Χειρότερα δεν γίνεται!

Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας
Spread the love


  • Η επιδημιολογική έκρηξη φέρνει επαναξιολόγηση των νέων μέτρων πριν ακόμη εφαρμοστούν;

Αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε χθες στη χώρα μας, με τα νέα κρούσματα κορονοϊού να φτάνουν τα 21.657, υπερδιπλάσια του ως τώρα υψηλότερου αριθμού που είχε σημειωθεί από το ξεκίνημα της πανδημίας. Τα 177 από αυτά εντοπίστηκαν στη Λέσβο, με αποτέλεσμα το νησί μας όχι απλά να συνεχίζει να βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη, αλλά η εικόνα που διαμορφώνεται σε αυτό να είναι σχεδόν εφιαλτική. Εικόνα που το καθιστά μάλιστα ως μια από τις περιοχές που πρώτες θα δεχτούν την επιβολή τοπικών έντονα περιοριστικών μέτρων, εφόσον η διαμόρφωση της κάκιστης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας «επιβάλλει» στην Κυβέρνηση τέτοιες αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι το πώς θα διαμορφωνόταν η κατάσταση είχε αρχίσει ήδη να διαφαίνεται από χθες το πρωί. Η πρωινή αποτίμηση του ΕΟΔΥ έκανε λόγο για 15.000 κρούσματα και λίγο μετά τη μία το μεσημέρι τα κρούσματα ήταν ήδη 18.000, ενώ ο αριθμός των θετικών τεστ στη Λέσβο ήταν ήδη 74. Ο συνολικός αριθμός νέων κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια προκύπτει βέβαια από τον σαφέστατα πολύ μεγαλύτερο αριθμό διαγνωστικών τεστ σε σχέση με εκείνον της Δευτέρας, από τα οποία διαπιστώθηκαν 9.284 κρούσματα, δεν παύει όμως να θέτει τη συζήτηση για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σε εντελώς διαφορετική βάση. 

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας – όπως αναφέραμε και στο χθεσινό φύλλο – λίγο-πολύ περιορίζονταν στον χώρο της εστίασης και θα εφαρμόζονταν από τις 3 Ιανουαρίου, αφήνοντας την τρέχουσα εβδομάδα κάπως πιο «ελεύθερη». Γεγονός, που σχολιάστηκε έντονα, καθώς ο κλάδος της εστίασης ως άλλη «Ιφιγένεια» θυσιάζονταν ξανά, την ίδια στιγμή που στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση, αναβάλλοντας την αντίδρασή μας για μετά τις γιορτές, επιδείκνυε αργά αντανακλαστικά και αποφάσιζε να θέσει εαυτόν – και τη χώρα – πίσω από τις επιδημιολογικές εξελίξεις. Τα νέα εφιαλτικά δεδομένα, όμως, κάνουν πιο ορατό το ενδεχόμενο εφαρμογής των μέτρων νωρίτερα από την Πρωτοχρονιά, αν όχι και επέκτασής τους.

Στο κόκκινο

Τα ιστορικά υψηλά στην εξάπλωση του κορονοϊού είναι προφανές πως πέρα από την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων, φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο της εκτεταμένης εφαρμογής των τοπικών lockdown. Σε αυτή την περίπτωση, οι περιοχές που πρέπει να ανησυχούν είναι αυτές που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα επικινδυνότητας του επιδημιολογικού χάρτη, μια από τις οποίες είναι και η «βαθιά κόκκινη» Λέσβος.

Η Λέσβος με 204,78 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, πιάνει πλέον ποσοστά μεγαλουπόλεων… χωρίς να έχει τα χαρακτηριστικά τους και είναι ένα από τα τέσσερα μόλις νησιά, μαζί με την Εύβοια (164,12), την Κέρκυρα (153,3) και τη Σαμοθράκη η οποία βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ αρκετά ψηλά (κόκκινο) βρίσκεται και η Ρόδος (147,71), η Λευκάδα (173,05) και η δυτική Κρήτη (Χανιά – 150,08 και Ρέθυμνο – 107,47). Στην Περιφέρειά μας μόνο η Σάμος βρίσκεται στο πορτοκαλί, Χίος και Λήμνος είναι στο κίτρινο, ενώ Ικαρία και Άη Στράτης στο πράσινο. Και αυτό, καθώς στο νησί μας έχουμε από τα υψηλότερα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού (με εξαίρεση συνολικά την Ικαρία), αν και σε επίπεδο Περιφέρειας είμαστε σε πολύ καλό βαθμό εμβολιασμού (69,71% με τουλάχιστον μία δόση, 65,1% ολοκληρωμένο), με το μόνο νησί που βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα, εκείνο της Χίου (73,44% με τουλάχιστον μία δόση, 70,65% ολοκληρωμένο). Με λίγα λόγια, η αυξημένη διασπορά που παρατηρείται στο νησί μας θα πρέπει τουλάχιστον να μας προβληματίσει και να μας κάνει να αναρωτηθούμε: Τι πάει στραβά; 

Μείωση καραντίνας

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον εντύπωση παρά τους υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης προκαλεί η σύσταση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ για μείωση του χρόνου καραντίνας όσων έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό σε 5 ημέρες, αντί για 10 που ήταν μέχρι σήμερα, εφόσον όμως είναι ασυμπτωματικοί. Μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους. Τη σύσταση αυτή, μάλιστα, υιοθέτησε σχεδόν άμεσα η επιτροπή λοιμωξιολόγων, για όσους νοσούν από μετάλλαξη Όμικρον και δεν εμφανίζουν είτε καθόλου, είτε έχουν ήπια συμπτώματα.

Ειδικότερα, οι κανόνες απομόνωσης αφορούν άτομα που έχουν μολυνθεί, για τα άτομα που είναι ανεμβολίαστα, μερικώς εμβολιασμένα, πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.

-Ο χρόνος έναρξης της απομόνωσης ξεκινά την ημέρα που θα βγει κάποιος θετικός.

-Ένας ασθενής θα πρέπει να μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες, αντί για 10 που συνιστούσαν προηγουμένως.

-Στο τέλος των πέντε ημερών, εάν δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να φοράει μάσκα παντού, ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους, για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση