Αναβολή ζήτησαν τα Φιλανθρωπικά για την εξέταση της υπόθεσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την ώρα που οι μαρμαράδες με σκληρή γλώσσα αποποιούνται κάθε ευθύνη
«Υπάρχουν αποφάσεις των διοικήσεων των Φιλανθρωπικών στις οποίες συμμετέχουν και τοπικοί φορείς», δηλώνει ο δικηγόρος Μανώλης Αρμενάκας
Κάθε άλλο παρά με κοινή γραμμή φαίνεται πως θα φτάσουν νομικά μπροστά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οι επιχειρήσεις κατεργασίας μαρμάρων που παραπέμφθηκαν για σύσταση καρτέλ και τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, καθώς ο φόβος για την επιβολή τσουχτερών προστίμων από την Ανεξάρτητη Αρχή στην οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, έχει προκαλέσει τη διάσπαση, με σοβαρές κατηγορίες. Ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων κατεργασίας μαρμάρου, που αναλάμβαναν εκ περιτροπής την κατασκευή των ταφικών μνημείων στα κοιμητήρια του Αγίου Παντελεήμονα και της Αγίας Κυριακής, ακολουθούν επιθετική γραμμή κατά των Φιλανθρωπικών, στα οποία καταλογίζουν ότι απαιτούσαν προμήθεια από κάθε τάφο που κατασκευάζονταν και η οποία ξεκινούσε το ελάχιστο από τα 100 ευρώ και κλιμακώνονταν ανάλογα με την αξία του μνημείου.
Πρόκειται για χρήματα τα οποία κατέβαλαν πράγματι οι μαρμαράδες με το αιτιολογικό της ενίσχυσης για την αποπεράτωση αγιογραφιών και συντήρηση ναών, ωστόσο οι ίδιοι με τα υπομνήματά τους αμφισβητούν αν αυτό συνέβαινε, καθώς όπως αναφέρουν οι νομικοί τους εκπρόσωποι ουδέποτε κλήθηκαν να δουν ένα τέτοιο έργο που έγινε με τις εισφορές τους.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επρόκειτο να συνέλθει χθες στην Αθήνα προκειμένου να «εκδικάσει» την υπόθεση, ωστόσο από πλευράς Φιλανθρωπικών Καταστημάτων ζητήθηκε αναβολή και προσδιορίστηκε νέα ημερομηνία για τις 7 Οκτωβρίου, με τη χθεσινή μέρα να παρέχεται η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών Υπομνημάτων των εμπλεκομένων.
Την ίδια ώρα όλη αυτή η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση των ταφικών μνημείων καθώς εκκρεμεί η εκδίκασή της και στη δικαιοσύνη, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στις σχέσεις των Φιλανθρωπικών με τους μαρμαροτεχνίτες, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν ήταν εκείνοι που διαμόρφωναν τις τιμές, “δείχνοντας” τα Φιλανθρωπικά καταστήματα ότι ήταν αυτά που τους καλούσαν να ακολουθήσουν συγκεκριμένους όρους αν ήθελαν να δουλέψουν στα δύο νεκροταφεία της Μυτιλήνης.
Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου ο ένας εκ των δικηγόρων που εκπροσωπεί τρεις από τις επιχειρήσεις κατεργασίας μάρμαρου, που παραπέμπονται, ο Μανώλης Αρμενάκας: «Τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης με μεγάλο ύψος εσόδων από τη διαχείριση του 1ου και του 2ου κοιμητηρίου της Μυτιλήνης, επέβαλαν ουσιαστικά στους πελάτες μου για την κατασκευή κάθε ταφικού μνημείου την καταβολή των 100 ευρώ μίνιμουμ για την ανακαίνιση ναών και αγιογράφηση εκκλησιών, ουδέποτε όμως οι πελάτες μου έλαβαν ενημέρωση για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου. Θέλω δε να τονίσω ότι το ύψος για το κοστολόγιο για τα ταφικά μνημεία ουσιαστικά καθορίζονταν και οι πελάτες μου καλούνταν να ακολουθήσουν αυτές τις τιμές αν ήθελαν να παρέχουν υπηρεσίες στα δύο αυτά κοιμητήρια. Όλα αυτά δεν τα λέμε εμείς, είναι επικυρωμένα με αποφάσεις των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων στα Διοικητικά Συμβούλια των οποίων, όπως γνωρίζετε, συμμετέχουν και φορείς όπως το Επιμελητήριο Λέσβου, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος κ.ά…», είπε καταλήγοντας ο κ. Αρμενάκας.
Οι 15 περίπου επαγγελματίες στον τομέα του μαρμάρου που παραπέμπονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι εξαιρετικά θορυβημένοι, καθώς τα πρόστιμα σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να ανατρέψουν το κατηγορητήριο είναι δυσβάσταχτα και μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 15% του κύκλου εργασιών της κάθε επιχείρησης. Ομοίως και στη δικαιοσύνη οι ποινές και τα πρόστιμα αναμένονται τσουχτερά όπου εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης.
Αυτός είναι και ο λόγος που σπεύδουν από νωρίς να διαχωρίσουν τη θέση τους προτιμώντας να χαλάσουν τη σχέση τους με τα Φιλανθρωπικά από το να διακινδυνεύσουν να υποστούν τα βαριά πρόστιμα.
Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στη διοίκηση των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων, αν και σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα έχουν αποδώσει το πρόβλημα στους χειρισμούς του διαχειριστή των δύο νεκροταφείων. Τα Νέα της Λέσβου από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η παραπομπή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν ζητήσει να μιλήσουν με εκπρόσωπο των Φιλανθρωπικών, χωρίς να το έχουν καταφέρει, καθώς φαίνεται ότι τα Φιλανθρωπικά θέλουν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους και να δώσουν τις απαντήσεις απευθείας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Υπενθυμίζουμε ότι η παραπομπή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για σύσταση καρτέλ τροφοδοτήθηκε από την έρευνα της Εισαγγελίας Μυτιλήνης για τα νεκροταφεία Αγίου Παντελεήμονα και Αγίας Κυριακής της Μυτιλήνης, μετά από μήνυση που κατέθεσε ιδιώτης κατά των Φιλανθρωπικών και αφορά την περίοδο από το 2007 στην διαχείριση της κατασκευής των ταφικών μνημείων.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη συνεδρίασή της θα εξετάσει, κατόπιν Εισήγησης, την αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά κατασκευής μαρμάρινων μνημείων εντός του Α΄ και Β΄ Κοιμητηρίου Μυτιλήνης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 3959/2011, περί «Προστασίας του Ελεύθερου Ανταγωνισμού», όπως ισχύει, ή/και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Λ.Ε.Ε.).
Στην Εισήγηση προτείνεται να διαπιστωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η παράβαση 1 παρ. 1 του Ν. 703/1977 και άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3959/2011 από 15 επιχειρήσεις – κατασκευαστές ταφικών μνημείων και τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, για το χρονικό διάστημα από το έτος 2007 μέχρι το έτος 2021, ανάλογα με τον χρόνο συμμετοχής εκάστης επιχείρησης, για τους λόγους που αναλυτικά περιγράφονται σε αυτήν.
Ειδικότερα, η αυτεπάγγελτη έρευνα αφορά σε διερεύνηση παράβασης του άρθρου 1 του Ν. 3959/2011 αναφορικά με τυχόν εναρμονισμένη πρακτική από επιχειρήσεις που είναι μεταξύ τους πραγματικοί ανταγωνιστές στην αγορά κατασκευής μαρμάρινων μνημείων εντός του Α΄ και Β΄ Κοιμητηρίου Μυτιλήνης και τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης. Από τα στοιχεία του φακέλου αξιολογούμενα τόσο μεμονωμένα το καθένα από αυτά όσο και συνολικά, προκύπτει η σύμπραξη μεταξύ 15 επιχειρήσεων – κατασκευαστών ταφικών μνημείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μυτιλήνης και τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών και την κατανομή αγορών (πελατείας) για την ανάληψη έργων και την κατασκευή ταφικών μνημείων.
Υπό το φως των διαπιστώσεων αυτών, προτείνεται να επιβληθεί πρόστιμο στις ανωτέρω επιχειρήσεις, για τη διάρκεια συμμετοχής εκάστης σε αυτή.
Όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η συγκεκριμένη υπόθεση, αναδεικνύει τη σημασία που δίνεται από την Επιτροπή στην προστασία του ανταγωνισμού, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, και ειδικότερα στη νησιωτική Ελλάδα, όπου οι επιπτώσεις αντιανταγωνιστικών πρακτικών ενδέχεται να είναι βαρύτερες, λόγω της σχετικής “απομόνωσης” των αγορών εκεί.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η Εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας και τις απόψεις όλων των πλευρών.