- Καμία αλλαγή στο ωράριο εργασίας τους, ενώ δρομολογείται μείωση των ήδη χαμηλών αποδοχών τους
Όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα στο καθεστώς εργασίας των σχολικών καθαριστριών, που προσπαθούν μέσα σε ένα τρίωρο να ανταποκριθούν στις ανάγκες καθαρισμού των σχολείων, αλλά αντίθετα η κατάσταση διαφαίνεται πως θα γίνει ακόμη χειρότερη με τη μείωση που δρομολογείται για τις αποδοχές τους. Σε αυτό το κλίμα και καθώς έχει ήδη περάσει ένα μεγάλο μέρος της σχολικής χρονιάς, πολλές από τις γυναίκες έχουν απελπιστεί πλήρως και απογοητευμένες έχουν εγκαταλείψει σχεδόν κάθε διεκδίκηση, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που δηλώνουν πως τυχόν μείωση του ήδη χαμηλού μισθού τους θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και θα τις οδηγήσει σε παραίτηση.
Θυμίζουμε πως αποτελεί κεντρική απόφαση οι σχολικές καθαρίστριες να απασχολούνται μόνο για 3 ώρες την ημέρα, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις πρώτα απ’ όλα των ίδιων των εργαζόμενων, καθώς θεωρούν πως ο χρόνος αυτός δεν επαρκεί για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Πόσο μάλλον σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας, που πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε θέμα καθαριότητας και υγιεινής.
Ωστόσο παρά τις επανειλημμένες «οχλήσεις» προς τον Δήμο Μυτιλήνης για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρχε ανταπόκριση, μέχρι που οι καθαρίστριες πήγαν τον περασμένο Οκτώβριο στον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη, ο οποίος τους είπε αφενός να μην δουλεύουν επ’ ουδενί πέραν του ωραρίου τους, αφετέρου προέτρεψε όσες σχολικές καθαρίστριες εργάζονταν πέρυσι με πλήρη απασχόληση να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Δήμου για να γίνει η φετινή τους απασχόληση 5ωρη. Κάτι που, ωστόσο, όπως σημείωσε η Διευθύντρια Οικονομικών στις ίδιες τις εργαζόμενες δεν μπορούσε νομικά να συμβεί, καθώς είχαν ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις. Όπως και… δεν έγινε και οι καθαρίστριες συνεχίζουν να εργάζονται με τρίωρη απασχόληση.
Ίδια κατάσταση
Όπως αποκαλύπτουν οι σχολικές καθαρίστριες στα «ΝΕΑ της Λέσβου», από την πλευρά του Δήμου η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα συνεχώς αναβάλλεται. «Δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το θέμα. Μας είπαν να το δούμε από τη νέα χρονιά. Τώρα τον Γενάρη μας είπαν θα το δούμε τον Φεβρουάριο και πλέον μας λένε πως θα το εξετάσουμε τον Μάρτιο. Όμως κάπου εκεί τελειώνει και η σχολική χρονιά…», επισημαίνουν, σχολιάζοντας πως η συγκεκριμένη στάση έχει ως στόχο απλά να βάλει φρένο στις διεκδικήσεις τους μέχρι να τελειώσει η χρονιά και να «κλείσει» με αυτόν τον τρόπο το ζήτημα.
Στο μεταξύ οι καθαρίστριες συνεχίζουν να εργάζονται «άτυπες» υπερωρίες, από δική τους πρωτοβουλία προκειμένου να καθαρίσουν σωστά τα σχολεία, την ίδια στιγμή που δεν τους έχει παραδοθεί ούτε ο απαραίτητος εξοπλισμός (γάντια, μάσκες κλπ.) για να κάνουν τη δουλειά τους. «Το μόνο που μας έδωσαν ήταν ένα πακέτο με 25 μάσκες μιας χρήσης, οι οποίες ήταν και κακής ποιότητας. Κάποιες καθαρίστριες δεν μπήκαν στον κόπο να κατέβουν από τα χωριά για να τις παραλάβουν, αλλά παραδόξως όταν κάποιες άλλες ζήτησαν να τις πάρουν το απόθεμα είχε τελειώσει», υποστηρίζουν και προσθέτουν πως δεν λαμβάνουν πια ούτε κάποιες συσκευασίες γάλακτος που δίνονται ως υποστήριξη, τις οποίες έχουν λάβει ωστόσο άλλοι εργαζόμενοι του Δήμου.
Σχολιάζουν, δε, πως όποια από εκείνες ρωτά για τα εκκρεμή θέματα στην σχολική επιτροπή και τις υπηρεσίες «βρίσκει τον μπελά της», γεγονός που έχει σαν συνέπεια αρκετές από τις καθαρίστριες να δηλώνουν κουρασμένες. «Εμείς ζητάμε απλά τα μέσα για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Αν επιμένουν να μην μας τα δίνουν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι…», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Μείωση αποδοχών
Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται “να πέσει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι” της αγανάκτησης των σχολικών καθαριστριών, η οποία δεν είναι άλλη από τη δρομολογούμενη μείωση των αποδοχών τους, ενδεχομένως – όπως λένε – και από την επόμενη καταβολή μισθού στα μέσα Φεβρουαρίου. Όπως έχουν ενημερωθεί, σχεδιάζεται να κοπεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο λαμβάνουν, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 75 ευρώ λιγότερα στον μηνιαίο τους μισθό. Ωστόσο, ο μισθός τους είναι ήδη χαμηλός, κατά μέσο όρο περίπου 380 ευρώ, που σημαίνει ότι η διακοπή του εν λόγω επιδόματος θα έχει ως συνέπεια μια μείωση αποδοχών της τάξης του 20%.
«Δείχνει τι αντίληψη έχουν για το επάγγελμά μας και τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε το ότι σκοπεύουν να διακόψουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας» υπογραμμίζουν, επισημαίνοντας πως πέραν όλων όσων καθιστούν την εργασία τους ανθυγιεινή, εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων COVID-19 στα σχολεία, δεν είναι λίγες οι σχολικές καθαρίστριες που έχουν νοσήσει και αυτές λόγω της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον. «Καταλήγουμε να αμειβόμαστε με λιγότερα από 300 ευρώ τον μήνα πια και αυτό που μας λένε είναι “όσες δεν μπορούν, να αποχωρήσουν”» υποστηρίζουν, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως όντως αν μειωθούν επιπλέον οι ήδη χαμηλές αποδοχές πολλές καθαρίστριες θα παραιτηθούν. «Ποιος μπορεί να ζήσει με 300 ευρώ; Θα αναζητήσουμε αλλού δουλειά», λένε.
Παράπονα για γονείς
Δεν λείπουν, όμως, και τα παράπονα των σχολικών καθαριστριών για τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τους γονείς των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία γενικότερα. Θεωρούν πως θα έπρεπε και εκείνοι να ενώσουν τις φωνές τους με τις δικές τους, καθώς οι διεκδικήσεις των καθαριστριών έχουν να κάνουν με την ποιότητα των υπηρεσιών τους προς τα παιδιά τους, κάτι που όμως δεν γίνεται. «Αν οι γονείς ήταν δίπλα μας πραγματικά και μαζί διεκδικούσαμε κάποια πράγματα, θα ήταν άλλη η πίεση που θα ασκούσαμε και ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά», καταλήγουν.