Τα καλύτερα βιβλία των τελευταίων 125 ετών

Spread the love

Τη λίστα με τα πέντε καλύτερα βιβλία των τελευταίων 125 ετών δημοσίευσαν οι New York Times, η οποία προέκυψε από τις ψήφους των αναγνωστών τους με αφορμή τη συμπλήρωση 125 ετών για τη στήλη κριτικής βιβλίων, που κατά κύριο λόγο βασίζεται στις προτάσεις των αναγνωστών. Χιλιάδες αναγνώστες από 67 διαφορετικές χώρες έκαναν τις προτάσεις τους απ’ τις οποίες προέκυψαν 25 επικρατέστεροι τίτλοι. 200.000 άτομα ψήφισαν μεταξύ αυτών και έτσι προέκυψαν τα 5 καλύτερα (σύμφωνα με τους ίδιους) βιβλία. Ποια είναι αυτά;

«Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια»

«Σκοτώστε όσες κίσσες θέλετε, αν μπορείτε να τις πετύχετε, αλλά να θυμάστε ότι είναι αμαρτία να σκοτώσεις τα κοτσύφια». Αυτή είναι η συμβουλή του δικηγόρου Άτικους Φιντς στα παιδιά του, καθώς ο ίδιος αποφασίζει να υπερασπιστεί στο δικαστήριο το πραγματικό “κοτσύφι” αυτής της υπέροχης ιστορίας, έναν νεαρό μαύρο. […]

Το φαινομενικά γαλήνιο και ειρηνικό Μέικομπ της Αλαμπάμα είναι στην πραγματικότητα βουτηγμένο στην προκατάληψη, τη βία και την υποκρισία. Αλλά τη ναρκωμένη συνείδηση της πόλης θα συνταράξει το σθένος ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για δικαιοσύνη… Ένα από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ, το «Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια» του Χάρπερ Λι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αξιολογότερα κλασικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας.

«Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού»

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Τόλκιν, όπου παρουσιάζεται η αιώνια μάχη του Καλού και του Κακού μέσα από ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και της περιπέτειας. Είναι το ξεκίνημα της περιπέτειας της θρυλικής συντροφιάς των Χόμπιτ με το πανίσχυρο ένα δαχτυλίδι απέναντι στον Άρχοντα του Σκότους, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1954 και μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από τον Πήτερ Τζάκσον το 2001. 

 

 

«1984»

Ένα βιβλίο που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και ως… προφητεία διά χειρός Τζορτζ Όργουελ, που αφορούσε το μέλλον του (γράφτηκε το 1949), αλλά για εμάς είναι ήδη παρελθόν! Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Όλα, ακόμα και το παρελθόν, όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν. Το έγκλημα της σκέψης είναι το θανάσιμο αμάρτημα. Γι’ αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: Ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα. Και όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος: Θα πεθάνει αγαπώντας τον Μεγάλο Αδελφό. 

«Εκατό χρόνια μοναξιά» 

Η ιστορία μιας πόλης, του Μακόντο, και μιας οικογένειας, των Μπουενδία και μέσα από τα πάθη, τα όνειρα, τις τραγωδίες, τις προδοσίες, τις ανακαλύψεις, τα θαύματα, τα μυστήρια και τις διαψεύσεις τους, η ιστορία μιας χώρας, μιας ηπείρου και ολόκληρου του κόσμου, από την πένα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ένα από τα γοητευτικότερα και πιο φημισμένα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα, που έβαλε τον συγγραφέα του σε τροχιά Νόμπελ Λογοτεχνίας, και που «από στόμα σε στόμα», όπως άρεσε στον συγγραφέα του να λέει, διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

 

«Αγαπημένη» 

Στο βιβλίο της νομπελίστριας συγγραφέως Τόνι Μόρισον, η Σιθ γεννήθηκε σκλάβα στον Νότο και δραπέτευσε στο Οχάιο, ωστόσο δεκαοκτώ χρόνια αργότερα δεν είναι ακόμη ελεύθερη. Την κατατρύχουν οδυνηρές αναμνήσεις από το Φιλόξενο Σπιτικό, το όμορφο αγρόκτημα που έγινε για την ίδια και τους συντρόφους της ο τόπος της απόλυτης φρίκης. Το καινούργιο της σπίτι το στοιχειώνει το φάντασμα του μωρού της που πέθανε χωρίς όνομα, από τα ίδια της τα χέρια, με μία μονάχα λέξη χαραγμένη στην ταφόπλακά του, να θυμίζει πως κάποτε έζησε: «Αγαπημένη».

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση