- Ολοκληρώθηκαν χθες σε μία μέρα οι απολογίες όλων των κατηγορουμένων για τους οποίους αναδείχτηκε πως δεν είχαν γνώση του δανείου που χορηγήθηκε σε Μυτιληνιό επιχειρηματία, καθώς η χρηματοδότηση του αποτέλεσε… υπηρεσιακό προνόμιο
- Στην τελική ευθεία για την απόφαση η δίκη, καθώς σήμερα θα αγορεύσουν οι συνήγοροι πού βρίσκονται στη θέση της Πολιτικής Αγωγής καθώς και η υπεράσπιση
Με τις αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων συνεχίζεται σήμερα η δίκη για το δεύτερο θαλασσοδάνειο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, η οποία άρχισε ξανά χθες από διακοπή με τις απολογίες των κατηγορουμένων, που ολοκληρώθηκαν νωρίς το απόγευμα.
Μέχρι τώρα η εξέλιξη της δίκης επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις από τα ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν μπορεί να συγκριθεί με την προηγούμενη των μεγάλων δανείων με την κάλυψη επιταγών για λογαριασμό Λέσβιου επιχειρηματία της διασποράς. Στη δεύτερη δίκη τα πράγματα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρα, καθώς η χορήγηση του δανείου, όπως αναδείχθηκε και στο ακροατήριο, ήταν κατά κύριο λόγο υπόθεση του διευθυντή και του δανειολήπτη και δεν υπάρχει πρακτικό της διοίκησης που να εγκρίνει τις χορηγήσεις. Τα όσα μάλιστα αναδείχθηκαν στη συγκεκριμένη υπόθεση μέχρι τώρα, αναμένεται να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για το Εφετείο της δίκης των πρώτων θαλασσοδανείων με την κάλυψη των επιταγών στον Λέσβιο επιχειρηματία της διασποράς που ρούφηξε το μεδούλι της Τράπεζας. Και αυτό καθώς στην παρούσα δίκη φάνηκε ξεκάθαρα η λειτουργία στους κόλπους της ενός υπηρεσιακού κατεστημένου το οποίο έπαιρνε πρωτοβουλίες χωρίς την έγκριση της διοίκησης συμβάλλοντας ουσιαστικά στο ροκάνισμα των κεφαλαίων για δάνεια χωρίς διασφαλίσεις. Ωστόσο ο κατηγορούμενος διευθυντής εκείνης της περιόδου δεν ήταν παρών από την αρχή της δίκης για να απαντήσει, καθώς είναι άτομο προχωρημένης ηλικίας που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας τα οποία επικαλέσθηκε για να μην παραστεί. Και με αυτό το δεδομένο είναι αμφίβολο αν έχει πλέον και νόημα η σε βάρος του δίωξη ή η όποια ποινή κάθειρξης του επιβληθεί σε αυτή την ηλικία.
Από τη δίκη των 14 κατηγορουμένων απουσιάζουν και άτομα που δεν βρίσκονται στη ζωή μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Τράπεζας κατά την επίμαχη περίοδο ο οποίος σαφώς και θα ήταν υπόλογος σε περίπτωση που ζούσε μαζί με τον διευθυντή και τον δανειολήπτη εν αντιθέσει με το άλλο Διοικητικό Συμβούλιο και τα δύο ακόμα κατηγορούμενα υπηρεσιακά στελέχη. Κι αυτό καθώς ο μεν υποδιευθυντής δεν ασχολούνταν με τις χορηγήσεις αλλά είχε άλλες αρμοδιότητες ενώ το υπηρεσιακό στέλεχος που έκανε τη διαχείριση των επιταγών ακολουθούσε τις οδηγίες του διευθυντή.
Για όσα συνέβαιναν γύρω από την υπόθεση το κατηγορούμενο δανειολήπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας δεν γνώριζε λεπτομέρειες και δεν έχει λάβει κάποια απόφαση για τις χορηγήσεις.
Οι απολογίες των κατηγορουμένων
Πάνω σε αυτό τον άξονα κινήθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων, όπου το κάθε μέλος της διοίκησης της επίμαχης περιόδου αναφέρθηκε στην ατομική του συμμετοχή στη διοίκηση της τράπεζας, δηλώνοντας ότι το συγκεκριμένο δάνειο δεν είχε συζητηθεί και δεν είχε λάβει έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ομοίως και τα υπηρεσιακά στελέχη, δηλαδή ο υποδιευθυντής αυτής της περιόδου ανέφερε ότι δεν είχε εμπλοκή, καθώς ασχολούνταν με άλλα θέματα της τράπεζας και όχι με τις χορηγήσεις και το υπηρεσιακό στέλεχος για τις επιταγές ότι λάμβανε εντολές. Ο διευθυντής της τράπεζας κατέθεσε γραπτώς την κατάθεσή του καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, τα οποία επικαλέσθηκε για να μην παραστεί στο δικαστήριο.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους εκτός από τον δανειολήπτη είναι και η σύζυγός του, που συμμετείχε στην εταιρεία καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος, για τους οποίους όμως ο Εισαγγελέας πρότεινε αθώωση πλην του δανειολήπτη και του διευθυντή, όπως προαναφέραμε.
Με 14 κατηγορούμενους άρχισε χθες Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου η δίκη για την δεύτερη υπόθεση των λεγόμενων θαλασσοδανείων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, που αφορά Λέσβιο επιχειρηματία, επιταγές του οποίου είχαν καλυφθεί από την Τράπεζα, αλλά ο ίδιος δεν κάλυψε ποτέ την οφειλή του, αν και είχε γίνει μία προσπάθεια η οποία δεν απέδωσε. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του που συμμετείχε στην εταιρεία, καθώς και τραπεζικά στελέχη της περιόδου του 2004.
Στην περίπτωση που δικάζεται τώρα έχουμε να κάνουμε με την κάλυψη 13 επιταγών χωρίς αντίκρισμα με το ποσό των 525.000 ευρώ και όταν τέλειωσε η σύμβασή του αρχές του 2005, το ποσό (λογιστικό) μαζί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους ήταν στα 780.000 ευρώ από τα οποία δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ, αν και είχε γίνει μία προσπάθεια.
Τους «έκαψε» ο διευθυντής
Σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, εδώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, που ήταν το ίδιο που είχε εγκρίνει τις δανειοδοτήσεις του επιχειρηματία της διασποράς, δεν είχε ανάμιξη στα όσα συνέβαιναν με την κάλυψη των επιταγών του εν λόγω επιχειρηματία και δεν υπάρχουν και αποφάσεις, που να φαίνεται ότι η διοίκηση εγκρίνει την κάλυψη των επιταγών χωρίς αντίκρισμα. Παρότι το Δ.Σ. παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη για απιστία το ενδιαφέρον εστιάζεται στους χειρισμούς που έκανε ο τότε διευθυντής μαζί με άλλα υπηρεσιακά στελέχη.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση η παραπομπή όλων των κατηγορουμένων στη δικαιοσύνη έγινε πολύ αργότερα από την παραπομπή της πρώτης υπόθεσης με τα θαλασσοδάνεια του επιχειρηματία της διασποράς, καθώς η μήνυση της διοίκησης της Συνεταιριστικής υποβλήθηκε χρόνια αργότερα, το 2010, από την τελευταία διοίκηση της Τράπεζας.
Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και των δικηγόρων υπεράσπισης, ενδεχομένως όμως να μην έχουμε την απόφαση.