- Τι προτείνει ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου για να ενεργοποιηθούν θέλοντας και μη οι υπεύθυνοι του κτηματολογίου και να αναλάβουν τις ευθύνες τους
Την ανησυχία του πως αν δεν κινηθεί συγκεκριμένα η Επιτροπή που συστάθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων με το κτηματολόγιο σε Μυτιλήνη και Γέρα, στο τέλος δεν θα επιτευχθεί τίποτα, εξέφρασε χθες ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου είναι από τους πρωτεργάτες των διεκδικήσεων των διορθώσεων στο κτηματολόγιο τα τελευταία 15 χρόνια και από τους πολύ καλούς γνώστες αυτών των θεμάτων, καθώς έχει μεγάλη αλληλογραφία με τα συναρμόδια Υπουργεία, αρχές και φορείς, έχοντας προσφύγει ακόμα και στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη.
Λόγω αυτής της δραστηριότητάς του είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Δημάρχου και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, στο περιθώριο της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το κτηματολόγιο, να προταθεί η συμμετοχή του στην Επιτροπή. Ωστόσο για άγνωστο λόγο την τελευταία στιγμή το όνομα του πρώην προέδρου δεν προτάθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη, που θα έκανε αυτήν την εισήγηση.
Ο Π. Αντωνίου
Σχολιάζοντας χθες στα Νέα της Λέσβου την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι «όπως πολύ σωστά αναδείξατε με το δημοσίευμά σας είδαμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο να ενώνει τις δυνάμεις του αφήνοντας στην άκρη τις όποιες πολιτικές διαφορές και να συμπαρατάσσεται στην κοινή προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών της Γέρας και της Μυτιλήνης. Αυτή η εικόνα που είναι σπάνια ικανοποίησε τους πολίτες όσο είχα την ευκαιρία να συζητήσω με κόσμο σήμερα, επόμενη μέρα της συνεδρίασης (σ.σ. χθες), οφείλω όμως να κάνω δύο επισημάνσεις: Έχοντας κακή εμπειρία από τον τρόπο λειτουργίας της Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση άποψή μου είναι πως αν δεν κινηθεί συγκεκριμένα η Επιτροπή στο τέλος δεν θα επιτευχθεί τίποτα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να γίνει προσφυγή κατά της κτηματολόγιο για τους χειρισμούς της μέχρι τώρα στο όλο θέμα και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ως νομικός, μπορεί να μας δείξει το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση πώς θα γίνει. Ενώ τα άλλα μέλη της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Μανωλακέλλης, ο κ. Βατός που γνωρίζουν από αυτά τα θέματα, όπως και ο Αντιδήμαρχος Γέρας κ. Μανούσος και ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων κ. Μαμώλης που γνωρίζουν τα προβλήματα στα χωριά από τους παθόντες μπορούν να τεκμηριώσουν. Ταυτόχρονα εφόσον πλέον η όλη προσπάθεια έχει τεθεί κάτω από την ομπρέλα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου ως Δήμος να προσφύγουμε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αυτές τις δύο ενέργειες πιστεύω ότι θα πετύχουμε τα εξής: Αφενός μεν η Κτηματολόγιο, στελέχη της οποίας και το τονίζω αυτό ΔΕΝ είναι υπέρ των όσων εμείς διεκδικούμε θα τεθούν προ των ευθυνών τους και θα το ξανασκεφτούν βλέποντας την πρόθεση του Δήμου να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, ενώ η όλη προσπάθεια εκ των πραγμάτων θα υποστηριχθεί και από τα Ευρωπαϊκά όργανα όταν τους δώσουμε να καταλάβουν τι έχει συμβεί στη Λέσβο, που είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα μαζί με την Κεφαλονιά».
Ο κ. Αντωνίου επεσήμανε πως αν δεν γίνουν αυτές οι ενέργειες δεν είναι αισιόδοξος ότι θα αλλάξει κάτι, υπογραμμίζοντας ότι συγκεκριμένα υπηρεσιακά στελέχη σε επίπεδο Αθηνών επιθυμούν να κλείσει η υπόθεση του κτηματολογίου για τη Λέσβο, με όποιες κι αν είναι οι συνέπειες για τους πολίτες: «Δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη σε μία περιοχή αν δεν υπάρχει σωστό κτηματολόγιο και ορθώς άκουσα τον κ. Βατό που ανέφερε ότι το κτηματολόγιο είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, σημειώνοντας εύστοχα το παράδειγμα της Κύπρου πού έχει εδώ και τόσες δεκαετίες έγκυρο κτηματολόγιο».
Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων χαρακτήρισε άδικο να καλούνται δημότες της Γέρας και της Μυτιλήνης για να νομιμοποιήσουν χωράφια ενός και δύο στρεμμάτων να επωμίζονται οικονομικά βάρη, που ενδεχομένως να προσεγγίζουν και την αξία της γης τους που προσπαθούν να διασώσουν.
«Ό,τι είχαμε να πούμε ως τόπος μέχρι τώρα έχει ζητηθεί από τον Δήμαρχο με έγγραφα από την κτηματολόγιο, πρέπει λοιπόν η Επιτροπή να αποφύγει να ξεκινήσει από μηδενικό στάδιο, αλλά να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Ο πρωθυπουργός της πατρίδας μας ζήτησε συγγνώμη από τους εγκλωβισμένους οδηγούς στα χιόνια, τουλάχιστον εδώ υπάρχει η συγγνώμη. Από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ούτε συγγνώμη στους χιλιάδες εγκλωβισμένους εδώ και 15 χρόνια και αυτό γιατί… δεν κινηθήκαμε έγκαιρα και δυναμικά, με ό,τι τούτο σημαίνει, διεκδικώντας και νομικά τα δικαιώματά μας και ένα σωστό, δίχως λάθη Κτηματολόγιο, αφήνοντας τους μοναδικούς υπεύθυνους στο απυρόβλητο και πληρώνοντας ακριβά όλοι εμείς τα πολλά και μεγάλα λάθη του, κινδυνεύοντας να χάσουμε και τις περιουσίες μας!», είπε καταλήγοντας ο κ. Αντωνίου.