«Πόσο έτοιμη είναι η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης να ανταποκριθεί στο νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ύψους 203.921.568 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου;», είναι το ερώτημα που θέτει μέσω σχετικής ανακοίνωσης η παράταξη “Με πυξίδα τον πολίτη”. Πρόκειται για το πρόγραμμα που έγραψαν πριν λίγες μέρες τα “Νέα της Λέσβου” και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους Δήμους να αποκαταστήσουν την εικόνα και την λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων αστικών περιοχών ή ενοτήτων, με στόχο την βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής της περιοχής παρέμβασης και της ευρύτερης γεωγραφικής της ενότητας ή ενοτήτων.
Τα έργα αυτά ομαδοποιούνται και αναπτύσσονται στους παρακάτω 7 άξονες:
- Αναπλάσεις εμβληματικού χαρακτήρα
- Αποκατάσταση και επανάχρηση κτιριακού αποθέματος (δημοτικών κτιρίων)
- Αναπλάσεις περιοχών υδάτινων διαδρομών και δημιουργία πλέγματος πρασίνου.
- Συνολικές στρατηγικές παρεμβάσεις σε κατοικημένες περιοχές σε επίπεδο δημοτικής κοινότητας – γειτονιάς
- Αναπλάσεις δημόσιου χώρου με βιοκλιματικά στοιχεία και έξυπνες εφαρμογές
- Ανάπτυξη αστικού πρασίνου, όπου μπορούν να συμπεριληφθούν δίκτυα αστικού πρασίνου, καθώς και εφαρμογές και δράσεις ανάπτυξης πρασίνου σε δημοτικά και δημόσια κτίρια
- «Έξυπνα» συστήματα και εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να συμπεριλαμβάνουν τις παραπάνω παρεμβάσεις για τον υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο και τα δημόσια ή/και δημοτικά κτίρια με στόχο την ορθή διαχείριση των πόρων.
Όπως τονίζει η επικεφαλής της παράταξης, Εριφύλη Χιωτέλλη, ο τόπος μας έχει μεγάλη ανάγκη από όλα εκείνα τα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στα πλαίσια αυτής της πρόσκλησης: «Ειδικότερα η αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του Δήμου Μυτιλήνης που περιλαμβάνει εμβληματικά κτίρια με ιστορικές αναφορές (οι φυλακές της Λαγκάδας, το σπίτι του Βοστάνη στον Άι Γιάννη τον Αρμένη, το Αρχοντικό Νιάνια στη Σουράδα, το Οθωμανικό Παρθεναγωγείο στην Επάνω Σκάλα, η Γαλλική Σχολή στο Κιόσκι, το κτίριο της παλιάς πυροσβεστικής κ.λ.π.) θα μπορούσε να αλλάξει την όψη της πόλης μας και να δώσει στους συμπολίτες μας ένα Πολιτιστικό Κέντρο, μια σύγχρονη Πινακοθήκη, ένα Συνεδριακό Κέντρο και πολλούς άλλους χώρους πολιτισμού και δημιουργίας. Η συγκεκριμένη επίσης πρόσκληση θα μπορούσε να αλλάξει τις σχολικές αυλές και τους χώρους στάθμευσης εμπλουτίζοντάς τες με πράσινο. Πολλά είναι αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν όμως το ερώτημα είναι πολύ συγκεκριμένο. Είναι σε θέση η Δημοτική αρχή να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη πρόσκληση;».
Η Ερ. Χιωτέλλη υπογραμμίζει ότι στην συγκεκριμένη πρόσκληση δεν θα υπάρξουν παρατάσεις λόγω δεσμεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουλίου.