- Ασυνεπείς οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Εταιρεία επειδή δεν λαμβάνουν από τη ΔΕΗ τα ανταποδοτικά τέλη
Το ταμείο είναι μείον στη ΔΕΔΑΠΑΛ και η Διοίκηση της Εταιρείας μαζί με τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αδυνατώντας να πληρώσουν το προσωπικό που ξεπερνά τα 200 άτομα (μόνιμοι υπάλληλοι και με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών) για τον προηγούμενο μήνα. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε την Τρίτη έκτακτη σύσκεψη του Προέδρου, Παναγιώτη Κατσαβέλλη, του Αντιπροέδρου, Στέφανου Αποστόλου, του Διευθύνοντα Συμβούλου, Κώστα Κουνέλλη με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μυτιλήνης, Ηρακλή Κουντουρέλλη, ενώ ενήμερη για την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Εταιρεία είναι και η Δημοτική Αρχή της Δυτικής Λέσβου. Η μόνη λύση που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι η περικοπή των εργολάβων που αυξάνονταν συνεχώς από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ οι δύο Δήμοι δεν καταβάλλουν τα ποσά που τους αναλογούν βάσει των προγραμματικών συμβάσεων που έχουν υπογράψει με την ΔΕΔΑΠΑΛ.
Η βασική αιτία του προβλήματος είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι Δήμοι του νησιού μας, όπως και σε όλη σχεδόν την χώρα, δεν εισπράττουν από τη ΔΕΗ τα ανταποδοτικά τέλη που τους αναλογούν επειδή δεν εξοφλούνται οι λογαριασμοί του ρεύματος από τους καταναλωτές λόγω οικονομικής αδυναμίας. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνονται διακανονισμοί από ολοένα και περισσότερους πολίτες και επιχειρηματίες και να μην εισρέουν στα ταμεία ολόκληρα τα ποσά που εκκρεμούν.
Την ίδια ώρα, ο Δήμος Μυτιλήνης αύξησε σημαντικά τα άτομα που απασχολεί στην Καθαριότητα μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ, από 60 που ήταν πέρυσι το καλοκαίρι σε 92 βάσει των τελευταίων συμβάσεων, αυξάνοντας και το κόστος της μισθοδοσίας. Μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών απασχολεί τους τελευταίους μήνες και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, αφού από 40 άτομα έφθασε στην τελευταία τρίμηνη σύμβαση που υπεγράφη από τον Μάρτιο έως τον Μάιο στα 55.
Πρόβλημα ρευστότητας
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΔΑΠΑΛ, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε από τις αρχές του χειμώνα αλλά πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στο ταμείο. Μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί οι υπάλληλοι μέχρι και τον Ιανουάριο, αλλά αν δεν εισρεύσουν άμεσα χρήματα από τους δύο Δήμους η Εταιρεία δεν θα μπορέσει να καταβάλλει την μισθοδοσία του προηγούμενου μήνα. Ο Στ. Αποστόλου διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα προέρχεται από τον Δήμο Μυτιλήνης που δεν έχει καταβάλει τα ποσά που του αναλογούν, βάσει των προγραμματικών συμβάσεων από τον περασμένο Αύγουστο, φθάνοντας τα οφειλόμενα στο ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις του μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο.
Το πρώτο μέτρο που έλαβε ο Δήμος Μυτιλήνης για να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα είναι να διακόψει τις συμβάσεις 27 υπαλλήλων που απασχολούνταν με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών από το τέλος του 2021. Παράλληλα, προσπαθεί να πιέσει τη ΔΕΗ για την καταβολή των ανταποδοτικών τελών που θα διατεθούν στη ΔΕΔΑΠΑΛ, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του ανοίγματος.
“Πονοκέφαλος” και το τέλος ταφής απορριμμάτων
Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο στην Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ προκαλεί το νέο τέλος ταφής απορριμμάτων που ισχύει από την 1/1/2022 και ανέρχεται σε 20 ευρώ για κάθε τόνο. Ήδη για τους δύο πρώτους μήνες της χρονιάς η Εταιρεία οφείλει 160.000 ευρώ και μέχρι το τέλος του εξαμήνου, δηλαδή τον Ιούνιο, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να καταβάλλει συνολικά περίπου 600.000 ευρώ.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Αποστόλου, «πράγματι, αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας όχι σαν Εταιρεία, αλλά επειδή μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ πληρώνονται πάνω από 200 άτομα που απασχολούνται στους δύο Δήμους. Δεν εισπράττουμε τα ποσά που θα έπρεπε για την μισθοδοσία αυτών των ανθρώπων και γι’ αυτό υπάρχει η καθυστέρηση στην πληρωμή του Φεβρουαρίου. Παράλληλα όμως μας απασχολεί και το νέο τέλος που θεσπίστηκε φέτος και πρέπει να καταβληθεί πάση θυσία μέχρι τον Ιούνιο. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους εργολάβους, αν προηγουμένως δεν έχει διασφαλιστεί το ποσό για το τέλος ταφής γιατί διαφορετικά θα καταλογιστεί στη Διοίκηση. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και να τηρηθούν οι συμβάσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ.