Όσοι εμβολιάστηκαν, εμβολιάστηκαν φαίνεται, καθώς οι ρυθμοί των εμβολιασμών παρότι πλησιάζουμε στο χειμώνα παρουσιάζουν καθοδική πορεία σε σχέση με την ανοδική που είχαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ θα περίμενε κανείς το αντίθετο μια και οι κοινωνίες το χειμώνα είναι περισσότερο ευάλωτες στις ιώσεις που έχουν υψηλότερα ποσοστά μεταδοτικότητας.
“Βουτιά” στο Βαστάνειο
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Βοστάνειο που αποτελεί τη ναυαρχίδα του εμβολιαστικού προγράμματος σε επίπεδο Λέσβου παρουσιάζει κάθετη πτώση στην προσέλευση πολιτών για εμβολιασμό. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ενώ υπήρχαν μέρες το καλοκαίρι που από τις εμβολιαστικές γραμμές του νοσοκομείου γίνονταν και 500 και 600 εμβολιασμοί αν και ο κόσμος βρισκόταν στις παραλίες, αυτό το μήνα οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί στους 100 έως 150 ημερησίως.
Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 48.320 άτομα, ενώ όπως εξήγησε ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης μιλώντας στα Νέα της Λέσβου: «Αυτή τη στιγμή στο ενεργό τμήμα του πληθυσμού της Λέσβου και εννοώ όσους ηλικιακά μπορούν να εμβολιαστούν έχουμε εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 63%, το οποίο μπορεί να φτάνει και το 70% αν συνυπολογίσουμε και όσους έχουν αποκτήσει τη φυσική ανοσία, δηλαδή έχουν νοσήσει. Εκτιμώ ότι για να φτάσουμε στα επίπεδα της Πορτογαλίας θα πρέπει να εμβολιαστούν τουλάχιστον 6.500 ακόμα άτομα σε επίπεδο Λέσβου και θέλω να διαβεβαιώσω ότι εμείς ως νοσοκομείο είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να έχουμε ολοκληρώσει αυτούς τους εμβολιασμούς μέσα σε 10 μέρες, αρκεί να έρθουν οι συμπολίτες μας».
Ο κ. Καμπούρης απηύθυνε έκκληση στην τοπική κοινωνία να αξιοποιήσει τους εμβολιασμούς μη ρισκάροντας άλλο, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουμε στη χειμερινή περίοδο. «Είναι γεγονός ότι η Δέλτα μετάλλαξη που έχει επικρατήσει και στη χώρα μας έχει υψηλό βαθμό μετάδοσης και αυτό το χειμώνα θα γίνει ακόμα εντονότερο. Ευτυχώς στη Λέσβο χάρη στις προσπάθειές μας βρισκόμαστε σε ένα σχετικά ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και αυτό αποτυπώνεται μέχρι τώρα τουλάχιστον στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων, που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Είναι λάθος όμως να εφησυχάζει η κοινωνία βλέποντας αυτούς τους αριθμούς. Απεναντίας θα πρέπει να σπεύσουν για τον εμβολιασμό τους όσοι δεν τον έχουν ολοκληρώσει μέχρι τώρα, με στόχο να μείνουμε σε αυτά τα χαμηλά ποσοστά μετάδοσης και όχι να επιστρέψει ο τόπος μας στις υψηλές κατηγορίες του επιδημιολογικού χάρτη. Απευθύνω έκκληση στους εφήβους, στη νεολαία μας και σε κάθε άλλο συμπολίτη που δεν έχει εμβολιαστεί να μην ρισκάρει άλλο την υγεία του. Ο κορονοϊός αφήνει αποτύπωμα στην υγεία και όπως διαβάζουμε και από επιστημονικές μελέτες εγκυμονεί και άλλους κινδύνους στο μέλλον. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να ρισκάρουμε να βάλουμε τον εαυτό μας σε μία τέτοια περιπέτεια, ενώ μπορούμε να το αποφύγουμε με ένα εμβόλιο;», είπε ο διοικητής του νοσοκομείου.
Υποτονική καταγράφει την κίνηση των εμβολιασμών και η Συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, Ελεονώρα Μανιάτη. Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου «πράγματι αυτή την περίοδο έχει μειωθεί η προσέλευση του κόσμου για εμβόλια, ενώ θα περιμέναμε εν όψει της χειμερινής περιόδου, αν όχι αύξηση, τουλάχιστον να μείνουμε στα επίπεδα του προηγούμενου διαστήματος. Είναι συγκινητικό ότι έρχονται μόνοι τους και εμβολιάζονται έφηβοι ανεπιφύλακτα κλείνοντας τα αυτιά τους σε κάθε σειρήνα παραπληροφόρησης, κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου διακινούνται απίστευτα πράγματα ως ειδήσεις και επηρεάζεται αρνητικά ο κόσμος. Από την άλλη πλευρά όμως ενώ βλέπεις τους εφήβους να έρχονται μόνοι τους και να κάνουν το εμβόλιο υπάρχουν άλλοι πολίτες που διστάζουν ακόμα. Δεν θα σας κρύψω ότι ανησυχώ για την περίοδο του χειμώνα και απευθύνομαι ως γιατρός και ως ένας άνθρωπος που υπηρετώ για χρόνια τον τομέα της δημόσιας περίθαλψης, προσωπικά στον καθένα λέγοντας μόνο δύο λέξεις: Επιδιώξτε τον εμβολιασμό σας, μειώστε στο ελάχιστο τον κίνδυνο να προσβληθείτε από κορονοϊό ή να έχετε επιπλοκές σε περίπτωση προσβολής».
Στην Καλλονή
Σταθεροποιημένη ερμηνεύει την κατάσταση των εμβολιασμών ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Καλλονής, Αλέξανδρος Ροδίτης, καλώντας και ο ίδιος την κοινωνία σε μαζικούς εμβολιασμούς: «Αυτή την περίοδο έχουμε σταθεροποιηθεί περίπου στους 40 εμβολιασμούς ημερησίως και δεν θεωρώ ότι έχουμε πέσει σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Από την άλλη πλευρά όμως δεν έχουμε και αυξημένη ανάγκη για να καλύψουμε περισσότερους εμβολιασμούς».
Από το μέτωπο των Φαρμακοποιών
Στο μέτωπο των φαρμακοποιών έχει ενδιαφέρον η απάντηση που έδωσε στα Νέα της Λέσβου ο πρώην Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Νίκος Ευριπιώτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών, καθώς όπως είπε «αν κρίνω από τα rapid test και την προσέλευση που υπάρχει για αυτά πιστεύω ότι δεν είναι αμελητέο το κομμάτι της τοπικής κοινωνίας που δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα και δεν μπορώ να καταλάβω τους λόγους, αφού τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Εμβολιάζεσαι και θωρακίζεσαι εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο να βρεθείς στο νοσοκομείο και στην εντατική, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ακολουθείς τις συμβουλές των αντιεμβολιαστών και ζεις με το φόβο. Ο καθένας επιλέγει πώς θέλει να ζήσει, πιστεύω όμως ότι είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης να ακολουθούμε το δρόμο που δείχνουν τα φώτα της επιστήμης», είπε καταλήγοντας ο κ. Ευριπιώτης.