Αναρμόδιο το Δικαστήριο για την υπόθεση των 24

Η κατηγορούμενη Σάρα Μαρντίνι της οποίας η είσοδος στη χώρα δεν επιτρέπεται
Spread the love


Αναρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση των 24 κατηγορουμένων μελών ή δραστηριοποιούμενων μέσω της ΜΚΟ ERCI, που βαρύνονται με βαριές κατηγορίες, έκρινε πως είναι το Δικαστήριο της Μυτιλήνης χθες, παραπέμποντας την υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Αυτό εξαιτίας της δικηγορικής ιδιότητας ενός εκ των Ελλήνων κατηγορουμένων, με την νέα ημερομηνία εκδίκασης να μένει να προγραμματιστεί το πιθανότερο για την επόμενη άνοιξη. Στο μεταξύ αρκετοί από τους κατηγορούμενους δεν προσήλθαν, μεταξύ των οποίων και η κατηγορούμενη Σύρια Σάρα Μαρντίνι, της οποίας η είσοδος στη χώρα δεν επιτρέπεται.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε χθες το πρωί στα Δικαστήρια της Μυτιλήνης με έντονη την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και αρκετών αλληλέγγυων προς τους κατηγορούμενους, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο, αλλά και απεσταλμένων από ΜΜΕ του εξωτερικού. Η διαδικασία, μάλιστα, διεκόπη καθώς υπήρχε διερμηνεία στα Αγγλικά, αλλά όχι και στα Ολλανδικά, γλώσσα που αιτήθηκε ένας εκ των κατηγορουμένων, για να συνεχιστεί λίγη ώρα αργότερα και εν τέλει να αποφασιστεί η παραπομπή της υπόθεσης σε ανώτερο δικαστήριο. Αναρμόδιο αποφάσισε πως είναι επίσης και για μια σειρά άλλων ζητημάτων, που έθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, για τα οποία θα αποφασίσει πλέον το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν λιγότεροι από τους μισούς οι κατηγορούμενοι που εμφανίστηκαν χθες στα Δικαστήρια της Μυτιλήνης για την εκδίκαση της υπόθεσής τους, καθώς οι 14 από αυτούς είτε δεν κλητεύθηκαν, είτε είναι αγνώστου διαμονής και δεν βρέθηκαν κατά την κλήτευση, ή για άλλους λόγους, όπως στην περίπτωση της κατηγορούμενης Σάρα Μαρντίνι, που δεν ήταν δυνατό να παραστεί λόγω της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας, που της έχει επιβληθεί. 

Σύμφωνα με τον συνήγορο της κ. Μαρντίνι, Χάρη Πέτσικο, η πελάτης του έχει καταθέσει προσφυγή για την ανάκληση αυτής της απαγόρευσης προκειμένου να μπορεί να παραστεί στη δίκη και να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Με υπαιτιότητα του Ελληνικού Δημοσίου, ωστόσο, η εκδίκαση της συγκεκριμένης προσφυγής έχει αναβληθεί επτά φορές, ενώ δεν έγινε δεκτό ούτε το αίτημα προσωρινής διαταγής άρσης της απαγόρευσης λόγω της δίκης. 

«Αποτελεί στοιχειώδες δικαίωμα ενός κατηγορουμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η Σάρα Μαρντίνι δικάζεται σε μια ξένη προς αυτή χώρα, χωρίς να της δίνεται η δυνατότητα να παραστεί στην δίκη. Είναι εξαιρετικά προβληματικό αυτό για την Ελληνική Δικαιοσύνη», σχολίασε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο κ. Πέτσικος. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «κατάφωρη παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων δίκαιης δίκης, ιδίως του δικαιώματος να μην δικαζόμαστε ερήμην» την περίπτωση της Σύριας κατηγορούμενης. 

Θυμίζουμε, πως οι 24 κατηγορούμενοι Έλληνες, Ευρωπαίοι πολίτες ή υπήκοοι τρίτων χωρών, είναι μεταξύ των 30 αρχικά συλληφθέντων που από το 2018 αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή σε δίκτυο διακίνησης μεταναστών. H συγκεκριμένη εκδίκαση, ωστόσο, έγινε για διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις για τις κακουργηματικές κατηγορίες που εκκρεμούν και τις οποίες αφορά η αρχική δικογραφία.

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη υπόθεση έχει στρέψει διεθνώς το ενδιαφέρον πάνω της, με παρεμβάσεις τόσο διεθνών οργανώσεων, όπως και επιφανών προσωπικοτήτων και πολιτικών. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει με επίσημη ανακοίνωσή της άδικες και αβάσιμες τις κατηγορίες, ενώ επισημαίνει πως έχουν σημειωθεί αρκετές σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην υπόθεση συγκεκριμένα ενός εκ των κατηγορουμένων.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση