Τη δικαίωση του νυν Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρη Βασιλούδη, επεφύλασσε το τέλος του σίριαλ των εκλογών του Συλλόγου, που είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβρη του 2018 με ένα ντόμινο ενστάσεων και προσφυγών. Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε αναίρεση του δικηγόρου Νίκου Βλουτέλλη, με την οποία ζήτησε να ακυρωθεί η ανακήρυξη του κ. Βασιλούδη ως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου και του Νικόλαου Καπτανή ως μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου, για να ανακηρυχθεί ο ίδιος πρόεδρος.
«Κλείνει επιτέλους τριετής δικαστικός κύκλος αμφισβήτησης της νομιμότητας των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου και Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και η απόφαση δικαιώνει τον κ. Βασιλούδη», δήλωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο δικηγόρος Γιώργος Λάγος, το γραφείο του οποίου εκπροσώπησε την πλευρά του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου στη δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έκβαση της υπόθεσης. Μια έκβαση, που σημειωτέον ήρθε μόλις δύο μήνες πριν τη λήξη της τρέχουσας θητείας του Συλλόγου, αφού οι επόμενες εκλογές του, όπως και οι εκλογές όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προγραμματίζονται για το τέλος του Νοεμβρίου.
Το ιστορικό
Κάθε άλλο παρά ομαλό ήταν το ξεκίνημα της θητείας αυτής, αφού από την επομένη των εκλογών κιόλας ξεκίνησε μια σειρά ενστάσεων. Αυτές μάλιστα είχαν ως πρώτο αποτέλεσμα την ακύρωση της εκλογής του πρώην Προέδρου του Συλλόγου, Δημήτρη Καλλία, μετά τις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου 2017, μετά από προσφυγή του κ. Βλουτέλλη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, καθώς σύμφωνα με το νέο δικηγορικό κώδικα, οι πρόεδροι έχουν δικαίωμα μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες. Ο κ. Βλουτέλλης ζήτησε μάλιστα να επαναληφθεί η διαδικασία με «κλειδωμένες υποψηφιότητες», κάτι που πρακτικά σήμαινε πως μόνο ο ίδιος θα ήταν υποψήφιος με δεδομένο το κώλυμα του κ. Καλλία.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, ωστόσο αποφάσισε να προχωρήσει με ανοικτές υποψηφιότητες, σαν να μην είχαν συμβεί οι εκλογές, με τον κ. Βασιλούδη να επικρατεί στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2019 του Τάσου Χατζηγιάννη στον 2ο γύρο, καθώς στον 1ο και οι δυο τους είχαν συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τους συνυποψήφιους τους, Άρη Χατζηκομνηνό και Θέμη Κεφάλα.
Ο κ. Βλουτέλλης προσέφυγε ενάντια και σε αυτή την εκλογή, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Χατζηγιάννης διεκδίκησε τη συμμετοχή του στο Δ.Σ., υποστηρίζοντας πως βάσει Δικηγορικού Κώδικα, ως υποψήφιος στον δεύτερο γύρο θα έπρεπε να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στο Συμβούλιο, παίρνοντας ουσιαστικά τη θέση του εκλεγμένου κ. Καπτανή. Προσφυγή η οποία εν τέλει δεν πέρασε από το ΣτΕ, επικυρώνοντας τη νομιμότητα του τρέχοντος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, έστω και στη λήξη της θητείας του.