1.349 παιδιά «έμειναν σπίτι»

Φωτογραφία αρχείου
Spread the love


  • «Αυτορυθμίστηκε» η εκπαιδευτική κοινότητα με εκατοντάδες γονείς στη Λέσβο να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Στους ρυθμούς της μετάλλαξης Όμικρον κινήθηκαν χθες τα σχολεία, όπως ήταν αναμενόμενο, στην πρώτη ημέρα λειτουργίας τους για τη νέα χρονιά, με το πρώτο κουδούνι για το 2022 να βρίσκει πάνω από 1.000 μαθητές και μαθήτριες στα σπίτια τους είτε λόγω θετικών κρουσμάτων, είτε υπό τον φόβο της έκθεσης στον κορονοϊό. Αντίστοιχα δεκάδες οι νοσούντες εκπαιδευτικοί που δεν κατάφεραν να βρεθούν στα σχολεία για την εκτέλεση των καθηκόντων, σε μια μέρα που επικράτησε ο έντονος προβληματισμός και η έκδηλη ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα.

Η πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων επεφύλασσε τη μαζική δήλωση κρουσμάτων που πρακτικά προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, αλλά διαπιστώθηκαν την Κυριακή κατά την πραγματοποίηση του απαραίτητου self-test πριν την προσέλευση στο σχολείο χθες το πρωί. Συνολικά σε όλο τον νομό 270 ήταν τα παιδιά και 52 οι εκπαιδευτικοί που διαπιστώθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, οπότε απουσίασαν από τα σχολεία, και ειδικότερα 108 μαθητές και 33 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και 162 μαθητές και 19 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κρούσματα τα οποία, ενδεχομένως να «έσπαγαν» σε περισσότερες μέρες αν τα σχολεία λειτουργούσαν κανονικά και δεν δηλώνονταν όλα μαζί, αλλά από την άλλη εντείνουν την ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών.

 

«Ανοιχτά σχολεία»

Μπορεί τα νούμερα να μαρτυρούν μια ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία της Λέσβου αλλά και της χώρας γενικότερα, από την πλευρά των διευθύνσεων εκπαίδευσης ωστόσο τονίζεται η σημασία του να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά, τόσο για παιδαγωγικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους και για λόγους υγείας. «Τα παιδιά προσέχουν στα σχολεία και γενικά τα κρούσματα σε αυτά δεν είναι τρομακτικά πολλά. Από την άλλη είναι και η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον που δημιουργεί αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες και περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει η εβδομάδα», δηλώνει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη, επισημαίνοντας πως οι εκπαιδευτικοί θα σηκώσουν το βάρος της διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των σχολείων, όπως κάνουν πάντα.

«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, πολεμάμε πραγματικά για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, κάτι που είναι θετικό για τα παιδιά. Πρώτα και πάνω απ’ όλα να βάζουμε τι είναι καλό για τα παιδιά», σχολιάζει και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τίμος Θεοφανέλλης, ο οποίος επεσήμανε επίσης (όπως και η κ. Στρατάκη) πως στη Λέσβο δεν παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που υπήρξαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με έλλειψη self-test στα φαρμακεία. «Έχουμε μεγάλη διαθεσιμότητα από self-test και εδώ ως Διεύθυνση και δώσαμε σε σχολεία, ώστε να αντιμετωπιστούν επί τόπου κάποιες λίγες περιπτώσεις αμέλειας από την πλευρά γονέων, που μπορεί να ξέχασαν να προμηθευτούν», σημείωσε.

 

Έντονη ανησυχία

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός των κρουσμάτων που εμφανίστηκαν την πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργίας των σχολείων τη νέα χρονιά προκαλεί την έντονη ανησυχία των γονέων, οι οποίοι διχάζονται για το αν θα έπρεπε τη δεδομένη στιγμή τα σχολεία να ανοίξουν ξανά. «Φοβόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς. Καλώς όμως άνοιξαν τα σχολεία, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη ασφάλεια όχι απλά με τεστ. Υπάρχουν τμήματα των 20 και 25 ατόμων που είναι λες και στέλνεις τα παιδιά στη “σφαγή”», σημειώνει η Όλγα, μητέρα δύο παιδιών, που υποστηρίζει πως τα δύο χρόνια εκπαίδευσης με Webex ήταν «καταστροφή» για τα παιδιά. «Θεωρώ πως είχαν το καθήκον και τον χρόνο να προετοιμαστούν καλύτερα», σχολιάζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κωνσταντίνα, μητέρα επίσης δύο παιδιών. «Πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή. Και βέβαια τα τμήματα να κλείνουν με την εμφάνιση λιγότερων κρουσμάτων, να μην περιμένουμε να φτάσουμε στα μισά παιδιά», τονίζει.

Αρνητική στην επιστροφή των παιδιών στα σχολεία την συγκεκριμένη περίοδο δηλώνει η Ειρήνη, που προβληματίζεται έντονα με την εμφάνιση 15.000 κρουσμάτων στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που ήταν ήδη γνωστή από νωρίς το πρωί. «Το θεωρώ απαράδεκτο, δεν το δέχομαι. Είναι δυνατόν τα παιδιά να στριμώχνονται σε αίθουσες 5 επί 5, 14 παιδιά το ένα πάνω στο άλλο; Θα έπρεπε τα σχολεία να μείνουν κλειστά 1-2 μήνες ακόμη, ας συνέχιζαν τα παιδιά με Webex», υπογραμμίζει. 

Κάπου στη μέση τοποθετείται ο Άρης, που υποστηρίζει το σενάριο να έμεναν για μια ακόμη εβδομάδα κλειστά τα σχολεία και να δινόταν και μια ακόμη εβδομάδα μετά από αυτή σε περίπτωση που συνέχιζε ως έχει η κατάσταση: «Έτσι κι αλλιώς τα παιδιά αυτή την πρώτη εβδομάδα επαναλήψεις θα έκαναν, δεν θα έχαναν κάτι σημαντικό. Υπάρχει ανησυχία, γιατί πίσω στα σπίτια των παιδιών υπάρχουν ηλικιωμένοι συγγενείς και δουλειές που σε περίπτωση κρουσμάτων θα μείνουν πίσω. Υπάρχουν πολλοί γονείς που θα αποφύγουν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα».

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου, που είναι υπέρ της τηλεκπαίδευσης για ένα διάστημα 2 εβδομάδων, καταγγέλλοντας όμως πως από την Κυβέρνηση δεν υπάρχει πλατφόρμα για αυτόν τον σκοπό. «Η συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας και τη Cisco αφήνει τα παιδιά μας χωρίς πλατφόρμα για τηλεκπαίδευση. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως σε καμία περίπτωση η διά ζώσης εκπαίδευση δεν αντικαθίσταται απ’ την τηλεκπαίδευση και δεν επιθυμούμε να καθιερωθεί. Θα μπορούσε όμως να υπάρχει αυτή η δυνατότητα για μία-δύο εβδομάδες λόγω της έξαρσης της πανδημίας, ή σε περιόδους χιονόπτωσης που συμβαίνει συχνά στο χωριό μας. Με πολύ απλά λόγια δεν υπάρχει πλατφόρμα για τηλεκπαίδευση για έκτακτες περιπτώσεις μετά το σκάνδαλο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και το ελληνικό κράτος δεν μερίμνησε γι’ αυτό», σημειώνει στην ανακοίνωσή του σχολιάζοντας πως αντ’ αυτού η κυβέρνηση εγκληματικά αποφασίζει να ανοίξει τα σχολεία, αφήνοντας εκτεθειμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς παρά τις αντιδράσεις των ειδικών.

 

Πολλές απουσίες

Η απόφαση πολλών γονιών να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να επιστρέψουν άμεσα στα σχολεία, ειδικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, που είναι πιο ευέλικτη η πολιτική των απουσιών, αποτυπώνεται και στους αριθμούς των παιδιών που δεν εμφανίστηκαν χθες στην αίθουσα, χωρίς όμως να νοσούν από κορονοϊό. Σύμφωνα με την κ. Στρατάκη, στον νομό Λέσβου 400 παιδιά από τα 1.400 συνολικά δεν πήγαν την πρώτη ημέρα στα Νηπιαγωγεία και 679 παιδιά από τα 4.624 δεν πήγαν στα Δημοτικά: «Είναι περιπτώσεις παιδιών που μπορεί να έχουν ήδη κρούσμα στο κοντινό τους περιβάλλον, οπότε περιορίζονται, αλλά και πολλές που φοβούνται να επιστρέψουν στο σχολείο άμεσα».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση