“To παίρνει πάνω του” το Υπουργείο

Spread the love


Τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το οποίο τίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, κατέθεσε η Κυβέρνηση, με την οποία αφαιρούνται αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες και εκχωρούνται στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου. Κίνηση η οποία αφενός έρχεται σε αντίθεση με την ως τώρα προσέγγιση που επικοινωνούσε η Κυβέρνηση και ήθελε την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τις Περιφέρειες της χώρας, αφετέρου έχει «άρωμα» νέων δομών, αφού ξεκάθαρα αναφέρεται πως η τροπολογία έχει ως στόχο να διασφαλίσει την κεντρική διευθέτηση του ζητήματος, που «δεν αποτελεί τοπική υπόθεση».

Ειδικότερα, η τροπολογία την οποία συνυπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, και Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αφορά την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις των έργων οδοποιίας, όταν αναφερόμαστε πρακτικά σε έργα οδοποιίας για τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), τις Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, τις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές (Κ.Ε.Δ.). Μέχρι σήμερα, η αρμοδιότητα αυτή ανήκε στις Περιφέρειες, αλλά με την εν λόγω τροπολογία η αρμοδιότητα αυτή εκχωρείται στο Υπουργείο, ειδικά όταν αφορά έργα οδοποιίας για τις δομές.

Προεκλογικά βέβαια και από το 2019 μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση υποσχόταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων, με στόχο την ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αναφερόταν στη Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για την απόδοση αρμοδιοτήτων προς τους ΟΤΑ (αρχής γενομένης από αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων), εκ του αποτελέσματος όμως και από την τροπολογία που τίθεται προς ψήφιση φαίνεται πως η προσέγγιση αυτή δεν ακολουθείται.

Η αιτιολόγηση

Στην αιτιολογική έκθεση, που συνοδεύει την τροπολογία, αναφέρεται ότι «η κατασκευή των δομών υποδοχής, ταυτοποίησης και προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο συνιστά βασικό εργαλείο εφαρμογής της κρατικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο εγείρει και ζητήματα δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας». Η αντιμετώπισή του, επομένως, σύμφωνα με την έκθεση, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηρισθεί ως τοπική υπόθεση και η διαχείρισή του να ασκείται από περιφερειακά όργανα. Αντίθετα, η άσκηση της παραπάνω αρμοδιότητας συνιστά αποστολή του Κράτους. Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος πρέπει οι μέθοδοι και τα μέσα να επιλέγονται και να εφαρμόζονται από τα κεντρικά όργανα του Κράτους, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδιασμού.

Στους στόχους της σχετικής τροπολογίας είναι επίσης η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την κατασκευή των δομών, που χαρακτηρίζεται απαραίτητη λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα του μεταναστευτικού. 

Αυτό που πρακτικά θέλει να πετύχει η Κυβέρνηση με την εν λόγω τροπολογία, είναι να κερδίσει χρόνο και να μην εξαρτάται από τις υπηρεσίες και τις διευθύνσεις της Περιφέρειας, απ’ όπου μπορεί να προέκυπταν και αρνητικές απαντήσεις οι οποίες θα προκαλούσαν επιπλέον καθυστερήσεις, σε έναν αγώνα δρόμου για την κατασκευή των νέων δομών, που έτσι και αλλιώς… δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα!

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση