- Απορρίπτει ανεπίσημα ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης την πρόσκληση να επισκεφτεί τη Λέσβο, σκοπεύοντας να στείλει μόνο το Γενικό Διευθυντή με «άδειο καλάθι»
- “Σκληρό ροκ” προτείνει ο Περικλής Αντωνίου με τέσσερα βήματα, δηλώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει τίποτα
Ηχηρή παρέμβαση έκανε χθες ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, με αφορμή την τροπή που παίρνει η υπόθεση του κτηματολογίου για τη Μυτιλήνη, τη Γέρα και την άνευ προηγουμένου κοροϊδία από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο ετοιμάζεται να παραδώσει το κτηματολόγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο οποίο δεν έχουν γίνει διορθώσεις και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά ακάθεκτο στην ανάρτηση των υποτιθέμενων διορθώσεων για τα τέλη Μαρτίου, ενώ αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του ακόμα και για τις αυτονόητες υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα γρανάζια του κτηματολογίου εδώ και χρόνια. Το ερώτημα είναι ποιος ο ρόλος της Επιτροπής που συστάθηκε τον Ιανουάριο υπό τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, για τη διευθέτηση και την προώθηση αυτών των ζητημάτων.
Πάντως, χθες, με αφορμή το ρεπορτάζ μας αποστάσεις πήρε σε παρέμβασή του στα Νέα της Λέσβου το μέλος της Επιτροπής (ως εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης) Γιάννης Βατός, ο οποίος σημείωσε ότι «στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής όπου καλέσαμε τους βουλευτές και τους ενημερώσαμε για τα προβλήματα και τους στόχους που θέσαμε, η πρόταση που κατέθεσα εγώ και έγινε ομόφωνα αποδεκτή ήταν να καλέσουμε τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Λιβάνιο στη Μυτιλήνη, όπως επίσης και διευθυντικά στελέχη της κτηματολόγιο για να θέσουμε τα θέματα εδώ επί τάπητος και να βρεθεί λύση προς όφελος των πολιτών που μας εξέλεξαν να τους εκπροσωπήσουμε. Η αίσθησή μου ήταν ότι μετά την αποδοχή της πρότασής μου κάποιοι πάνω από εμάς ανέλαβαν πρωτοβουλίες και είχαν κινηθεί οι διαδικασίες για την έλευση του Υφυπουργού και υπηρεσιακών στελεχών από την Αθήνα. Αν δεν έχουν κινηθεί τέτοιες διαδικασίες δεν έχω παρά να εκφράσω την λύπη, αν όχι, και την απογοήτευσή μου», είπε με νόημα ο κ. Βατός.
Δεν έρχεται ο Λιβάνιος
Να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα την πρωτοβουλία για την επίσκεψη του κ. Λιβάνιου και των διευθυντικών στελεχών της κτηματολόγιο από την Αθήνα την έχει αναλάβει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει απαντήσει αρνητικά ότι δεν σκοπεύει να επισκεφτεί τη Λέσβο, προφανώς γιατί δεν έχει κάτι να ανακοινώσει.
Υπ’ αυτήν την έννοια ασκούνται πιέσεις με την ελπίδα να επισκεφθεί τον Απρίλιο τη Μυτιλήνη ο Γενικός Διευθυντής της Κτηματολόγιο Στέφανος Κοτσώλης. Επί της ουσίας ακόμα και αυτό να συμβεί δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερο για το νησί μας, καθώς ο κ. Κοτσώλης έχει επισκεφτεί κατά καιρούς διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υποσχόμενος λύσεις για προβλήματα της κτηματογράφησης. Ωστόσο τα προβλήματα της Λέσβου είναι τέτοια που δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλες περιοχές της χώρας μας, καθώς εδώ η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σκάνδαλο που περνά από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από διοίκηση σε διοίκηση στην κτηματολόγιο, χωρίς να δίνεται ουσιαστική λύση.
Για τα ζητήματα της Μυτιλήνης και της Γέρας απαιτείται πολιτική λύση, καθώς θα πρέπει να ανατεθεί η επανακτηματογράφηση, δηλαδή καταγραφή των ακινήτων από την αρχή, δεδομένου πως εκτός από τα κτήματα όπου οι εργολαβίες των διορθώσεων δεν έκαναν σχεδόν τίποτα, υπάρχει ζήτημα και για τα οικόπεδα εντός οικισμών, όπου διαπιστώνονται αποκλίσεις.
Ο Περικλής Αντωνίου
Ο Περικλής Αντωνίου που ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου στο παρελθόν ασχολήθηκε όσο κανένας άλλος με τα ζητήματα του κτηματολογίου, σε χθεσινή παρέμβασή του στα Νέα της Λέσβου δηλώνει ότι ΔΕΝ είναι αισιόδοξος πως θα γίνουν διορθώσεις, ενώ επισημαίνει: «Η μόνη οδός για να καταφέρουμε κάτι ως τόπος είναι 4 συγκεκριμένα βήματα. Σύσταση τεχνικής Ομάδας Εργασίας, που με τις ειδικές της γνώσεις θα συνεπικουρεί την Επιτροπή.
Ανάθεση στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο αυτεπάγγελτης έρευνας για τα πολλά και μεγάλα λάθη, παραλείψεις, αυθαιρεσίες κλπ. της Ελληνικό Κτηματολόγιο, προκατόχου της ΕΚΧΑ Α.Ε. και άμεση κατάθεση αγωγής κατά παντός υπευθύνου. Ταυτόχρονα ανάδειξη του προβλήματος στα ευρωπαϊκά όργανα.
Οι διάφορες συναντήσεις που σχεδιάζουν δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματά μας, έχουμε εμπειρία από το παρελθόν. Κατανόηση έδειχναν, λύση δεν έδωσαν ποτέ!», υπογραμμίζει ο κ. Αντωνίου.
«Κατά τα άλλα η Κομισιόν διαπιστώνει πρόοδο στην κτηματογράφηση και στη μετάβαση στην τελική περιφερειακή δομή του και όλα αυτά τα καθησυχαστικά, στη 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαΐκής Επιτροπής, σε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο», σημειώνει, θέτοντας και το ζήτημα των ιδιοκτητών που υπέβαλαν ενστάσεις τα προηγούμενα χρόνια για να συμπεριληφθούν στις διορθώσεις και ουδείς, όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου, τους έχει ενημερώσει μέχρι τώρα, ούτε έχουν συμπεριληφθεί στις εργολαβίες των διορθώσεων που έγιναν στη Λέσβο και οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν πενιχρό αποτέλεσμα.
«Τι γίνεται με τους ιδιοκτήτες, που υπέβαλαν ενστάσεις αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν στην επανακτηματογράφηση, αυθαίρετα αποκλεισθέντες;;;», διερωτάται ο κ. Αντωνίου. Και συνεχίζει: «Η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου για το κτηματολόγιο δεν πρέπει να πάρει θέση, ζητώντας/απαιτώντας να συμπεριληφθούν και οι μη εξετασθείσες ενστάσεις;;;
Διαφορετικά η όλη διαδικασία θα πάσχει από κάθε άποψη (νομιμότητας, εγκυρότητας κλπ.) και η Επιτροπή (αν δεν προβεί στις δέουσες ενέργειες), θα είναι εκτεθειμένη και υπόλογη και όχι μόνο, σε όλους αυτούς, που αναίτια αποκλείστηκαν της επανακτηματογράφησης», αναφέρει καταλήγοντας ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου.
Σημειωτέον ότι κατά τη σύσταση της Επιτροπής του Δήμου για το κτηματολόγιο τον Ιανουάριο διατυπώθηκε τότε άτυπη εισήγηση για την πρόσκληση και συμμετοχή και του κ. Αντωνίου στην Επιτροπή, καθώς ο ίδιος εκτός από το αρχείο που έχει από όλη την πορεία του κτηματολογίου έχοντας φτάσει μέχρι την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη θα μπορούσε να συμβάλει ποικιλοτρόπως. Ωστόσο αν και τον Ιανουάριο κατά τη σύσταση της Επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης υπήρχε η βεβαιότητα για τη συμμετοχή και του κ. Αντωνίου, τελικά για άγνωστο λόγο ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων έμεινε εκτός Επιτροπής και αυτό γεννά εύλογα ερωτηματικά.