“Πάγωσε” ξανά η αποσυμφόρηση

Spread the love

  • Συνεχίζονται οι διαδικασίες δύο ταχυτήτων από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου
  • Η πλάστιγγα της διαχείρισης του βάρους του μεταναστευτικού γέρνει περισσότερο στη Λέσβο

Στα χαμηλά επίπεδα του «κακού» Ιουνίου φαίνεται πως έπεσαν αυτόν τον μήνα οι ρυθμοί αποσυμφόρησης στη Λέσβο, με τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι αναχώρησαν από το νησί από την 1η έως τις 23 Σεπτεμβρίου να είναι μόλις 213. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου που δημοσιεύτηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου, αυτή τη στιγμή στη Λέσβο διαμένουν 3.419 αιτούντες άσυλο, μειωμένοι κατά το ιδιαίτερα χαμηλό 6%, σε σχέση με τα 3.632 άτομα που διέμεναν στη Λέσβο στις αρχές του μήνα.

Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με τον μέσο όρο της μηνιαίας μείωσης κατά 17% που σημειώνονταν από τις αρχές Μαΐου του 2021, όταν άρχισε επί της ουσίας να αναχωρεί ένας μεγάλος όγκος προσφύγων και μεταναστών. Επιπλέον, ρίχνει ακόμη περισσότερο τους ρυθμούς αποσυμφόρησης της Λέσβου, την ίδια στιγμή που όπως έχουμε σημειώσει και σε παλαιότερα δημοσιεύματα, στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου κρατιούνται αρκετά υψηλά. 

Ειδικότερα, ακόμη και στη Χίο αυτόν τον μήνα αποχώρησαν μόλις 45 άτομα, μειώνοντας τον μεταναστευτικό πληθυσμό στο νησί κατά 11% περίπου, από τους 424 στους 379 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Σάμο, ωστόσο, σημειώθηκε μια πιο γενναία μείωση της τάξης του 50%, αφού από τους 626 αιτούντες άσυλο στις αρχές του μήνα, πλέον φιλοξενεί μόλις 310, καθιστώντας το νησί αυτό με τον μικρότερο μεταναστευτικό πληθυσμό στο Βόρειο Αιγαίο. Τα στατιστικά αυτά, βέβαια, συνεχίζουν να δείχνουν πως στην περιοχή μας το τελευταίο εξάμηνο τρέχει μια διαδικασία αποσυμφόρησης… «δύο ταχυτήτων». Και αυτό, καθώς στη Λέσβο κάθε μήνα ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών μειώνεται κατά 15% περίπου, ενώ στη Χίο κατά 26% και στη Σάμο κατά 33%. 

Οι ρυθμοί αυτοί έχουν ως αποτέλεσμα σαφώς μια βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, που οι αιτούντες άσυλο στη Λέσβο ξεπερνούσαν τους 15.000, και πολύ περισσότερο με τον χειμώνα του 2019-2020, που ξεπέρασαν τις 20.000, αλλά ταυτόχρονα το να γέρνει η πλάστιγγα της διαχείρισης του βάρους του μεταναστευτικού ακόμη περισσότερο στην πλευρά του δικού μας νησιού. Είναι ενδεικτικό πως τον Ιανουάριο του 2021 στη Λέσβο βρίσκονταν λιγότερο από το 60% των προσφύγων και μεταναστών που διέμεναν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 80%, ενώ σε Χίο και Σάμο είναι κάτω από το 10%. Τα δε ποσοστά των αιτούντων άσυλο σε σχέση με το σύνολο του γενικού πληθυσμού, τα οποία ως δεδομένο έχουν χρησιμοποιηθεί… αλά καρτ προεκλογικά και μετεκλογικά από την Κυβέρνηση, φτάνουν το 3% στη Λέσβο, ενώ είναι χαμηλότερα από 1% σε Χίο και Σάμο.

 

Στάσιμοι οι εμβολιασμοί

Πάγωμα δεν παρατηρείται μόνο στο ζήτημα της αποσυμφόρησης, στην οποία φαίνεται ότι πατήθηκε απότομα «φρένο», αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό του μεταναστευτικού πληθυσμού. Και ενώ η Κυβέρνηση προωθεί με κάθε τρόπο και μέσο τους εμβολιασμούς, μέσω της υποχρεωτικότητας ή της ιδιότυπης καραντίνας για τους ανεμβολίαστους, η διαδικασία εντός του προσωρινού ΚΥΤ στο Μαυροβούνι έχει μάλλον βαλτώσει.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί ουσιαστικά σταμάτησαν τον Αύγουστο, με το προσωπικό της δομής φιλοξενίας να προχωρά στη συνέχεια σε μια αναλυτική καταγραφή ενός πληθυσμού, η αναγκαιότητα της οποίας ήταν απορίας άξιο, καθώς τα στοιχεία του ελάχιστα είχαν αλλάξει, αφού αυτός – με δεδομένες τις μηδαμινές αφίξεις – δεν ανανεώνεται. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της καταγραφής, εμβολιάστηκαν μόλις… 50 άτομα την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Τι «δείχνουν» οι δομές

Εκεί που δεν παρατηρείται στασιμότητα είναι στην πορεία δημιουργίας του φαραωνικού ΚΥΤ στη Βάστρια. Με την ΤΕΡΝΑ ΑΕ να έχει προκύψει ως ανάδοχος του έργου από τον σχετικό διαγωνισμό εδώ και λίγες εβδομάδες, όλα δείχνουν πως μετράμε αντίστροφα για την εμφάνιση των συνεργείων στην περιοχή, όπου βρέθηκε και το κλιμάκιο της επικεφαλής της task force της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, Μπεάτε Γκμίντερ, κατά την παρουσία της στη Λέσβο την προηγούμενη εβδομάδα. 

Το «μοίρασμα» του μεταναστευτικού πληθυσμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι πασιφανές και από τα όσα προβλέπονται στον σχετικό διαγωνισμό δημιουργίας των νέων δομών. Ενώ στη Χίο το νέο ΚΥΤ θα χωροθετείται σε έκταση 141 στρεμμάτων περίπου, τα 18 από τα οποία θα είναι κτίρια, και στη Σάμο το ΚΥΤ που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και ήδη φιλοξενεί αιτούντες άσυλο βρίσκεται σε έκταση 154 στρεμμάτων με τα 14 να αποτελούν τους χώρους διαμονής, εδώ στη Λέσβο θα έχουμε την… «τιμή» ενός σημαντικά μεγαλύτερου μεταναστευτικού καμπ. Κι αυτό καθώς στη Βάστρια προβλέπεται το νέο ΚΥΤ να αναπτυχθεί σε έκταση 240 στρεμμάτων με τα κτίρια να καταλαμβάνουν έκταση λίγο μεγαλύτερη των 41 στρεμμάτων. Αυτά βέβαια, για να υποστηρίξουν τις αντίστοιχες χωρητικότητες, καθώς η Βάστρια θα στεγάζει 3.000 άτομα, που μπορεί να γίνουν και 5.000 αν συνυπολογίσουμε τη χωρητικότητα του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. με την αντίστοιχη χωρητικότητα του ΚΥΤ της Χίου να είναι στα 1.800 άτομα, ενώ εκείνου της Σάμου στα 3.000…


ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα για το μεταναστευτικό από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το  ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Η προοπτική μιας μακροχρόνιας παραμονής των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα: Ανάδειξη των δημογραφικών και κοινωνικοοικονομικών συνεπειών και η σημασία τους για την αποδοχή της προοπτικής αυτής από την ελληνική κοινωνία» υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο της Δράσης «1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας».  

Στο τρέχον στάδιο υλοποίησης του προγράμματος, μετά την ολοκλήρωση του πολυεπίπεδου θεωρητικού μέρους και τη διενέργεια ομάδας εστίασης με τη συμμετοχή κρίσιμων συντελεστών διεθνών οργανισμών και φορέων άσκησης μεταναστευτικής-προσφυγικής πολιτικής, βρίσκονται εν εξελίξει οι παρακάτω ερευνητικές δράσεις με απώτερο τελικό στόχο την εξαγωγή προτάσεων ως προς την κατάλληλη και ολοκληρωμένη στρατηγική κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων: 

α) Δευτερογενής έρευνα μέσω συγκέντρωσης και αξιολόγησης στοιχείων που έχουν ήδη συλλεχθεί στο πλαίσιο προηγούμενων πρωτογενών ερευνών τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό και σε ευρύτερα διεθνές επίπεδο σχετικά με τις συνέπειες μιας μακροχρόνιας παραμονής/μόνιμης εγκατάστασης των μεταναστών και προσφύγων που πρόσφατα ήρθαν στη χώρα

β) Πρωτογενής ποσοτική έρευνα σε εντοπισμένες περιοχές της χώρας στις οποίες διαμένουν προσωρινά οι μεταναστευτικοί και προσφυγικοί πληθυσμοί  με σκοπό τη διερεύνηση στάσεων και αντιλήψεων των τοπικών κοινωνιών σχετικά με το ζήτημα της μακροχρόνιας παραμονής/μακροπρόθεσμης εγκατάστασης μεταναστών/προσφύγων και των παραγόντων που ευνοούν ή και δυσχεραίνουν την ομαλή συμβίωση και

γ) Πρωτογενής ποιοτική έρευνα που απευθύνεται σε εκπροσώπους περιφερειακών και τοπικών φορέων, στελεχών και ατόμων που εμπλέκονται στη χάραξη ενταξιακής πολιτικής με σκοπό τη μελέτη των  εφαρμοζόμενων πολιτικών κοινωνικής ένταξης, της αποτελεσματικότητας και του εντοπισμού αδυναμιών εφαρμογής αυτών και ανάδυσης δόκιμων και επιτυχημένων παρεμβάσεων.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση