Κυνική και άδικη χαρακτήρισε από τη Λέσβο την πολιτική και τη διαχείριση της Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του κόμματος Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος μαζί με την υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ, Κατερίνα Γεράκη, βρέθηκαν ως επικεφαλής κλιμακίου χθες στο νησί. Το κλιμάκιο επισκέφτηκε το πρωί την προσωρινή δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Μαυροβούνι, όπου διαπίστωσαν τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτή και συνομίλησαν με αιτούντες άσυλο και εργαζόμενους, ενώ κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα καταλόγισαν ευθύνες διαχρονικά στις ελληνικές κυβερνήσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο και όχι μόνο.
Τη σταθερή θέση του ΚΚΕ για το μεταναστευτικό επανέλαβε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής του κόμματος στη Λέσβο, Κώστας Ρήγας, ο οποίος προλόγισε τη συνέντευξη, σημειώνοντας πως η κυβερνητική πολιτική αποτελεί ουσιαστικά υλοποίηση σχεδίων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Θέση που σύμφωνα με τον κ. Ρήγα ταυτίζεται με τις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας, και αφορά τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών και τη χορήγηση εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους, την εναντίωση στη δημιουργία νέων δομών-φυλακών και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, καλώντας τον λεσβιακό λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα.
«Ήρθαμε εδώ για να αναδείξουμε την κατάσταση, τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν και να καταδείξουμε τους σχεδιασμούς για υπερδομές – φυλακές», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης, που υποστήριξε πως η Κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τη σκυτάλη της διαμόρφωσης της τρέχουσας κατάστασης του μεταναστευτικού από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει, η πολιτική που θα ακολουθηθεί θέλει κατά βάση τα αιτήματα να απορρίπτονται και τους αιτούντες άσυλο να ζουν σαν φυλακισμένοι σε άθλιες συνθήκες αναμένοντας την απέλασή τους. «Σημαία αυτής της πολιτικής είναι η καταστολή και οι επαναπροωθήσεις με χωροφύλακα την FRONTEX και το ΝΑΤΟ», σχολίασε θέτοντας και ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων, τη στιγμή που η φύλαξη των συνόρων εκχωρείται από την ελληνική κυβέρνηση.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπαδάκης και στις συνθήκες εργασίας εντός των δομών, σημειώνοντας πως η πολιτική αυτή θα στηριχτεί από λιγότερο προσωπικό που εργάζεται σε συνθήκες αβεβαιότητας, καθώς το κράτος μεταθέτει την ευθύνη διαχείρισης του μεταναστευτικού.
Στο δυσανάλογα μεγάλο βάρος, που σήκωσε το νησί της Λέσβου αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της η κ. Γεράκη, σημειώνοντας πως «παρά την προπαγάνδα της Κυβέρνησης διαπιστώνουμε πως τα προβλήματα παραμένουν και είναι μεγάλα, σε δομές με κακές συνθήκες, όπου πρόσφυγες και μετανάστες ζουν ουσιαστικά φυλακισμένοι». Έμφαση έδωσε και εκείνη στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, που όπως υποστηρίζει ενώ η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση της δομής έχει υπογράψει τετραετή σύμβαση με προοπτική ανανέωσης για ακόμη τέσσερα χρόνια, το προσωπικό απασχολείται με τρίμηνες και τετράμηνες συμβάσεις, σε συνθήκες ομηρίας. Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα στο υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό, που εν μέσω πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών που αυτή δημιουργεί, οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του έτους και δεν έχουν καμία ενημέρωση για την ανανέωσή τους ή μη. Κάλεσε, μάλιστα, τους εργαζόμενους να συντονιστούν και μεταξύ τους και με τα άλλα σωματεία του νησιού για να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους, σημειώνοντας πως με τη δύναμή του ο λεσβιακός λαός μπορεί να βάλει φρένο στις πολιτικές που εφαρμόζονται.