Στον Εισαγγελέα για τα βράχια στο Πλωμάρι

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις καταστροφές στα σπίτια κάτω από τον λόφο
Spread the love


  • Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις κατολισθήσεις που συνέβησαν το 2018 και κατέστρεψαν περιουσίες, αφού οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και δεν έχουν λάβει καμία στήριξη από το κράτος και τους τοπικούς φορείς

Απίστευτη κι όμως αληθινή είναι η αδράνεια και η κωλυσιεργία που επιδεικνύουν οι αρμόδιες κρατικές αλλά και τοπικές Υπηρεσίες, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η ξαφνική αποκόλληση ογκωδών βράχων το Νοέμβριο του 2018 κάτω από το λόφο του Προφήτη Ηλία, στο Πλωμάρι. Τρία και πλέον χρόνια μετά οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν επειδή τα σπίτια τους χαρακτηρίστηκαν “κόκκινα” δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση και επιπλέον απαγορεύεται να προσεγγίσουν τις ιδιοκτησίες τους, έστω για να πάρουν τα πράγματά τους. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Δήμος Μυτιλήνης δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν κι ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην αγορά των οικοπέδων για την δημιουργία πάρκινγκ, τελικά, πριν λίγες μέρες έκανε γνωστό ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θυμίζουμε ότι οι κατολισθήσεις είχαν συμβεί στις 24 Νοεμβρίου του 2018, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε ιδιοκτησίες, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν θύματα. Τις πρώτες ημέρες είχαν κινητοποιηθεί οι τοπικοί φορείς και ο κρατικός μηχανισμός, με επιτόπιες αυτοψίες στελεχών του ΟΑΣΠ, κλιμακίου του ΙΓΜΕ, μηχανικών και γεωλόγων της Περιφέρειας και του Δήμου. Ο Δημήτρης Ακριώτης ανέλαβε την σύνταξη της μελέτης, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ οριοθετήθηκε η περιοχή ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν ορισμένοι ιδιοκτήτες στα σπίτια τους.

Αρχικά είχαν εκκενωθεί 29 συνολικά κτίσματα, εκ των οποίων τα κατοικήσιμα ήταν 11. Από αυτά, λίγες ημέρες αργότερα, αποφασίστηκε η άρση επικινδυνότητας σε έξι κατοικήσιμα σπίτια, στα οποία επέστρεψαν οι ιδιοκτήτες τους μετά από περίπου ένα μήνα, ενώ τα υπόλοιπα πέντε παραμένουν μέχρι σήμερα “στο κόκκινο” επειδή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας σε περίπτωση νέων καταπτώσεων. 

Ομάδα κατοίκων έχει επισκεφθεί κατ’ επανάληψη όλα αυτά τα χρόνια τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου για να βρεθεί λύση με τις αποζημιώσεις και να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Παρά τις υποσχέσεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, ούτε καν η απομάκρυνση των βράχων που έπεσαν μέσα και δίπλα από τα σπίτια.

Τα βράχια που γκρέμισαν τοίχους, διέλυσαν ξύλινες κατασκευές, στάβλους και αποθήκες παραμένουν εκεί

«Εξαπάτηση των πολιτών»

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Κώστας Μουτζούρης δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει το ποσό των 150.000 ευρώ, μέσω προγραμματικής σύμβασης, στο Δήμο για την απομάκρυνση των βράχων, αλλά ούτε και αυτή η απόφαση έγινε πράξη. Το τελευταίο διάστημα, η Δημοτική Αρχή είχε προωθήσει την λύση της αγοράς των σπιτιών για την δημιουργία πάρκινγκ και μάλιστα επρόκειτο να συζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Ωστόσο, όπως ενημερώθηκε πριν λίγες μέρες ο δικηγόρος των κατοίκων, Μανώλης Αρμενάκας, λεφτά δεν υπάρχουν ούτε γι’ αυτή την λύση. «Δυστυχώς, άλλες ήταν οι υποσχέσεις που είχαμε από την Δημοτική Αρχή και διαφορετικά εξελίσσονται τα γεγονότα 3,5 χρόνια μετά από την μεγάλη αυτή καταστροφή που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής. Οι πολίτες παραμένουν δέσμιοι, χωρίς αποζημιώσεις και χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τον λόγο πλέον θα έχει ο Εισαγγελέας στον οποίο θα απευθυνθούμε για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών και για την διερεύνηση τυχόν τέλεσης του αδικήματος της απάτης, αφού επί της ουσίας οι κάτοικοι έχουν εξαπατηθεί από τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που ακούνε τόσα χρόνια», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Αρμενάκας.

«Δεν έχουμε ευθύνη»

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ηρακλής Κουντουρέλλης, υποστηρίζει ότι ο Δήμος είχε προτείνει την λύση της αγοράς των σπιτιών βασιζόμενος στην πίστωση των 150.000 ευρώ που θα διέθετε η Περιφέρεια, η οποία δεν έχει εκταμιευθεί: «Εκ του νόμου κανείς δεν φέρει ευθύνη για μία φυσική καταστροφή, όπως αυτή που συνέβη στο Πλωμάρι με την αποκόλληση των βράχων. Αν ήταν σεισμός, θα επιλαμβανόταν του θέματος το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Εμείς είπαμε να μπούμε μπροστά και να συνδράμουμε με όποιον τρόπο μπορούμε και καταλήξαμε στην αγορά των σπιτιών. Όμως περιμέναμε ότι θα μας βοηθήσει οικονομικά η Περιφέρεια. Τελικά αυτό δεν συνέβη κι έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

Ο Κ. Μουτζούρης

Διαφορετική είναι η θέση του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ότι η Περιφέρεια είχε αποφασίσει να διαθέσει το ποσό των 150.000 ευρώ για την απομάκρυνση των βράχων. «Η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη εντός του οικισμού. Θελήσαμε να βοηθήσουμε ως προς την απομάκρυνση των βράχων που τελικά δεν έγινε από τον Δήμο. Δεν μπορούμε όμως να διαθέσουμε χρήματα για την αγορά σπιτιών ή την δημιουργία πάρκινγκ», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση