Όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε ένα δεύτερο κύμα μαζικών αναχωρήσεων από το προσωρινό ΚΥΤ στην περιοχή του Μαυροβουνίου, καθώς διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες έκδοσης διαβατηρίων για διαμένοντες σε αυτό, ώστε να φύγουν από τη Λέσβο. Οι διαδικασίες αυτές θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, με την ολοκλήρωσή τους ωστόσο αλλά και τις αναχωρήσεις που θα ακολουθήσουν να συνεπάγονται μια αισθητή μείωση του μεταναστευτικού πληθυσμού του νησιού, που είναι και το ζητούμενο στο πλαίσιο της επιθυμητής αποσυμφόρησης.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι χθες είχαν διεκπεραιωθεί 947 εκδόσεις διαβατηρίων για πρόσφυγες και μετανάστες, που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας της Μυτιλήνης, ενώ με δεδομένο πως αυτές θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα είναι σαφές πως θα ξεπεράσουν τα 1.000 άτομα των οποίων η αναχώρηση από τη Λέσβο δρομολογείται για το αμέσως προσεχές διάστημα. Με 3.348 άτομα να βρίσκονται στο νησί, από τα οποία 3.056 διαμένουν στο ΚΥΤ στο Μαυροβούνι (σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου), φαίνεται πως σε λίγες μέρες θα είναι λιγότεροι από 2.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες εντός της δομής, ενώ αν λάβουμε υπόψη και τον τερματισμό του προγράμματος ΕΣΤΙΑ τον επόμενο μήνα, δεν αποκλείεται να πέσουν κάτω από τους 2.000 οι αιτούντες άσυλο που μένουν συνολικά στη Λέσβο.
Πρόκειται πρακτικά για ένα δεύτερο μεγάλο κύμα αναχωρήσεων, μετά από εκείνο της περασμένης άνοιξης, που κορυφώθηκε τον Ιούνιο, και το οποίο βέβαια ακολούθησε ένα σχετικό πάγωμα της αποσυμφόρησης. Αναχωρήσεις που επιτρέπουν στον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να κρατήσει την προ ολίγων εβδομάδων δέσμευσή του στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, σε συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για λιγότερους από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έως το τέλος της χρονιάς. Στόχο, που με δημόσιες δηλώσεις του κατέβασε ακόμη περισσότερο πριν λίγες μέρες ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Μάνος Λογοθέτης, κάνοντας λόγο για λιγότερα από 1.000 άτομα στο νησί στο τέλος του 2021.
“Φρένο” στα εμβόλια
Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν σημειώνεται καμία εξέλιξη σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των διαμενόντων στο ΚΥΤ του Μαυροβουνίου. Από τις αρχές του Σεπτέμβρη, όταν 800 από τους λίγο περισσότερους από 3.330 πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στη δομή ήταν εμβολιασμένοι, δεν έχουν προχωρήσει ενέργειες μαζικών εμβολιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες τότε θα ξεκινούσε μια διαδικασία… επανακαταγραφής του πληθυσμού του καμπ, η οποία βέβαια θα περίμενε κανείς να έχει ολοκληρωθεί στους σχεδόν δύο μήνες που μεσολάβησαν.
Όλα δείχνουν, επομένως, πως στην πραγματικότητα η διαδικασία εμβολιασμού που γίνονταν με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα Παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση-Philos» έχει παγώσει. Υποθέτουμε, πως αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι αναμένεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αναχωρήσει, άρα και να… μετατεθεί η ευθύνη εμβολιασμού τους, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι πρακτικά οι διαμένοντες και οι εργαζόμενοι στο ΚΥΤ να μένουν αθωράκιστοι απέναντι στην πανδημία και τον COVID-19, που φαίνεται να επανακάμπτει.