Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Επιπλέον χρόνος στην ΤΕΡΝΑ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Βλέπουν μονιμοποίηση του ΚΥΤ στο Μαυροβούνι οι Πρόεδροι Μόριας και Παναγιούδας

Το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να ξεκινήσει ακόμη το έργο κατασκευής των νέων δομών σε Λέσβο και Χίο και αναβάθμισης της δομής Φυλακίου στον Έβρο οδήγησε την ΤΕΡΝΑ στο να ζητήσει επίσημα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παράταση, καθώς δεν «έπιασε» τις προθεσμίες, που είχαν τεθεί. Αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό, καθώς δόθηκε στην ανάδοχο εταιρεία ένας επιπλέον μήνας για την πρώτη προθεσμία, που προβλέπεται στη σχετική σύμβαση, την ίδια στιγμή που εκφράζονται εκ νέου ανησυχίες για το ενδεχόμενο η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι να γίνει μόνιμη.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού η ανάδοχος εταιρεία υποχρεούται να ολοκληρώσει το έργο σε διάστημα οκτώ μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Η συγκεκριμένη σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο και την ΤΕΡΝΑ (η οποία παρεμπιπτόντως μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής δεν είχε αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ), υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου 2021 και καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του έργου οριζόταν η 17η Αυγούστου 2022, ενώ προβλεπόταν η τήρηση αποκλειστικών και ενδεικτικών τμηματικών προθεσμιών, οι οποίες προφανώς αφορούν την πορεία εργασιών. Εργασίες, οι οποίες όμως λόγω των κινητοποιήσεων και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών δεν έχουν ξεκινήσει, με αποτέλεσμα η πρώτη αποκλειστική προθεσμία της 18ης Ιανουαρίου να χαθεί. Το Υπουργείο από την πλευρά του αναγνώρισε πως αυτό δεν συνέβη με υπαιτιότητα της ΤΕΡΝΑ, γεγονός που οδήγησε στην παράταση για ένα μήνα έως την 18η Φεβρουαρίου.

 

Ανησυχία για Μαυροβούνι

Παράλληλα, την ανησυχία τους για την τάση μονιμοποίησης της προσωρινής δομής στο Μαυροβούνι εξέφρασαν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Παναγιούδας και Μόριας, Βαγγέλης Βιόλατζης και Γιάννης Μαστρογιάννης, στη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα Ασύλου Μάνο Λογοθέτη και τον Ειδικό Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης, Ευάγγελο Κωνσταντίνου. Εξέφρασαν όμως και την αγωνία τους ότι το φαινόμενο των αφίξεων μεταναστών στη Λέσβο θα συνεχιστεί παρά την καλή φύλαξη των συνόρων.

Από την συνάντηση των Προέδρων της Παναγιούδας και της Μόριας με τους κ.κ. Λογοθέτη και Κωνσταντίνου

«Στα χωριά μας το τελευταίο διάστημα άρχισαν να περιφέρονται πάλι πρόσφυγες και μετανάστες και παρατηρούνται κλοπές σε σπίτια», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο Πρόεδροι, οι οποίοι σημείωσαν την παραδοχή τους ότι κάποια δομή πρέπει να υπάρχει στο νησί για την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων-μεταναστών, ενώ επανέλαβαν και την πάγια θέση τους υπέρ της δημιουργίας ενός κλειστού και ελεγχόμενου χώρου μακριά από κατοικημένες περιοχές και εκτός του κοινωνικού ιστού «προς όφελος και των κατοίκων του νησιού και των ίδιων των προσωρινώς διαμενόντων προσφύγων και μεταναστών».

Ο κ. Βιόλατζης και ο κ. Μαστρογιάννης, συζήτησαν επίσης για τις ζημιές που υπέστησαν στα χωριά τους τα προηγούμενα χρόνια, ζητώντας να ληφθεί μέριμνα για την αποκατάστασή τους, αλλά και για να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της λήψης αποζημιώσεων για το 2019 και το 2020. Επιπλέον, ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την παραχώρηση του χώρου του πρώην ΚΥΤ Μόριας στον Δήμο Μυτιλήνης για να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

 

Συνεργεία στη Χίο

Την ίδια στιγμή συνεργείο της αναδόχου εταιρείας βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή Θόλος στη Χίο, με στόχο να ξεκινήσουν τις εργασίες κατασκευής της νέας δομής στο νησί, γεγονός που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και κατοίκων του νησιού. Ειδικότερα δύο άτομα μετέβησαν στην περιοχή το πρωί της Παρασκευής για την πραγματοποίηση μετρήσεων, οι οποίοι μάλιστα κάλεσαν και την αστυνομία για να διασφαλιστεί πως θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις εργασίες τους, ωστόσο λίγο αργότερα το συνεργείο αποχώρησε.

Σε κάθε περίπτωση, η εντατικοποίηση των προσπαθειών της εταιρείας να ξεκινήσει το έργο που έχει αναλάβει είναι δεδομένη, καθώς είναι προφανές πως δεν μπορεί να δίνονται εσαεί παρατάσεις για την εκτέλεση του έργου, ούτως ώστε να μην ενεργοποιούνται και οι σχετικές ρήτρες καθυστερήσεων.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img