίστες φέτος, απέχοντας παρασάγγας από τον στόχο των 30.000 που είχε τεθεί στις αρχές του καλοκαιριού
  • Παραίνεση Καραμπλιά: «Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν τα τουριστικά καταστήματα ανοιχτά μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα»

“Βουτιά” 72,50% στις πτήσεις τσάρτερ σε σύγκριση με το 2019 και την προ κορονοϊού εποχή κατέγραψε το Αεροδρόμιο Μυτιλήνης από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο, ενώ η πτώση στην κίνηση ξεπερνά το 85% αν συγκριθεί με τα καλοκαίρια πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης. Όπως είναι εύλογο, τα στοιχεία αυτά είναι απογοητευτικά για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που περίμεναν ανάκαμψη της κίνησης μετά από 2 χρόνια και δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι ήθελαν και, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία άλλων νησιών της χώρας, ταξίδεψαν για να κάνουν διακοπές μετά από τον αναγκαστικό εγκλεισμό τους λόγω της πανδημίας. 

Τα συμπεράσματα πολλά, όπως και τα ηθικά διδάγματα για την επιθετική τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί από δω και πέρα από τους τοπικούς φορείς και τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να ξαναμπούν δυναμικά στα πλάνα των τουριστικών Οργανισμών από το 2022.

Την ώρα, λοιπόν, που όλη η υπόλοιπη Ελλάδα πανηγυρίζει για τους τουρίστες που υποδέχτηκε το καλοκαίρι και συνεχίζει να φιλοξενεί κι αυτό τον μήνα, ο απολογισμός στη Λέσβο είναι για μια ακόμη φορά αρνητικός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο τουριστικός πράκτορας, Λευτέρης Καραμπλιάς, οι αφίξεις από χώρες του εξωτερικού στο Αεροδρόμιο της Μυτιλήνης τον μήνα αιχμής της τουριστικής σεζόν, τον Αύγουστο, ήταν οι εξής: 

  • Ολλανδία 3.553 επιβάτες
  • Αγγλία 1.480 επιβάτες
  • Δανία 760 επιβάτες
  • Σουηδία 638 επιβάτες
  • Βέλγιο 520 επιβάτες

Σύνολο 6.951 άτομα

Τον Αύγουστο του 2019 είχαμε 14.277 αφίξεις, επομένως η πτώση φθάνει το 51%. Σε ό,τι αφορά το 4μηνο Μαΐου – Αυγούστου, φέτος ήρθαν στο νησί μας με πτήσεις τσάρτερ 13.000 τουρίστες, ενώ το καλοκαίρι του 2019 είχαν ξεπεράσει τους 50.000. Θυμίζουμε ότι στόχος της κυβέρνησης, αλλά και των τοπικών φορέων ήταν να φθάσει η κίνηση το 50% του 2019, δηλαδή για τη Λέσβο να καταγραφούν αφίξεις 30.000 τουριστών και φυσικά ο απολογισμός απέχει παρασάγγας από αυτά τα μεγέθη.

Στην αρχή της σεζόν υπήρχαν προσδοκίες ότι το φετινό καλοκαίρι θα κυλούσε θετικά και για το νησί μας, αφού η πρώτη πτήση τσάρτερ προσγειώθηκε στα μέσα Μαΐου. Όμως, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, κόστισε σε μεγάλο βαθμό η απώλεια των αγορών της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας και της Ρουμανίας μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ακόμη πιο ακριβά κόστισε στη Λέσβο η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία μέσω της οποίας έκαναν διακοπές στο νησί μας ακόμη και 50.000 τουρίστες.

Χαμηλά κινήθηκαν όμως φέτος και οι Άγγλοι, με τρεις πτήσεις την εβδομάδα και με τους μισούς επιβάτες σε σύγκριση με το 2019, ενώ το ίδιο περίπου συνέβη και με τους Ολλανδούς, με έξι πτήσεις την εβδομάδα, αλλά απώλειες της τάξης του 34%. Στα θετικά καταγράφεται μόνο η επάνοδος φέτος των Σουηδών, που τόνωσαν την κίνηση στο Πλωμάρι.

 

Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου

Κάνοντας τον απολογισμό ο Λ. Καραμπλιάς σημειώνει αυτό που κατέγραψαν τα “Νέα της Λέσβου” με διαδοχικά ρεπορτάζ και μέσα στο καλοκαίρι, ότι η παρτίδα σώθηκε σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού και όσους επισκέφτηκαν την Λέσβο με τα βελτιωμένα 10ήμερα προγράμματα του Κοινωνικού Τουρισμού. Όπως εκτιμά ο ίδιος, «ο Σεπτέμβριος θα κυλήσει σε χαμηλότερους ρυθμούς από τον Αύγουστο και η σεζόν θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, οπότε και θα έχουν σταματήσει όλες οι πτήσεις charter, με εξαίρεση την πτήση από Σουηδία που προβλέπεται να μεταφέρει κόσμο στο Πλωμάρι, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Και μία παραίνεση: Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν τα τουριστικά καταστήματα ανοιχτά μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι κλείνουμε τα μαγαζιά μας πριν λήξει η σεζόν. Αυτό, αν θέλουμε να έχουμε τουρίστες, 5-6 μήνες το χρόνο και όχι μόνο Ιούλιο – Αύγουστο».

Για την ώρα και μέχρι τις 21 του μηνός, στο Αεροδρόμιο της Μυτιλήνης προσγειώνονται σε εβδομαδιαία βάση 12 πτήσεις τσάρτερ και συγκεκριμένα έξι από την Ολλανδία, τρεις από την Αγγλία, δύο από τη Δανία και την Σουηδία και μία από το Βέλγιο. 

 

Στον Κικίλια

Η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, όπως και οι ξενοδόχοι, προγραμματίζει επίσκεψη στην Αθήνα και στο νέο Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, για να χαράξουν το νέο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το νησί μας για να δει “άσπρη μέρα” στον τουρισμό, παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται κατά καιρούς, τα οποία όπως φαίνεται έχουν λυθεί στην υπόλοιπη χώρα αλλά όχι στη Λέσβο. «Φυσικά δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την τελική εικόνα που διαμορφώνεται στην φετινή τουριστική κίνηση και στις πτήσεις τσάρτερ. Το χαμένο έδαφος δεν καλύφθηκε και επιπλέον είχαμε την απώλεια των Τούρκων. Χρειάζεται δουλειά και σοβαρότητα σε καθημερινή βάση για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε. Δεν θα γίνει τίποτα στον “αυτόματο πιλότο”», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση