- Τεχνητό lockdown… χωρίς επιδότηση χαρακτηρίζουν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο λιανεμπόριο
Με μεγάλη απογοήτευση και ανησυχία για τις συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους υποδέχτηκαν οι άνθρωποι της αγοράς τα νέα μέτρα περιορισμού διασποράς του κορονοϊού, που ανακοινώθηκαν προχθές από το Υπουργείο Υγείας και τα οποία θα ισχύουν από το ερχόμενο Σάββατο. Με αυξημένους ελέγχους σχεδόν σε όλο το εύρος της αγοράς και περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους, οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων αμφιβάλλουν για το αν αυτά τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά, ενώ θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα πλήξουν το εισόδημά τους και θα μετατραπούν σε ταφόπλακα για τις επιχειρήσεις τους, ειδικά αυτές που ασχολούνται με το λιανεμπόριο.
Πιο συγκεκριμένα, στα νέα μέτρα προβλέπεται για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους η υποχρέωση να πραγματοποιούν δύο rapid test την εβδομάδα αντί για το ένα που κάνουν μέχρι τώρα με δικά τους έξοδα, καθώς και η υποχρέωση αρνητικού rapid test για ανεμβολίαστους πολίτες, προκειμένου να εισέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά κέντρα, με μόνη εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων (surer market), τα φαρμακεία και τις εκκλησίες!
Καταστροφικά μέτρα
Για μέτρα που είναι περιττά καθώς έχει αποδειχτεί πως δεν υπάρχει διασπορά του κορονοϊού στον εμπορικό κόσμο κάνει λόγο ο έμπορος Κίμων Καζάζης, που τυγχάνει και μέλος του Δ.Σ. της Oμοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου. «Είναι δύσκολο μέτρο, ειδικά για τα μικρά καταστήματα. Θα στρέψει τους καταναλωτές στα ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση οι ανεμβολίαστοι να επιβαρυνθούν για rapid test για να κάνουν τα ψώνια τους απλά», αναφέρει, επισημαίνοντας επίσης ότι πολλά από τα προϊόντα λιανεμπορίου πωλούνται και στα σούπερ-μάρκετ, για τα οποία δεν ισχύουν τα νέα μέτρα με αποτέλεσμα αυτά πρακτικά να ευνοούνται έναντι των υπόλοιπων επιχειρήσεων. «Ως Ομοσπονδία θα προσπαθήσουμε είτε να ανατρέψουμε τα μέτρα αυτά, είτε να βελτιωθούν», σημειώνει.
«Τα νέα μέτρα είναι απογοητευτικά, είναι θάνατος για το λιανεμπόριο, σε μια περίοδο που η κατάσταση για την αγορά είναι ήδη οριακή», δηλώνει και ο έμπορος Γιώργος Τσεσμετζής, επισημαίνοντας πως τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν ενώ έχουν προηγηθεί πέντε πολύ δύσκολα χρόνια για τους καταστηματάρχες, με τις αλλεπάλληλες κρίσεις από την εφαρμογή των μνημονίων και το μεταναστευτικό μέχρι τον κορονοϊό, που έχουν πλήξει τις επιχειρήσεις τους. «Δεν δουλεύει έτσι το εμπόριο. Χρειάζεται μια ομαλότητα, με αυτές τις συνθήκες μειώνονται οι πελάτες και ο τζίρος μας», προσθέτει.
«Πρακτικά μας έβαλαν ξανά σε ένα τεχνητό lockdown και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μας επιδοτήσουν» σχολιάζει η έμπορος Βάσω Καφαλούκα, που τονίζει ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες ο κόσμος δεν κατεβαίνει στην αγορά και οι επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν ακόμη κι αν είναι τυπικά ανοικτές. Και όλα αυτά γιατί όχι μόνο οι ανεμβολίαστοι, αλλά ούτε οι εμβολιασμένοι καταναλωτές θα μπαίνουν σε μια διαδικασία ταλαιπωρίας για να κάνουν τα ψώνια τους. «Όλοι στην αγορά της Μυτιλήνης τηρούμε τα μέτρα. Αυτά θα έπρεπε να εφαρμοστούν σε μεγάλες πόλεις και μεγάλες επιχειρήσεις. Πλήττονται οι μικρομεσαίοι», δηλώνει.
Η Μαρίτα Δόλκα από την πλευρά της υπογραμμίζει πως όλη αυτή η διαδικασία, που επιβάλλει πλέον η Κυβέρνηση, είναι πρακτικά δύσκολο να ακολουθηθεί. «Τι θα γίνει από επιχειρήσεις που τις τρέχει μόνο ο ιδιοκτήτης ή έχουν έναν υπάλληλο; Ένα άτομο θα πρέπει ταυτόχρονα να πραγματοποιεί τους ελέγχους και να εξυπηρετεί. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα» αναφέρει, σημειώνοντας πως οι συνθήκες που τελικά θα διαμορφωθούν θα παραπέμπουν στην εποχή του “click away” με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά: «Καταλήγουμε να παίρνουμε τον ρόλο του αστυνόμου, αλλά δεν είναι αυτή η δουλειά μας».
«Στις δικές μας επιχειρήσεις μπαίνουν εκ των πραγμάτων λίγα άτομα. Είναι άδικο τα μέτρα αυτά να μην ισχύουν και στα σούπερ-μάρκετ και τις εκκλησίες», σχολιάζει η Κλειώ Χατζηδανιήλ, σημειώνοντας αυτό ως αρνητικό στα μέτρα που κατά τη γνώμη της βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση. Βάζει, επιπλέον, και τον παράγοντα της ατομικής ευθύνης: «Τα μέτρα από μόνα τους δεν κάνουν τίποτα. Πρέπει και ο καθένας να προστατεύει και τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του».
Η εστίαση
Για ένα ακόμη πλήγμα στον χώρο της εστίασης κάνει λόγο ο ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου ΑΣΠΙΔΑ, Δήμος Καραμπεάζης. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, το αντίθετο… Διπλασιάζει το πρόστιμο σε εμάς, ενώ πρακτικά πρέπει να διαχειριστούμε αυτόν που προσπαθεί να μας ξεγελάσει» σχολιάζει, συμπληρώνοντας πως όπως έχει διευκρινιστεί από την αστυνομία θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακόμη και για τις περιπτώσεις που εντοπιστούν πελάτες χωρίς αστυνομική ταυτότητα, καθώς έτσι θα διαπιστώνεται πως πρακτικά δεν θα έχει γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Σημειώνει επίσης, ότι με τα νέα μέτρα θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να «διώξουν» πελάτες. «Είναι πολύ κακό και άσχημο οι μαγαζάτορες να διώχνουν κόσμο. Δυστυχώς όμως θα φτάσουμε εκεί, αλλά και αυτά τα μέτρα δεν θα είναι αποτελεσματικά. Με τόσες χιλιάδες κρούσματα ήθελε άλλα μέτρα, όχι αύξηση των απαιτούμενων τεστ και των προστίμων» δηλώνει, προσθέτοντας πως είναι αδύνατο οι επιχειρήσεις εστίασης να δουλέψουν με αυτές τις συνθήκες.
Παρέμβαση Επιμελητηρίου για τα νέα μέτρα
Εν μέσω αυτού του περίεργου κλίματος στην αγορά, με τους επιχειρηματίες να είναι απογοητευμένοι και προβληματισμένοι για τα νέα μέτρα, το Επιμελητήριο Λέσβου έκανε τη δική του παρέμβαση. Πιο συγκεκριμένα έστειλε επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία Υγείας, και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ζητώντας την τροποποίηση των μέτρων, σχετικά με το κομμάτι των ελέγχων από τους επιχειρηματίες.
Αναλυτικά η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Στα νησιά μας (Λέσβος, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος), υπάρχουν κατά κύριο λόγο μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων και είναι ως επί το πλείστον οικογενειακές.
Θεωρούμε βέβαιο ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα επιφέρουν σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα θα αυξήσουν το κόστος λειτουργίας τους. Οι επιχειρηματίες καλούνται αφενός να υποβάλουν τα self tests των εργαζομένων τους στην ανάλογη πλατφόρμα, αφετέρου να ελέγχουν τους πελάτες τους κατά την είσοδό τους στα καταστήματα, για το εάν φέρουν το ανάλογο πιστοποιητικό, κινδυνεύοντας να πληρώσουν δυσβάσταχτα πρόστιμα, και να αναγκαστούν σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.
Το μέτρο του ελέγχου κατά την είσοδο των καταναλωτών στα καταστήματα, επιπροσθέτως, ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και στρέφεται κατά της ισότιμης αντιμετώπισης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα στα μεγάλα super market τα οποία πωλούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, πέραν των τροφίμων, οι καταναλωτές μπορούν να εισέρχονται χωρίς να ελέγχονται, ενώ στα μικρά τοπικά καταστήματα, οι καταναλωτές θα πρέπει να ελεγχθούν από τον επιχειρηματία.
Αναγνωρίζουμε την απόλυτη ανάγκη της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της αντιμετώπισης της διασποράς του ιού, παρ όλα αυτά ο επιχειρηματικός κόσμος, έχοντας πληγεί ανεπανόρθωτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είναι δυνατόν να επωμιστεί και την ευθύνη και το κόστος των ελέγχων, ούτε να υποκαταστήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας».