Εκτός ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί;

Spread the love


Τελεσίγραφο έστειλε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα που παραμένουν ανεμβολίαστοι και οι οποίοι βρίσκονται γι’ αυτόν τον λόγο σε αναστολή εργασίας, καθώς αν δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν κινδυνεύουν να βρεθούν και εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έδωσε, μάλιστα, και χρονικό περιθώριο έως τις 31 Μαρτίου που λήγει η σχετική παράταση αναστολής, που δόθηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους, προκειμένου να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους εάν δεν θέλουν να χάσουν εντελώς τη δουλειά τους. 

«Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, δεν θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σημειώνοντας πως ο ισχύων νόμος αναφέρει πως οι υγειονομικοί μπαίνουν σε αναστολή εφόσον δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου (ή το μονοδοσικό) και όχι την ενισχυτική. Πρόσθεσε δε πως από τις 31 Μαρτίου η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει νομοθετική πρωτοβουλία για το πώς θα διαχειριστεί όσους παραμένουν μη εμβολιασμένοι, ξεκαθαρίζοντας πως δική του εισήγηση είναι αυτοί να τεθούν εκτός ΕΣΥ

Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε πως η κίνηση αυτή δεν αποτελεί «απόλυση», αλλά πως επί της ουσίας ο ίδιος ο υγειονομικός θέτει τον εαυτό του εκτός, καθώς δεν θα πληροί πλέον τα τυπικά προσόντα, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί εκ νέου παράταση της αναστολής. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το 96% των εργαζόμενων στο ΕΣΥ έχουν εμβολιαστεί.

 

Στο Βοστάνειο

Όσον αφορά το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, από την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, σε αναστολή τέθηκαν 42 εργαζόμενοι. Από τότε, οι περισσότεροι από τους μισούς επέστρεψαν στα καθήκοντά τους είτε γιατί εμβολιάστηκαν, είτε γιατί νόσησαν, επομένως μπόρεσαν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, λόγω του οποίου έγινε άρση της αναστολής. Μέχρι χθες το μεσημέρι, πάντως, από το νοσοκομείο της Μυτιλήνης βρίσκονταν σε αναστολή 17 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 2 γιατροί, 10 νοσηλευτές/τριες και 5 άτομα από το λοιπό προσωπικό.

 

Περιοριστικά μέτρα

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Πλεύρης έκανε αναφορά και στα περιοριστικά μέτρα τα οποία σταδιακά αποκλιμακώνονται, αφενός μεν γιατί η μετάλλαξη Όμικρον που έχει επικρατήσει έχει μικρότερη νοσηρότητα από την Δέλτα, αφετέρου δε γιατί όποια μέτρα και να πάρουμε, δεν είναι δυνατός ο περιορισμός της. 

«Η φιλοσοφία που υπάρχει παντού είναι ότι όσο φαίνεται μια σταθεροποίηση στα κρούσματα της πανδημίας, αναλόγως της πίεσης που δέχεται το κάθε Εθνικό Σύστημα Υγείας – εμάς παραμένει πιεσμένο – να πηγαίνουμε σε αποκλιμάκωση. Αλλά δεν μπορώ να δώσω σαφή οδικό χάρτη. Η πρόθεση είναι να αποκλιμακώνονται συνεχώς τα μέτρα και να μένουν τα απολύτως απαραίτητα», σημείωσε ο Υπουργός, χαρακτηρίζοντας ήπια τα μέτρα που είναι σε ισχύ στη χώρα μας. 

Με τα παραπάνω δεδομένα, ωστόσο, ενδεχομένως μια σκέψη θα ήταν πως η Κυβέρνηση «τραβάει στα άκρα» το ζήτημα με τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς, από την άλλη όμως είναι προφανές πως δεν μπορεί να τραβήξει επ’ αόριστον το καθεστώς αναστολής για όσους δεν εμβολιάζονται, καθώς η χαλάρωση του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να ενισχύσει και ένα αίσθημα «αδικίας» σε εκείνους που λόγω αναστολής έσπευσαν να εμβολιαστούν. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση