- Έκκληση της Προέδρου του Παλαιοχωρίου, Σ. Κακλαμάνου να σταματήσει η υποβάθμιση της περιοχής
Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια η περιοχή γύρω από την Παναγιά την Κρυφτή, στη Μελίντα Πλωμαρίου, που έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο τοπίο με ΦΕΚ από το 2017 και η διαχείρισή του ανατέθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Μπάζα, σκουπίδια, ξύλα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς περιβάλλει το μοναδικό αυτό μνημείο που επισκέπτεται πλήθος κόσμου κάθε χρόνο. Η Πρόεδρος της Κοινότητας του Παλαιοχωρίου, Σοφία Κακλαμάνου, απευθύνει έκκληση να σταματήσει η ρύπανση της περιοχής και να συνδράμουν οι κάτοικοι και όλοι οι τοπικοί φορείς στην πρωτοβουλία ιδιωτών για την αξιοποίησή της.
Όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες, όλη η περιοχή γύρω από τη Μελίντα, προς το χωριό, τον Άγιο Χαράλαμπο, το Νεκροταφείο και μέχρι τον δρόμο προς Ακράσι έχει γεμίσει με μπάζα και κάθε λογής σκουπίδια, που κατά σύστημα κάποιοι πετούν εκεί, υποβαθμίζοντας και μολύνοντας το περιβάλλον. Σύμφωνα με την κ. Κακλαμάνου, δεν πρόκειται για σημερινό φαινόμενο αλλά για μια συνεχή υποβάθμιση τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια. Κι όλα αυτά ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάδειξη της περιοχής με την ανέγερση νέων εξοχικών κατοικιών, που ήδη σχεδιάζονται από τον αρχιτέκτονα, Παναγιώτη Θεοδωρίδη. «Είναι κρίμα να υπάρχει αυτή η εικόνα γύρω από την Παναγιά την Κρυφτή, ένα μοναδικό προστατευόμενο τοπίο που όλοι πρέπει να διαφυλάττουμε σαν κόρη οφθαλμού», είπε στα “Νέα της Λέσβου” η Πρόεδρος και συνέχισε: «Δεν ξέρουμε ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση, αλλά πρέπει να σταματήσει. Έχω ενημερώσει και τον Δήμο για την ανάγκη να καθαριστεί η ευρύτερη περιοχή, αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί έτσι και όχι μετά από λίγες μέρες να έχουμε τα ίδια».
Το πολιτισμικό τοπίο της Παναγιάς της Κρυφτής χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερης γεωλογικής, φυσικής, θρησκευτικής αξίας, με το ξωκλήσι να είναι κρυμμένο όλο στην ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου και με εντυπωσιακές εικόνες γεωλογικών σχηματισμών, ενώ στον πρόσφατο Γεωτουριστικό Χάρτη του Γεωπάρκου Λέσβου η περιοχή σημειώνεται ως γεώτοπος. Η ανάδειξη της περιοχής, της σημασίας των γεωλογικών δομών για την γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου, της χαρακτηριστικής γεωμορφολογίας του, των θερμών πηγών, της βιοποικιλότητας της περιοχής και η διευκόλυνση των απαιτούμενων επιστημονικών ερευνών, των εκπαιδευτικών δράσεων και των επισκέψεων ομάδων πολιτών, αποτελούν προτεραιότητες για την διαχείριση του προστατευόμενου τοπίου ώστε να αξιοποιηθεί ως σημαντικός πόρος για την ανάπτυξη της Λέσβου.
Παράλληλα η ανάδειξη της παράδοσης, η λειτουργία του ναΐσκου και οι υπερ-τοπικοί δεσμοί από τις μνήμες της πρόσφατης ιστορίας, αποτελούν τους κυριότερους λόγους της διατήρησής του, ως σύνθετου πολιτισμικού τοπίου.