Δέκα οι νεκροί από τη μετάλλαξη Όμικρον

Spread the love


  • Ενδιαφέροντα δεδομένα από το νοσοκομείο Μυτιλήνης για την πορεία της Όμικρον και την παρουσία της Δέλτα

Δεν αλλάζει η εικόνα της διασποράς του κορονοϊού για τη Λέσβο, με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά πάνω από τα 200 και να πλησιάζουν και τα 300 κάποιες ημέρες, όπως προχθές Τρίτη. Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε για τον τόπο μας 256 νέα κρούσματα (σε σύνολο 19.618 κρουσμάτων στην επικράτεια), και αυτό αν μη τι άλλο δείχνει ότι ο κορονοϊός συνεχίζει να επελαύνει, καθώς η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον διευκολύνει την εξάπλωσή του. 

 

Η μετάλλαξη Όμικρον

Ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε στα Νέα της Λέσβου χθες η διοίκηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης για την ενημέρωση των αναγνωστών μας ως προς την μετάλλαξη Όμικρον, για την οποία τεκμηριώνεται πλέον ότι έχει επικρατήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό, όχι όμως καθολικά, καθώς συνεχίζει να μεταδίδεται και η μετάλλαξη Δέλτα.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις σε ασθενείς του νοσοκομείου επιβεβαιώνουν σε 60 δείγματα ασθενών που αναλύθηκαν στην Αθήνα ότι τα 47 κατηγοριοποιήθηκαν στην μετάλλαξη Όμικρον και τα 13 στη μετάλλαξη Δέλτα. 

Αυτό ναι μεν επιβεβαιώνει ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι αυτή που έχει επικρατήσει, όπως είναι αναμενόμενο, ωστόσο από την άλλη πλευρά δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα έστω σε μικρό ποσοστό συνεχίζει να υφέρπει.

 

Θάνατοι από Όμικρον 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις δειγματοληπτικές αναλύσεις σε βάθος που έχουν γίνει στους θετικούς ασθενείς του νοσοκομείου προκύπτει ότι 10 θάνατοι ασθενών που έχασαν τη μάχη νοσηλευόμενοι στο Βοστάνειο από επιπλοκές του κορονοϊού, είχαν χτυπηθεί από την μετάλλαξη Όμικρον. Πρόκειται για περιπτώσεις ασθενών που δεν είχαν εμβολιαστεί και αυτό αποδεικνύει ότι και η Όμικρον που θεωρείται εν πολλοίς ότι προκαλεί ήπια συμπτωματολογία, μπορεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα, να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο, με επιπλοκές που τροφοδοτούνται από αυτήν κι αυτό αν μη τι άλλο δείχνει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού για κάθε ενδεχόμενο.

Οι 10 θάνατοι ασθενών από Όμικρον έχουν ταυτοποιηθεί σε σύνολο 27 θανάτων που καταγράφηκαν στο νοσοκομείο από την αρχή του έτους και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που δείχνει το πόσο σοβαρά θα πρέπει να αντιμετωπίζει η κοινωνία και τη μετάλλαξη Όμικρον.  

Την ίδια ώρα μετά την λήξη των πιστοποιητικών για τους εμβολιασμούς στους εξηντάρηδες τη Δευτέρα, αρχίζει να καταγράφεται αισθητή άνοδος των ραντεβού για εμβόλιο από ανθρώπους αυτών των ηλικιών ώστε να κάνουν την τρίτη δόση. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ μέχρι πρότινος στο νοσοκομείο τα ραντεβού για εμβολιασμό σε ημερήσια βάση κινούνταν σε διψήφιους αριθμούς, χθες είχαμε τριψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα 138 άτομα, εκ των οποίων οι 18 έκαναν την πρώτη δόση, οι 39 την δεύτερη δόση και οι  80 την τρίτη δόση! 

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι εμβολιασμοί θα έχουν αυξητική πορεία και αυτό τουλάχιστον καταγράφουμε τις τελευταίες ημέρες», είπε στα Νέα της Λέσβου ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Καμπούρης.

Σε ό,τι αφορά τώρα τους υγειονομικούς που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με την τρίτη δόση, γι’ αυτούς δεν ισχύει καθεστώς αναστολής, όπως με τους συναδέλφους τους που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ωστόσο όσοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δεν κάνουν και την τρίτη δόση θα πρέπει να ακολουθούν το εργασιακό πρωτόκολλο που προβλέπεται με τα δύο Rapid test, έχοντας τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι!

 

Τέλος και οι απόκριες

Χωρίς τις αποκριάτικες εκδηλώσεις φαίνεται πως θα γιορτάσει η χώρα μας φέτος την αποκριά, καθώς αυτή είναι η εισήγηση που έκανε η αρμόδια Επιτροπή προς το Υπουργείο Υγείας. Παρότι δεν έχουν επικυρωθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί η εισήγηση, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται και το καθεστώς απαγόρευσης των όρθιων πελατών στην εστίαση.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση