Τι μας φέρνει το νέο έτος;

Spread the love


  • Ευχάριστα και δυσάρεστα σε πολιτική, μεταναστευτικό, υγεία, οικονομία και τουρισμό

Η νέα χρονιά έφτασε και μαζί με αυτή θα έρθουν και όλα όσα αναμένουμε να μας απασχολήσουν τους επόμενους 12 μήνες στη Λέσβο. Πολλά από αυτά είναι «προδιαγεγραμμένα» και άλλα εκτιμήσεις, σε κάθε περίπτωση αξιολογώντας το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα για τον τόπο μας, κάνουμε μια προσπάθεια να «μαντέψουμε» τις ειδήσεις του 2022, για να είμαστε προετοιμασμένοι για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μεταναστευτικό

Προφανώς αν μπορούμε να περιμένουμε κάτι εδώ είναι η έναρξη εργασιών για τη νέα δομή φιλοξενίας στην περιοχή της Βάστριας. Τους προηγούμενους μήνες η ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου και πρόσφατα μπήκαν οι υπογραφές και στη σύμβαση ανάμεσα στην εταιρεία και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Τα στελέχη του Υπουργείου σημειώνουν σε όλους τους τόνους, πως το 2022 η Λέσβος θα έχει νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή, οπότε είναι φυσικό να μετράμε αντίστροφα για να ξεκινήσουν να δουλεύουν οι μπουλντόζες.

Βέβαια, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Δεν αποκλείεται φέτος να έχουμε μια επανάληψη των σκηνικών που ζήσαμε στην Καράβα και το Διαβολόρεμα, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα δηλώνει ετοιμοπόλεμη για να μην επιτρέψει την εκτέλεση των εργασιών. Μένει να δούμε αν οι αντιδράσεις θα είναι παρόμοιας έντασης με εκείνες του Φεβρουαρίου του 2020, αν θα έχουν το ίδιο το αποτέλεσμα και αν αυτό θα οδηγήσει σε εναλλακτική. 

Όπου εναλλακτική μπορεί να είναι και η «εύκολη» μονιμοποίηση του προσωρινού ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, όπου ήδη έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα και έχουν γίνει εργασίες, που όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν παραπέμπουν σε μόνιμο κέντρο. Για τη συζήτηση, σημειώνουμε πως η επίσημη χωρητικότητα της δομής στο Μαυροβούνι είναι 8.000 άτομα και ο πληθυσμός αυτή τη στιγμή λιγότερα από 2.000 άτομα, άρα η διαμόρφωση του ΚΥΤ είναι κάτι εφικτό. Με διαφορετικά χαρακτηριστικά βέβαια και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη άλλα τυπικά κωλύματα, τα οποία όμως κάτι μας λέει πως η Κυβέρνηση θα βρει τρόπους να ξεπεράσει.

 

Εκλογές

Η επίσημη θέση της Κυβέρνησης είναι πως θα εξαντλήσει την τετραετία. Από την άλλη οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται έτσι και αλλιώς, και όλο και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως θα οδηγηθούμε στις κάλπες είτε την ερχόμενη άνοιξη, είτε το φθινόπωρο και μάλιστα… δυο φορές, καθώς είναι εξαιρετικά απίθανο να σχηματιστεί Κυβέρνηση έπειτα από τις πρώτες εκλογές. Ερωτηματικό παραμένει το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες έπειτα από αυτή την εκλογική αναμέτρηση, με δεδομένη την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, που δημοσκοπικά τουλάχιστον καταγράφει διψήφια ποσοστά. Θα διατηρήσει αυτή τη δυναμική και στην «επίσημη» αναμέτρησή του με τους πολιτικούς αντιπάλους; Θα δείξει, όπως θα φανεί πώς θα κινηθούν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής σε επίπεδο συνεργασιών και πώς οι συνεργασίες αυτές θα γίνουν αποδεκτές από το εκλογικό σώμα.

 

Αυτοδιοικητικά

Μιλώντας για εκλογές μέσα στο 2022 θα ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο και για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι κάλπες για τις Περιφέρειες και τους Δήμους θα στηθούν σε σχεδόν δύο χρόνια από τώρα, τον Οκτώβριο του 2023, αλλά το γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει να κλείσουν έως το καλοκαίρι πριν τις εκλογές καθώς επίσης και η πίεση για το καλύτερο δυνατό «πλασάρισμα» στον προεκλογικό μαραθώνιο θα κάνει τους υποψηφίους να ανακοινώσουν την κάθοδό τους και επίσημα. Μαραθώνιος, που έχει ήδη ξεκινήσει για πολλούς από αυτούς, που ήδη κάνουν επαφές, στήνουν συμμαχίες και συγκεντρώνουν υποψηφίους για να ριχθούν στη μάχη.

Δεδομένες – εκτός εξαιρετικού απροόπτου – είναι οι υποψηφιότητες Μουτζούρη, Κύτελη και Βέρρου που θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους στην Περιφέρεια, τον Δήμο Μυτιλήνης και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα… το χάος! Ονόματα παίζουν πολλά και μέσα σε αυτή τη χρονιά θα δούμε και ποιοι από τους εν ενεργεία αυτοδιοικητικούς θα συνεχίσουν στον ίδιο βαθμό αυτοδιοίκησης ή θα μεταπηδήσουν σε άλλο, ποιοι θα ακολουθήσουν το ίδιο ψηφοδέλτιο ή θα πάρουν μεταγραφή σε διαφορετικό και βέβαια ποιοι θα είναι οι «νεοεισερχόμενοι» της τοπικής πολιτικής σκηνής με μόνο βέβαιο ότι αυτοί θα υπάρξουν.

Από την άνοιξη θα αρχίσουν πιθανότατα οι ανακοινώσεις, πιο έντονα θα πρέπει να τις περιμένουμε ένα χρόνο πριν τις εκλογές, το φθινόπωρο του 2022 δηλαδή.

 

Πανδημία

Όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας είναι τόσο ευμετάβλητο το σκηνικό που περισσότερο τις προσδοκίες μας μπορούμε να εκφράσουμε παρά εκτιμήσεις, αν και λίγο-πολύ τα δεδομένα δείχνουν προς τα πού οδεύουμε. Η πορεία εμβολιασμών και ταυτόχρονα η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον με τη σημαντικά ελαφρύτερη νόσηση σχετικά με τη Δέλτα, η οποία υποχωρεί, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για να περάσουμε σε μια εντελώς διαφορετική επιδημιολογικά περίοδο, όπου δεν θα έχουμε εξαλείψει τον κορονοϊό, αλλά θα έχουμε τουλάχιστον να κάνουμε με έναν σχετικά «αδύναμο» ιό, που θα έχουμε αναπτύξει βιολογικά μηχανισμούς καλύτερης αντιμετώπισής του. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ελάχιστες νοσηλείες σε ΜΕΘ, ελάχιστα ποσοστά θνησιμότητας, ελαφριά νόσηση από τον πληθυσμό. Μακάρι…

 

Οικονομία

Εδώ δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε ευχάριστα. Αφενός έχουμε προαναγγείλει πως τα απόνερα των μέτρων για την πανδημία θα τα δούμε το προσεχές διάστημα και πολλές επιχειρήσεις εστίασης και εμπορίου θα βάλουν λουκέτο, καθώς δεν έχουν καταφέρει να σηκώσουν κεφάλι και οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δεδομένα που διαμορφώνονται. Δυστυχώς θα δούμε πολλά καταστήματα να κλείνουν στη Μυτιλήνη και το υπόλοιπο νησί, κάτι που μεταφράζεται σε δύσκολες μέρες που έρχονται για πολλές οικογένειες.

Την ίδια στιγμή, το τοπίο που διαμορφώνεται στην ενέργεια με τις τρομερές αυξήσεις που έρχονται θα πλήξει όχι μόνο τις επιχειρήσεις (δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο, με βάση τα παραπάνω), αλλά και τα νοικοκυριά. Το οικονομικό περιβάλλον, που σχηματίζεται εν ολίγοις θα είναι ασφυκτικό σε όλα τα επίπεδα, απαιτούνται πρωτοβουλίες και αυτό δεν αποκλείεται να φέρει και άλλες εξελίξεις και σε άλλα μέτωπα, όπως των εκλογών που αναφέραμε παραπάνω.

 

Τουρισμός

Και εδώ τα σημάδια είναι δυσοίωνα. Το καλοκαίρι του 2021 δεν ήταν καλό για τον τουρισμό στη Λέσβο και ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς το διαπίστωσαν αυτό, δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να αλλάξει η εικόνα το επόμενο καλοκαίρι, τουλάχιστον όχι στον επιθυμητό βαθμό. Δεν μπορούμε να προσδοκούμε διαφορετικά και καλύτερα αποτελέσματα μέσα από έναν «μια από τα ίδια» σχεδιασμό – αν υπάρχει και αυτός – οπότε η κατάσταση μάλλον θα είναι η ίδια, αν όχι χειρότερη. Και αυτό χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τυχόν νέα προβλήματα και περιορισμούς της πανδημίας, τη στιγμή που δεν έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς για να απορροφήσουμε τους κραδασμούς τους.

Πόσο μέσα ή πόσο έξω θα πέσουμε για τα παραπάνω θα φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Εδώ θα είμαστε για να τα καταγράφουμε.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση