Εργασίες αποκατάστασης με βάψιμο του τοίχου του κτιρίου του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Θεράποντος, ξεκίνησαν προχθές με στόχο να σβηστούν τα γκράφιτι που τον είχαν καλύψει από άκρη σε άκρη. Οι εργασίες πραγματοποιούνται με τη συμβολή της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έπειτα από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης του σχολείου, έχουν όμως και… δοκιμαστικό χαρακτήρα, αφού στόχος είναι να διαπιστωθεί αν και πόσο σύντομα θα εμφανιστούν ξανά τα γκράφιτι και κατ’ επέκταση πόσο νόημα έχουν παρόμοιες παρεμβάσεις από πλευράς Δήμου Μυτιλήνης.

«Προχωρήσαμε στον καλλωπισμό του τοίχου, βάφοντάς τον ξανά για να σβηστούν τα γκράφιτι, καθώς βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ναό του Αγίου Θεράποντα και θεωρούμε πως δεν ήταν ούτε όμορφο, ούτε σωστό να βρίσκεται ο τοίχος σε αυτή την κατάσταση», ανέφερε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Ζαφειρίου, σημειώνοντας πως η ενέργεια αυτή προχώρησε ύστερα από αίτημα του Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου. «Ούτε σε εμάς βέβαια άρεσε αυτή η εικόνα, και επειδή περιμένουμε και αύξηση της κίνησης στην αγορά το επόμενο διάστημα θεωρήσαμε σωστό να κάνουμε αυτή την αποκατάσταση», λέει ο κ. Ζαφειρίου, επισημαίνοντας όμως πως πρόκειται για μια «πειραματική» επέμβαση. «Δεν βάφουμε όλη την επιφάνεια του τοίχου, για να δούμε αν θα “επιστρέψουν” τα γκράφιτι και αν έχει νόημα – και οικονομικά – να κάνουμε τέτοιες επεμβάσεις» δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως ο Δήμος Μυτιλήνης έχει ήδη παραγγείλει ένα ειδικό υλικό το οποίο θα επιτρέπει τον εύκολο καθαρισμό των γκράφιτι που θα δημιουργηθούν πάνω σε αυτό με χρήση νερού και καθαριστικού, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε σχετικά αιτήματα επισκευών και άλλων παρεμβάσεων σε σχολεία του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως περαστικοί νέοι που διαπίστωσαν τις εργασίες στον τοίχο μάλλον δεν συμμερίζονται την αισθητική του Δήμου και δεν έβλεπαν με καλό μάτι την απομάκρυνση των γκράφιτι, με αποτέλεσμα ήδη να… οργανώνονται για την επιστροφή τους!

Ο κιθαρωδός Αρίωνας διά χειρός Alex Martinez

 

Η τέχνη του γκράφιτι

Βέβαια, γκράφιτι με γκράφιτι διαφέρουν και δεν θα ήταν σωστό να το «δαιμονοποιήσουμε», καθώς γενικότερα θεωρείται μορφή τέχνης και υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες, που είναι ιδιαίτερα γνωστοί με δημοφιλέστερο ίσως τον Banksy, τα έργα του οποίου χαρακτηρίζονται για τα κοινωνικοπολιτικά τους σχόλια. Στη Λέσβο μπορούμε να περηφανευόμαστε για τα έργα του Alex Martinez και του Κιθαρωδού Αρίωνα (του οποίου δείγμα μπορούμε να θαυμάσουμε στον τοίχο παραπλεύρως των κτιρίων του σταθμού των υπεραστικών ΚΤΕΛ της Μυτιλήνης).

Σε πολλές πόλεις του κόσμου εντοπίζουμε εξαιρετικά έργα γκράφιτι, που ξεπετάγονται ως διαμάντια τέχνης ανάμεσα σε αναμφισβήτητα κακόγουστες επεμβάσεις και μηνύματα σε τοίχους, και τα οποία δίνουν χρώμα κυρίως σε ερειπωμένα ή ημι-κατεστραμμένα και αδιάφορα γκρίζα κτίρια. Από την διάσημη πλέον κουκουβάγια του WD στην Αθήνα, ή το «Αδελφικό φιλί του σοσιαλισμού» ανάμεσα στον Μπρέζνιεφ και τον Χόνεκερ από τον Ντμίτρι Βραμπέλ πάνω στο Τείχος του Βερολίνου, άλλα είναι αποτέλεσμα… «παράνομης» εκδήλωσης καλλιτεχνικών ανησυχιών και άλλα ενός περισσότερο οριοθετημένου φεστιβάλ τέχνης δρόμου. Φεστιβάλ ιδιαίτερα δημοφιλή, που υπάρχουν σε αρκετές πόλεις στην Ελλάδα, και που δυστυχώς για πολύ μικρό διάστημα είχαμε και στη Λέσβο, πριν αυτό διακοπεί λόγω της μη στήριξης από τοπικούς φορείς.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση