- Υπερτιμολογήσεις από εταιρείες-πυροτεχνήματα που απέκρυπταν έσοδα από το Δημόσιο. Χιλιάδες ευρώ έμπαιναν στις τσέπες των επιτηδείων κάθε μήνα
- Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ δύο εταιρείες διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων με έδρα σε νησί του Αιγαίου
Τον «ασκό του Αιόλου» μπορεί να ανοίξει πρόσφατη επιτυχία της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που εντόπισε τουλάχιστον δύο εταιρείες με έδρα σε νησιά του Αιγαίου, οι οποίες απέκρυπταν μεγάλα ποσά εσόδων από τη δραστηριότητά τους στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Και αυτό καθώς ακόμη και αν επίσημα δεν προκύπτει οι εν λόγω εταιρείες να έχουν την έδρα τους στη Λέσβο, θιγόμενοι επαγγελματίες συνδέουν την συγκεκριμένη υπόθεση με το μεταναστευτικό και μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο υπερτιμολογήσεων και εικονικών τιμολογήσεων δαπανών που αφορούν «οδοιπορικά» εργαζομένων, που έβαζαν στην τσέπη τεράστια ποσά ζημιώνοντας πολλαπλά το Δημόσιο!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ βρέθηκαν δύο επιχειρήσεις (μία εταιρεία και μία ατομική) που λειτουργούσαν με έδρα νησί του Αιγαίου με αντικείμενο δραστηριότητες «Υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων που προορίζονται για κατοικία» και οι οποίες από το 2017 και έως το 2020 υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Μάλιστα, τα ποσά που μεταξύ άλλων δεν δηλώθηκαν ήταν στη μία περίπτωση της τάξης του 1.446.094,77 ευρώ για το οικονομικό έτος 2020 (με αναλογούντα ΦΠΑ 165.436,53 ευρώ για τον οποίο επίσης δεν έγινε σχετική δήλωση) και για την άλλη περίπτωση για το οικονομικό έτος 2019 δεν δηλώθηκε ποσό της τάξης των 1.498.408,07 ευρώ και αναλογούντα ΦΠΑ 167.414,61 ευρώ.
Οι υποθέσεις αυτές, όμως, συνδέονται σύμφωνα με πληροφορίες με το μεταναστευτικό και μια περίοδο όπου επιτήδειοι εμπλεκόμενοι με το συγκεκριμένο ζήτημα, μέσα από διάφορα πόστα και συνεργασίες, βρήκαν τα κατάλληλα «παράθυρα» ώστε να θησαυρίζουν σε βάρος του Δημοσίου.
Τα «παράθυρα»
Εκεί που φαίνεται πως γινόταν πραγματικό… «πανηγύρι» ήταν στο κομμάτι των «οδοιπορικών», των χρημάτων δηλαδή που εισέπρατταν κάποιοι εργαζόμενοι της FRONTEX αλλά και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, που βρέθηκαν στη Λέσβο αλλά και στα άλλα νησιά και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας για να δουλέψουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ως αποζημίωση για τα έξοδα διαμονής και διατροφής. Ειδικότερα, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δικαιολογούσαν στους εργαζόμενούς τους που εργάζονταν «εκτός έδρας» συγκεκριμένα ποσά ημερησίως, με μόνη υποχρέωση των υπαλλήλων να είναι η προσκόμιση σχετικών παραστατικών που βρίσκονταν φυσικά σε αυτά τα όρια. Ακριβώς σε αυτό το σημείο βρισκόταν και το «παράθυρο» που αξιοποίησαν οι επιτήδειοι.
Για παράδειγμα, στο κομμάτι της διαμονής μίσθωναν ανά ομάδες κατοικίες, για τις οποίες κατέβαλαν μηνιαίο μίσθωμα της τάξης των 400 έως 600 ευρώ, όπου και έμεναν κανονικά. Παράλληλα έβρισκαν εταιρείες διαχείρισης σπιτιών για βραχυχρόνια μίσθωση, οι οποίες ήταν πρόθυμες να τους παρέχουν παραστατικά με το ανώτερο ποσό δαπάνης που δικαιολογούσε η υπηρεσία τους, αλλά στην πραγματικότητα τους κατέβαλαν για την εικονική παροχή της υπηρεσίας τους ένα ποσό που «έπεφτε» ακόμη και στο 15% περίπου του ποσού που αναγραφόταν στο παραστατικό, ενώ αντίστοιχη συμφωνία για υπερτιμολογήσεις γινόταν και με επιχειρήσεις στον χώρο του φαγητού. Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι στη FRONTEX και τις άλλες υπηρεσίες, αποζημιώνονταν για χρήματα που στην πραγματικότητα δεν είχαν πληρώσει ποτέ, βάζοντας στην τσέπη ποσά που ξεπερνούσαν ακόμη και τις 3.000 ευρώ τον μήνα!
Οι διευκολυντές
Το παραπάνω «παράθυρο» δεν το αξιοποίησαν μόνο τα μέλη του προσωπικού των υπηρεσιών για να εισπράττουν αυτά τα μεγάλα ποσά, αλλά και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων οι οποίες ιδρύθηκαν στην κυριολεξία σε ένα βράδυ με σκοπό να βασίσουν τα έσοδά τους ως επί το πλείστον σε αυτή τη δραστηριότητα. Τα έσοδα αυτά δεν τα δήλωναν ποτέ ως όφειλαν στην Εφορία, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν σημαντικές επιβαρύνσεις, επομένως και οι δύο πλευρές της απάτης είχαν ένα σημαντικό κέρδος από αυτή. Το πόσο μεγάλο ήταν αυτό φαίνεται άλλωστε και από τα ποσά τα οποία δεν δηλώθηκαν από τις εταιρείες που εντόπισε το ΣΔΟΕ, που στο σύνολό τους αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εταιρείες αυτές δεν διαχειρίζονταν ένα ή δύο σπίτια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες διαμερίσματα και κατοικίες σε αρκετά νησιά, που βρίσκονταν στη πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστική για το πόσο γρήγορα αντιλαμβάνονταν οι εν λόγω επιχειρηματίες τις «ευκαιρίες» που ανοίγονταν μπροστά τους η περίπτωση εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 2020 με έδρα τη Μυτιλήνη από άτομο το οποίο δεν φαίνεται να έχει σχέση με τη Λέσβο. Η εν λόγω εταιρεία αρχικά είχε αντικείμενο που σχετιζόταν με τη διάθεση φαγητού σε πακέτα και συναφή με εστιατόριο δραστηριότητα και σε… λιγότερο από πέντε μήνες άλλαξε δραστηριότητα και επωνυμία, περνώντας στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες
Την «κομπίνα» που περιγράφεται παραπάνω αντιλήφθηκαν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια διάφοροι επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Μυτιλήνης, τους οποίους κατά καιρούς προσέγγιζαν εργαζόμενοι υπάλληλοι στο μεταναστευτικό, ζητώντας τους να έχουν αυτή τη συνεργασία με την προοπτική να έχουν το «αμοιβαίο κέρδος». Ψάχνοντας διαπίστωσαν και το οικονομικό μέγεθος όλων αυτών αλλά και το πώς ακριβώς λειτουργούσε το σύστημα, με όλες αυτές τις λεπτομέρειες να τις μοιράζονται μαζί τους ανερυθρίαστα εργαζόμενοι που εισέπρατταν τις αποζημιώσεις, μερικοί από τους οποίους μάλιστα φέρονται να είναι ανώτεροι – αν όχι ανώτατοι – αξιωματούχοι εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι υπηρεσίες των οποίων εργαζόμενοι φαίνεται πως εμπλέκονταν σε όλα τα παραπάνω ενημερώθηκαν από θιγόμενους επαγγελματίες, οι οποίοι τους επεσήμαναν πως… υπάρχει πρόβλημα και ενδεχομένως θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να γίνεται ένας σωστότερος έλεγχος των δαπανών των εργαζομένων τους. Φαίνεται πως ελήφθησαν κάποιες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, παραμένει το ερώτημα όμως για το τι γίνεται με τα τεράστια ποσά που έχασε το Δημόσιο από μη δηλωθέν εισόδημα, μη καταβληθέντα Φ.Π.Α. και βέβαια από τις αποζημιώσεις που εισέπρατταν οι επιτήδειοι. Η υπόθεση των δύο εταιρειών, που έπεσαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ και για τις οποίες έχει ενημερωθεί η αρμόδια ΔΟΥ για να προβεί στον καταλογισμό των παραβάσεων, προστίμων και προσαυξήσεων, δείχνει πως κάτι κινείται και μένει να δούμε αν θα προκύψουν και άλλα ευρήματα και σε ποιο βαθμό αφορούν και το δικό μας νησί.