- Σε αργία τέθηκε εφημέριος προνομιακής ενορίας της Μυτιλήνης, τον οποίο επανέφερε ο Μητροπολίτης στην οργανική του θέση σε χωριό χωρίς το δικαίωμα να λειτουργεί
- Ο εφημέριος θα συνεχίσει να εισπράττει τις αποδοχές του ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα βιοπορισμού για όσο θα παραμένει ανεμβολίαστος
Μπορεί από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου όταν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος προειδοποίησε τους 30 τότε αντιεμβολιαστές ιερείς των ενοριών της Μητροπόλεώς του ότι αν δεν εμβολιαστούν εντός μιας εβδομάδας θα τεθούν σε αργία, με στέρηση μισθού, να πέρασαν πάνω από 3 μήνες χωρίς να γίνει τίποτα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η μεγαλοθυμία του Δεσπότη δεν έχει και όρια.
Η πρώτη καμπάνα με αργία σε κληρικό «έπεσε» σε εφημέριο ενορίας της Μυτιλήνης και μάλιστα προνομιακής ενορίας στην οποία ήταν αποσπασμένος χρόνια. Τώρα επέστρεψε στην ενορία όπου βρίσκεται η οργανική του θέση, αλλά δεν έχει δικαίωμα να λειτουργήσει καθώς έχει τεθεί σε αργία!
Επίσημα κύκλοι της Μητροπόλεως Μυτιλήνης αναφέρουν ότι δεν πρόκειται παρά για επαναφορά του εφημέριου στην οργανική του θέση και τίποτα περισσότερο. Στην πραγματικότητα όμως ο κληρικός έχει τεθεί σε αργία από τον Δεσπότη και μάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν για αργία επ’ αόριστο! Εισπράττοντας όμως τις μισθολογικές του απολαβές, καθώς ο σεβασμιώτατος με πατρική αγάπη για να μην αντιμετωπίσει ο εφημέριός του πρόβλημα βιοπορισμού, τον επανέφερε στην οργανική του θέση για να συνεχίσει να αμείβεται, δεν έχει όμως το δικαίωμα και δεν λειτουργεί στο συγκεκριμένο ναό, καθώς συνεχίζει να κάνει τις λειτουργίες ο ιερέας που εδώ και χρόνια είναι ο στυλοβάτης της συγκεκριμένης εκκλησίας.
Αν και πληροφορίες του προηγούμενου διαστήματος, όπως αναδείχθηκαν από τα Νέα της Λέσβου, ανέφεραν ότι ο Σεβασμιώτατος θα μετέθετε τον κληρικό, τελικά τέθηκε σε αργία και επανήλθε στην οργανική του θέση σε χωριό πολύ κοντά στη Μυτιλήνη, εγκαταλείποντας την προνομιακή ενορία της οποίας είχε τα κλειδιά. Μάλιστα έχει ήδη αντικατασταθεί από άλλο εφημέριο ώστε να συνεχίζονται απρόσκοπτα οι λειτουργίες και η κάλυψη των αναγκών των πιστών της ενορίας.
Αρνούνται να ακούσουν
Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος, μέχρι τώρα στάθηκε με υπομονή απέναντι στους ανεμβολίαστους ιερείς του, τους οποίους ενώ προειδοποίησε από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη ότι θα τους θέσει σε αργία σε διάστημα μιας εβδομάδας αν δεν εμβολιαστούν, δεν προχώρησε εδώ και πάνω από τρεις μήνες, σε σημείο ώστε κάποιοι να διερωτώνται «γιατί το είπε αφού δεν το έκανε;».
Η πρώτη αργία σε κληρικό συζητιέται έντονα στους κόλπους της τοπικής εκκλησίας, ωστόσο δεν φαίνεται να κάμπτει τον πυρήνα των αντιεμβολιαστών κληρικών που λειτουργεί στον τόπο μας. Ο ίδιος ο κληρικός που τέθηκε σε αργία και φέρεται να είναι ανάμεσα στους πρωτοστάτες των αντιεμβολιαστών, μέχρι χθες τουλάχιστον δεν δήλωνε διατεθειμένος να κάνει το εμβόλιο, αρνούμενος να ακούσει κάθε άλλη άποψη.
Ενώπιος ενωπίω
Ωστόσο ο Μητροπολίτης Ιάκωβος προχωρά στο επόμενο στάδιο φέρνοντας τους ανεμβολίαστους ιερείς απέναντι στους γιατρούς για να απαντήσουν στα ερωτήματά τους με επιστημονικά επιχειρήματα. Αυτό θα γίνει αύριο Σάββατο, με τους τρεις γιατρούς που φτάνουν σήμερα Παρασκευή στη Μυτιλήνη για να εξετάσουν οικονομικά αδύναμους ασθενείς στο κοινωνικό ιατρείο της Μητροπόλεως. Οι γιατροί επρόκειτο να έρθουν στις 28 Ιανουαρίου, αυτό όμως αναβλήθηκε και καθορίστηκε για σήμερα Παρασκευή, ενώ αύριο Σάββατο στα γραφεία της Μητροπόλεως και συγκεκριμένα στο χώρο που βρίσκεται πάνω από το βιβλιοπωλείο, παρουσία του Δεσπότη, οι μη εμβολιασμένοι ιερείς καλούνται να κάνουν μία συζήτηση με τους γιατρούς, να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους και να λάβουν απαντήσεις.
Ουσιαστικά θα είναι και μία συζήτηση μεταξύ του Σεβασμιώτατου και των πατέρων και πραγματικά αυτή η πρωτοβουλία του Ιακώβου είναι σημαντική και ίσως έπρεπε να είχε γίνει από το φθινόπωρο, ώστε να επέλθει κάποια συμφωνία. Από την εξέλιξη αυτής της συνάντησης αλλά και την στάση των ιερέων το επόμενο διάστημα θα κριθεί και ποια στάση θα κρατήσει ο Μητροπολίτης της Μυτιλήνης. Επί του παρόντος ένας ιερέας δεν έχει δικαίωμα να φορέσει το πετραχήλι και αυτό, όπως λένε οι κληρικοί, είναι ό,τι χειρότερο, τουλάχιστον για καθέναν που σέβεται το ρόλο του. Σε κάθε περίπτωση ο κληρικός που βρίσκεται σε αργία τουλάχιστον θα εισπράττει τις αποδοχές του για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα βιοπορισμού.