Καμιά αναβολή στο άνοιγμα των σχολείων, καθώς χθες άναψε το πράσινο φως της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων έμεινε σταθερό στη θέση του οι μαθητές και μαθήτριες να επιστρέψουν στις αίθουσες την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, παρά την έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες με το ένα ρεκόρ να σπάει μετά το άλλο. Ωστόσο προσαρμόζονται τα πρωτόκολλα, τα οποία περιλαμβάνουν εβδομαδιαία self-test για όλα τα παιδιά κι ακόμη και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Και αυτό καθώς μεταξύ άλλων σύμφωνα με την Υπουργό Νίκη Κεραμέως, στα σχολεία τα παιδιά προστατεύονται καλύτερα.
«Είναι προτιμότερο τα παιδιά να έρχονται στο σχολείο και να γίνονται έλεγχοι εντός του σχολικού πλαισίου παρά το αντίθετο» είχε σχολιάσει η κ. Κεραμέως σε αθηναϊκά μέσα, σημειώνοντας πως στην απόφαση να μην δοθεί παράταση στις διακοπές των Χριστουγέννων και να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους συνηγόρησαν τρεις παράγοντες: Πρώτον ότι μέσα στις τάξεις οι μαθητές φορούν απαρέγκλιτα τις μάσκες τους, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται στις εξωσχολικές δραστηριότητες, δεύτερον ότι στη διά ζώσης λειτουργία γίνονται συστηματικά τεστ στους μαθητές, και τρίτον ότι ισχύει ειδικό πρωτόκολλο αυστηρών ελέγχων όταν υπάρξει κρούσμα στην τάξη. Όλα αυτά ενώ από τις ανακοινώσεις προκύπτει πως το Υπουργείο αντιμετωπίζει με «σφεντόνες» το μεγάλο κύμα της πανδημίας.
Επέκταση τεστ
Η σημαντική αλλαγή που προκύπτει στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων είναι η πραγματοποίηση δύο self-test εβδομαδιαίως για όλους τους μαθητές και μαθήτριες και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, αντί για τους ανεμβολίαστους μαθητές που ίσχυε μέχρι πρότινος. Επιπλέον, αν και φημολογούνταν η αύξηση του αριθμού των τεστ σε 3 την εβδομάδα, αυτό τελικά θα ισχύει μόνο για την πρώτη, δηλαδή από 10 έως 15 Ιανουαρίου. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η διενέργεια 2 rapid και 1 selt test επιπλέον (φτάνοντας τα 5 συνολικά) την εβδομάδα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τμήματος όπου θα εμφανιστεί κρούσμα, αντί για τα παιδιά που κάθονταν σε θέσεις γύρω από αυτό. Ωστόσο παραμένει το 50%+1 νοσούντων μαθητών ως όριο για να κλείσει ένα τμήμα.
Γίνονται τα τεστ;
Την ίδια στιγμή βέβαια, εκπαιδευτικοί περιγράφουν μια κατάσταση που καθιστά το μέτρο της πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού στην σχολική κοινότητα μέσα από αυξημένα self-test αναποτελεσματικό. Ειδικότερα, υπάρχουν αναφορές πλείστων περιπτώσεων που ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό αποκαλύπτουν κατά λάθος μέσα στην αθωότητά τους πως στην πραγματικότητα δεν κάνουν το τεστ, αλλά την ίδια στιγμή έχουν στην κατοχή τους τη σχετική βεβαίωση ή έχει γίνει η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος στην πλατφόρμα. Εν ολίγοις, ένας μεγάλος αριθμός γονέων, άγνωστο με ποια λογική, επιλέγει να μην κάνει το τεστ στο παιδί του…